Danmarks Flygtningemuseum i Oksbøl modtager 10 mio. kr. i regeringens finanslovsforslag

Regeringen har mandag offentliggjort et forslag til fordeling af 400 mio. kr. til kulturen i perioden 2019-2022. I dette forslag afsættes der 10 mio. kr. til etableringen af Danmarks Flygtningemuseum i Oksbøl.

MUSEUM

Kulturministeriet har i dag offentliggjort regeringens finanslovsudspil på kulturområdet.

I dette udspil fremgår det, at det kommende flygtningemuseum i Oksbøl tilgodeses med 10 mio. kr., hvis forslaget gennemføres.

Se nedenstående passage fra ministeriets udspil:

”Danmarks Flygtninge Museum (Vardemuseerne): Vardemuseerne er et statsanerkendt museum. Museet ønsker at etablere et internationalt flygtningemuseum i Oksbøl, og det skal ligge i Danmarks største lejr for tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig. Der afsættes 7,5 mio. kr. i 2019 og 2,5 mio. kr. i 2020 til projektet.”

 

CITAT

Claus K. Jensen, direktør for Vardemuseerne:

”De 10 mio. kr. på finanslovsudspillet er i virkeligheden meget mere end 10 mio. kr. værd. Det er er i sig selv et markant tilskud til projektets økonomi, men det er desuden en blåstempling af projektet, som kan få stor betydning for den resterende finansiering.”

 

FAKTA

  • Mod slutningen af Anden Verdenskrig kom 250.000 civile tyskere til Danmark på flugt fra krigens rædsler. Fra 1945 til 1949 lå Danmarkshistoriens største flygtningelejr ved Oksbøl. Da lejren var størst, boede der 36.000 mennesker, så stedet i praksis var Danmarks sjettestørste by med næsten lige så mange indbyggere som Esbjerg.
  • Det kommende flygtningemuseum er tegnet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, der også stod bag designet af museet Tirpitz. Byggeriet skal blandt andet indbefatte et 20 meter højt udkigstårn med en 400 meter lang rampe, der i sløjfer skal sno sig op mod toppen af tårnet.
  • Flygtningemuseet vurderes at ville koste omkring 100 mio. kroner.
  • Se link til hele Regeringens udspil her: https://kum.dk/fileadmin/KUM/Documents/Nyheder og Presse/Pressemeddelelser/2018/Regeringens_finanslov_-_400_mio._kr._til_kulturen_i_2019-2022.pdf