14 tons stål og kobber udstiller religioner

FUNDAMENTALISM. Jens Galschiøts enorme hovedværk i kunstudstillingen Abrahams Børn indvies lørdag formiddag på Varde Torv. Værket er 3,4 meter højt og 9 meter bredt og har 28 skærme, som viser 600 af de lyseste og mørkeste citater fra Bibelen, Toraen og Koranen. Udstillingen skal være med til at fremme en konstruktiv og inkluderende kulturdebat, der kan bygge bro mellem de tre religioner.

KULTUR & RELIGION

Abrahams Børn er skabt for at sætte fokus på forskelle og ligheder mellem kristendommen, jødedommen og islam – og derigennem bidrage til større forståelse mellem religionerne. 

De udvalgte citater fra de tre skrifter er med til at vise, at der er stor forskel på, hvordan et samfund kan indrettes – alt efter hvor bogstaveligt, teksterne bliver opfattet og hvilke dele i skrifterne, der bliver lagt vægt på.

Ifølge kunstneren kan både Toraen, Koranen og Bibelen på en og samme tid være udgangspunkt for et smukt, menneskekærligt samfund, men også for det modsatte – et voldsomt fascistisk samfund.

Som et led i udstillingen af Abrahams Børn er der blevet arrangeret en lang række aktiviteter, som skal bakke op om formålet med udstillingen.

Der vil blandt andet være teaterforestilling, fællesspisninger, rundvisning og oplæg ved hovedværket på Varde Torv, debatarrangementer og meget mere.

Udover hovedværket, som bliver sat op på Varde Torv, er ni mini-udgaver af værket blevet sat op en række andre steder i Varde Kommune.

FAKTA:

  • Åbningen på Varde Torv finder sted den 13. august fra kl. 10.00, hvor Jens Galschiøt vil være til stede. Der vil også være musik og mulighed for at se nærmere på værket.
  • Hovedværket FUNDAMENTALISM er 3,40 meter højt og 9 meter bredt. Skulpturen er udført i kobber/stål og består blandt andet af flere end 8.000 kobberbøger. Skulpturen har en samlet vægt på ca. 14 ton.
  • Der indgår 28 citatskærme med i alt 600 citater med lige mange lyse og mørke fra hver religion.
  • Hele programmet for udstillingen og aktiviteter i projektet kan findes på Varde Kommunes hjemmeside www.vardekommune.dk
  • Udstillingen rundes af med en afslutningsdebat den 29. oktober på Varde Torv, men udstillingen kan dog opleves frem til den 10. november.
  • Mini-udgaverne af skulpturen kan opleves på Varde Bibliotek, Kulturhuset i Ølgod, Kulturhuset i Nørre Nebel, Sportspark Blaavandshuk i Oksbøl, Hodde-Tistrup Hallen i Tistrup, Campus i Varde, Sct. Jacobi skole, Brorsonskolen og Borgercenter Varde.
  • Varde Kommune har udviklet undervisningsmateriale om værket, der kan bruges af folkeskoleelever i mellemtrinnet og udskolingen (fra 4. klasse).
  • Læs mere på kunstværkets officielle hjemmeside: www.fundamentalism.dk

CITATER:

Formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune, Lisbet Rosendahl:

“Jens Galschiøt er en kunstner i særklasse. Han formår at bruge sin kunst til at formidle budskaber, så det både er spændende og giver stof til eftertanke”.

“Det er en stor sag at behandle religionsspørgsmål i kunsten, som Galschiøt gør med denne udstilling. Særligt fordi tro er et spørgsmål, vi alle sammen har tænkt over i forvejen”, siger Lisbet Rosendahl, der også fremhæver, at kommunens skolebørn vil blive præsenteret for udstillingen og på den måde kan være med til at debattere kunst, kultur og religion med udgangspunkt i et stort kunstværk.