Nyt dansk museum: Lyt og lugt til kunsten

I dag åbner Danmarks første kulturhistoriske kunstmuseum i Vestjylland. På Nymindegab Museum kan gæsterne med lydguide i ørerne og tranlugt i næsen træde direkte ind i en glemt kunstnerkoloni centreret omkring den senere skagensmaler, Laurits Tuxen.

KULTUR

Nymindegab Museum fortæller den glemte historie om, hvordan et lille fiskerleje længst mod vest i slutningen 1800-tallet blev til et paradis for store danske kunstmalere som den senere skagensmaler, Laurits Tuxen.

På museet træder gæsterne ind i forskellige scenografier med lydguider på oprindelig vestjysk dialekt i ørerne. I kunstnerens atelier bliver et af Laurits Tuxens værker genskabt for øjnene af gæsterne, og i esepigernes hus kan de modigste lugte til Nymindegab anno 1879: Kogt tran. 

Fokus i udstillingerne er den natur og det slidsomme liv ved havet, der fik Laurits Tuxen til at rejse på tværs af landet og følge et tilsandet hjulspor til Nymindegab.

Inspiration fra Tirpitz
Museet er udviklet af Vardemuseerne, som også står bag temamuseet Tirpitz, der sidste år trak over 200.000 besøgende til Blåvand.

Flere erfaringer og virkemidler fra Tirpitz er nu ført videre til Nymindegab Museum. Mest bemærkelsesværdigt er fraværet af tekst på museet. Gæsterne vil i stedet blive ledt rundt ved hjælp af de udleverede lydguides.

 

CITAT
Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne:

”På Nymindegab Museum er traditionelle beskrivelser af malerier lagt på hylden. Gæster vil i stedet kunne se, høre og lugte, hvordan livet var som kunstmaler, fisker, esepige og turist på den jyske vestkyst i slutningen af 1800-tallet.”

”I udstillingerne ser vi på de mystiske, tilrejsende kunstnere og badegæster med vestjyske øjne – og på de indfødte med den civiliserede københavners blik. Vi må erkende, at det i høj grad var tilrejsende østfra, der lærte os vestjyder at sætte pris på vores eget landskab.”

 

FAKTA

  • Indvielsen af museet finder sted onsdag den 24. juni klokken 10 på Vesterhavsvej 294, 6830 Nr. Nebel.
  • Nymindegab Museum har to faste udstillinger: Kunstmalerens Nymindegab og Friland. Førstnævnte fortæller historien om Laurits Tuxen, mens Friland med udgangspunkt i blandt andre badegæster og den lokale tømrer fokuserer på hverdagslivet i området i 1800-tallet.
  • Museet åbner med særudstillingen ”Nymindegabmalerne”, der går i dybden med malere, som kom forbi egnen i slutningen af 1800-tallet. Der bliver udstillet værker af: Vilhelm Th. Fischer, Carl Trier Aagaard, Johannes Larsen, Oscar Matthiesen, Christen Lyngbo og Maria Thymann.
  • Nymindegab Museum har været lukket siden oktober 2019. Tiden frem til nyåbningen er blevet brugt til både at renovere bygningerne og genudvikle udstillingerne.