Pulje til lokale energiforbedringer åbner igen: Sidst blev tilskuddene revet væk

Fra 7. april kl. 10 er det igen muligt at søge om statsligt tilskud til at lave energiforbedringer på helårsboliger. I 2020 blev de 245 mio. kroner revet væk i løbet af få uger, så boligejerne skal sandsynligvis være hurtige, hvis de vil have del i dette års pulje på 675 mio. kroner.

ENERGIRENOVERING 

Varde Kommune estimerer, at der findes omkring 2500 oliefyr i kommunen. Og fra den 7. april bliver det billigere at udskifte disse med mere energivenlige alternativer.  

Energistyrelsen åbner igen for ansøgninger til statens bygningspulje, der giver tilskud til at lave energibesparende forbedringer på helårsboliger. Det kan fx være at omstille husets primære varmekilde til en varmepumpe, at forbedre husets skal (klimaskærm) eller at optimere driften af boligen. 

Men kommunens boligejere skal sandsynligvis være hurtigt ude, hvis de vil have del i de 675 mio. i dette års pulje. Puljen uddeles efter først-til-mølle-princippet, og til sidste års pulje på 245 mio. kroner fik Energistyrelsen over 14.000 ansøgninger de første 14 dage. 

Lokale håndværkere kan udføre arbejdet

Det er ikke muligt at få tilskud til selv at udføre arbejdet. Men boligejerne kan selv vælge, hvilke håndværkere de vil bruge. Det er dog vigtigt, at boligejerne har fået tilsagn om tilskud, før de laver en bindende aftale med håndværkeren. 

Fra 1. april er det dog et krav at bruge en VE-godkendt installatør, hvis man vil have tilskud til en varmepumpe. Dem findes der 12 af i Varde Kommune. Det er også et krav, at boligen skal være energimærket, hvis man vil lave andre forbedringer end at udskifte den primære varmekilde. 

 

CITAT 

Preben Friis-Hauge (V), formand for Plan og Teknik: 

”Bygningspuljen er en alletiders mulighed for at gøre kommunens helårsboliger mere klima- og energivenlige. Så jeg håber, at mange vil benytte sig af den og vores lokale håndværkere, så ordningen ikke kun bidrager til at spare energi og CO2, men også med grøn vækst i kommunens erhvervsliv.” 

FAKTA: 

  • I 2020 blev der på baggrund af over 18.000 ansøgninger uddelt 245 mio. til 5420 projekter, der skulle gøre danske boliger mere klima- og energivenlige. I 2021 er puljen vokset til 675 mio. kroner, der uddeles efter først-til-mølle-princippet.
  • For private er tilskuddet skattefrit.
  • Bygningspuljens formål er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforbruget i helårsboliger. Puljen fortsætter de kommende år til og med 2026. 
  • Yderligere krav og informationer om ordningen kan findes her: https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud