Manglende afklaring om grænseåbning vil koste turismebranchen milliarder

Hvornår åbner grænsen til Tyskland? Det er det mest centrale spørgsmål for turismebranchen på den jyske vestkyst, hvor milliarder i omsætning fra tyske turister afhænger af dagens forhandlinger.

GRÆNSEÅBNING

Dagens forhandlinger på Marienborg om genåbning af Danmark bliver fulgt tæt på den jyske vestkyst, hvor turismebranchen har brug for en afklaring af, hvorvidt grænsen til Tyskland åbner inden højsæsonen.

Den uafklarede grænseåbning efterlader lige nu feriehusudlejningsbranchen i en fastlåst situation.

Millioner af tyskere afventer at høre, om de kan komme til Danmark og benytte deres bookede feriehuse. Samtidig må udlejerne sige nej til de danske turister, fordi feriehusene fortsat er booket af tyskere.

Milliarder fra tyske turister
I 2019 havde tyske turister ikke mindre end 16,8 millioner overnatninger i Danmark – det højeste antal i 20 år. Turismeomsætningen fra de tyske turister satte også rekord med mere end 15 milliarder kroner.

En stor del af denne omsætning ligger hos de jyske vestkystkommuner, hvor tyske turister nogle steder står for mere end halvdelen af alle overnatninger. En åbning af den tyske grænse inden højsæsonen i juni, juli og august er derfor altafgørende for erhvervslivet, borgerne og kommunernes økonomi – såvel som lokale jobs.

 

CITAT
Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:

”Den nuværende fastlåste situation kan i værste fald resultere i, at mange feriehuse på den jyske vestkyst kommer til at stå tomme i højsæsonen. Det vil være en katastrofe for de små samfund, hvor en stor del af omsætningen og beskæftigelsen kommer i sommermånederne. Vi har brug for at vide, om grænseåbningen sker inden højsæsonen.”

 

FAKTA

  • Erik Buhl er formand for Partnerskab for Vestkystturisme, der er et strategisk samarbejde mellem ti kommuner langs den jyske vestkyst. De ti kommuner er Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder kommuner.
  • Partnerskab for Vestkystturisme er en del af Dansk Kyst- og Naturturisme.