Nyt kort gør kulturoplevelser billigere for borgere med behov for ledsager

Varde Kommune introducerer et nyt ledsagekort for brugere af plejecentre, daghjem, botilbud og væresteder. Med kortet kan personale og frivillige hjælpere komme med til en række kulturoplevelser uden at regningen ender hos brugerne, der samtidig undgår en bureaukratisk ansøgningsprocedure.

KULTUR UDEN BUREAUKRATI

De ældre på Varde Kommunes plejecentre skal ikke længere betale entrépris for deres ledsagere, når de vil besøge en række kulturinstitutioner i kommunen. Det samme gælder brugere med sindslidelser eller fysisk eller psykisk handicap på botilbud, væresteder og i beskæftigelsestilbud.

Et nyt, lokalt ledsagekort blev nemlig indført mandag den 15. oktober. Kortet er ikke personligt, men tilknyttet den enkelte institution, hvor brugeren er eller kommer.

Dermed slipper brugerne selv for en bureaukratisk ansøgningsprocedure, hvilket står i kontrast til det nationale ledsagekort, som allerede eksisterer.

Varde Kommunes ledsagekort ligger på institutionerne, hvor brugerne sammen med personale eller frivillige hjælpere kan bruge dem, når der er behov for det. Kortet giver ledsageren fri adgang til de mest populære kulturinstitutioner i Varde Kommune – herunder Tirpitz, museet i Blåvand tegnet af Bjarke Ingels Group.

 

CITAT

Mads Sørensen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune:

”Vi oplever, at specielt vores ældre brugere ikke får ansøgt om det personlige ledsagekort, der allerede eksisterer. Derfor introducerer vi nu vores eget.”

”Kultur er vigtigt for os som mennesker, og det må ikke være sådan, at man ikke kommer af sted til store oplevelser på Tirpitz, fordi man er gangbesværet eller sidder i kørestol og ikke har råd til at betale for sin ledsagers billet.”

 

FAKTA

  • Ledsagekortet giver personale og frivillige hjælpere fri adgang til kulturinstitutionerne Tirpitz, Nymindegab Museum, Museum Frello, Varde Artillerimuseum, Varde Miniby og Tambours Have, når de ledsager en bruger. Det samme gælder for de af bibliotekernes arrangementer, der ellers koster entré.
  • 17 institutioner på hhv. ældre- og voksenhandicapområderne har takket ja til ordningen.
  • Danske Handicaporganisationer administrerer allerede et ledsagekort, som man skal søge om hvert tredje år. Det koster 200 kr., og man skal dokumentere behovet for at have en ledsager.
  • I praksis har det betydet, at ansøgningsproceduren har afholdt mange af brugerne i Varde Kommune fra at anskaffe sig ledsagekortet.