Kommuneplan 2021
Endelig vedtagelse af Kommuneplan 2021
Varde Byråd godkendte d. 02. november 2021 Kommuneplan 2021 og er offentliggjort den 21. december 2021.
Planen er endeligt vedtaget i henhold til § 27 i lov om planlægning.
Planen er registreret via Plandata.dk
Kommuneplan 2021 fastlægger retningslinjerne for arealanvendelse i Varde Kommune på grundlag af en samlet vurdering af den hidtidige udvikling og Byrådets mål for fremtiden.
I forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 2021 er der foretaget en miljøvurdering af planens indvirkning på miljøet. Til den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2021 er der yderligere udarbejdet en sammenfattende redegørelse – inklusiv overvågningsprogram – som supplement til miljøvurderingen af Kommuneplan 2021.
Det vurderes, at en realisering af kommuneplanen 2021 ikke at ville afstedkomme væsentlige miljøpåvirkninger eller i så fald til at have en mindre positiv påvirkning.
Miljøvurderingen og den sammenfattende redegørelse er offentliggjort sammen med Kommuneplan 2021. Resultatet kan påklages til Planklagenævnet i forbindelse med kommuneplanens endelige vedtagelse.
Offentlig høring
Kommuneplanforslaget var fra 06. maj 2021 til 08. juni 2021 i offentlig høring. Her indkom 63 høringssvar, hvoraf en var fra Bolig- og Planstyrelsen i forhold til de statslige interesser. Høringssvarene spænder bredt fra arealudlæg og rammeændringer i de enkelte byer til planudpegningen ”områder til større solcelleanlæg”. For områder til større solcelleanlæg er der både kommet ønsker om udvidelser og indskrænkninger af udpegningen. Ligeledes har forskellige bidragsydere givet udtryk for opmærksomhed i den videre planlægning ved forskellige arealudlæg.
Offentlige møde
På grund af Corona restriktioner blev der afholdt et digitalt borgermøde 27. maj, hvor fokusområderne var:
- nye og ændrede arealudlæg
- planlægning for vedvarende energi (områder til større solcelleanlæg).
Samarbejde med Udviklingsrådene
Primo oktober 2020 blev udkast til planhæfter udsendt til udviklingsrådene, som 22. oktober blev fulgt op af en drøftelse med forvaltningen på individuelle Teams-møder for de enkelte planhæfter.
Koordinerende workshops
Der har ligeledes været afholdt koordinerende workshops, fysisk såvel som online, primært i Varde og områdebyerne i forbindelse med bosætningsstrategien, hvor kommuneplanens rammeudlæg og byens videre planmæssige udvikling har været debatteret. Nogle af resultaterne fra disse møder er indarbejdet i kommuneplanen andre afventer en senere kommuneplanændring.
Kommuneplan 2021 erstatter Kommuneplan 2017
Med den endelige vedtagelse af planen, danner Kommuneplan 2021 det fremtidige administrationsgrundlag for arealanvendelsen i Varde Kommune.
Kommuneplanens retsvirkninger
Kommuneplanen er ikke umiddelbart bindende for den enkelte grundejer og brugere af ejendomme, men byrådet er forpligtet til at arbejde for de mål, retningslinjer og rammer for udviklingen, som er indeholdt i planen.
Kommuneplanen danner derfor også grundlag for Varde Kommunes planlægning, administration og anlægsvirksomhed, herunder lokalplanlægning og konkret sagsbehandling, der har retsvirkning for den enkelte.
Byrådet har med hjemmel i Lov om planlægning § 12, stk. 2 og 3 mulighed for at gribe konkret ind over for udstyknings- og byggeønsker, samt ønsker om ændret anvendelse, der er i strid med bestemmelserne i kommuneplanen, for områder, der er i byzone eller sommerhusområde, og som ikke er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt. Der er ikke hjemmel til anvendelse af bestemmelsen i områder udpeget til offentligt formål.
Klagevejledning
Der kan klages til Planklagenævnet over afgørelsen, herunder om afgørelsen med tilhørende miljøvurdering er lovlig. Ifølge planlovens § 58, stk. 1, pkt. 3, kan der kun klages over retlige spørgsmål. Det vil sige, at der ikke kan klages over, at afgørelsen findes uhensigtsmæssig. Klagefristen er fire uger efter offentliggørelsesdatoen.
Du klager via Klageportalen, som du finder via www.borger.dk eller www.virk.dk. Du logger på klageportalen med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til Varde Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Varde Kommune i Klageportalen. Når du klager, skal du som borger betale et gebyr på 900 kr., og som virksomhed eller organisation 1800 kr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet på e-mail til plan@naevneneshus.dk eller til Varde Kommune, Plan og Vækst, enten til adressen Bytoften 2, 6800 Varde eller på e-mail til planogby@varde.dk. Hvis du sender din anmodning til Varde Kommune, videresendes anmodningen herefter til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Hvis afgørelsen ønskes indbragt for domstolene, skal dette ske inden seks måneder fra afgørelsen er offentliggjort af kommunen
Nedenfor kan du finde alle bilag tilknyttet Kommuneplan 2021.
Offentliggørelsesbrev
Indkomne bemærkninger og resumé af indkomne bemærkninger
Læsevejledning til Kommuneplan 2021
Hovedstruktur
Redegørelse og Klimatilpasning
Miljøvurdering
Adgang og vejledning til WebGis
Se “Vejledning til WebGis” her
Når du skal åbne kortet, er det en fordel at bruge en anden browser end Explorer (f.eks. Safari, Chrome, Firefox eller Edge)
Pixibog - et overblik over de vigtigste rammeændringer
Planhæfte for 01. Agerbæk
Planhæftet omfatter følgende byer:
Agerbæk
Planhæfte for 02. Alslev
Planhæftet omfatter følgende byer:
Alslev
Toftnæs
Planhæfte for 03. Ansager
Planhæftet omfatter følgende byer:
Ansager
Kvie Sø
Kærbæk
Planhæfte for 04. Billum
Planhæftet omfatter følgende byer:
Billum
Planhæfte for 05. Blåvand
Planhæftet omfatter følgende byer:
Blåvand
Vejers
Mosevrå
Planhæfte for 06. Fåborg
Planhæftet omfatter følgende byer:
Fåborg
Planhæfte for 07. Henne
Planhæftet omfatter følgende byer:
Henne Strand
Henne Stationsby
Henneby
Henne Kirkeby
Stausø
Planhæfte for 08. Ho
Planhæftet omfatter følgende byer:
Ho
Planhæfte for 09. Horne
Planhæftet omfatter følgende byer:
Horne
Bjerremose (landområde)
Asp (landområde)
Planhæfte for 10. Janderup
Planhæftet omfatter følgende byer:
Janderup
Kærup (landområde)
Planhæfte for 11. Lunde
Planhæftet omfatter følgende byer:
Lunde
Kvong
Lydum
Planhæfte for 12. Nordenskov
Se planhæfte for Nordenskov her
Planhæftet omfatter følgende byer:
Nordenskov
Planhæfte for 13. Nymindegab
Se planhæfte for Nymindegab her
Planhæftet omfatter følgende byer:
Nymindegab
Houstrup
Lønne
Planhæfte for 14. Næsbjerg
Planhæftet omfatter følgende byer:
Næsbjerg
Planhæfte for 15. Nørre Nebel
Se planhæfte for Nørre Nebel her
Planhæftet omfatter følgende byer:
Nørre Nebel
Planhæfte for 16. Oksbøl
Planhæftet omfatter følgende byer:
Oksbøl
Vrøgum
Jegum
Grærup
Børsmose (landområde)
Planhæfte for 17. Outrup
Planhæftet omfatter følgende byer:
Outrup
Vittarp (landområde)
Planhæfte for 18. Sig
Planhæftet omfatter følgende byer:
Sig
Thorstrup (landområde)
Planhæfte for 19. Skovlund
Planhæftet omfatter følgende byer:
Skovlund
Planhæfte for 20. Tinghøj
Planhæftet omfatter følgende byer:
Tinghøj
Orten
Mejls
Planhæfte for 21. Tistrup
Planhæftet omfatter følgende byer:
Tistrup
Gårde
Hodde
Planhæfte for 22. Tofterup
Planhæftet omfatter følgende byer:
Starup-Tofterup
Planhæfte for 23. Varde
Planhæftet omfatter følgende byer:
Varde
Planhæfte for 24. Ølgod
Planhæftet omfatter følgende byer:
Ølgod
Strellev
Lindbjerg
Krusbjerg
Planhæfte for 25. Årre
Planhæftet omfatter følgende byer:
Årre
Roust
Rousthøje
Hjortkær
Mindretalsudtalelse
Mindretalsudtalelse fra den konservative byrådsgruppe ved den endelige politiske behandling af Kommuneplan 2021 på byrådsmødet den 02. november 2021.
“Det Konservative Folkeparti kan ikke bakke op om Venstre forslag om fastlæggelse af en ramme på 1000ha solanlæg i tilknytning til byrådets behandlingen af kommuneplan 2021.
Det Konservative Folkeparti foreslog i 2019, at Varde kommune igangsatte et arbejde fokuseret på Varde kommunes klimaomstilling herunder udarbejdelse af konkrete handleplaner for omstilling af Varde kommune.
Varde kommune har ikke et grundlag for at fastlægge en arealmæssig ramme specifikt for opførelse af solanlæg som foreslået. De reduktionsmæssige bidrag fra solanlæg vil skulle indgå i Varde kommunes samlede CO2 regnskab og dermed være et virkemiddel på lige fod med andre, og det kan vise sig nødvendigt at opføre færre anlæg, nøjagtig som det kan vise sig nødvendigt, at klimaneutralitet i 2050 kun kan opnås ved opførelse af flere anlæg.”