Varde tættere på nyt kulturelt mødested for amatører og professionelle

I fremtiden bliver der plads til, at amatører og professionelle kan udfolde sig, når Varde Teater og Musikhus bliver en del af kommunens kulturcentrum. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 13.000.000 kroner.

PRESSEMEDDELELSE I SAMARBEJDE MED LOKALE OG ANLÆGSFONDEN

I fremtiden kommer Varde Teater og Musikhus til at ligge i Kulturspinderiet midt i Varde. Den nye facilitet får plads i gamle industribygninger, der transformeres, så det aktive fritidsliv kan blomstre i bymidten.

Det er teaterforeningen 7-kanten, der sammen med spillestedet Smedeværkstedet står bag det kommende Varde Teater og Musikhus. 7-kanten er Danmarks største amatørteater med over 400 medlemmer engageret omkring kulisser, teknik, kostumer, drama, sang og dans.

Foreningens frivillige udgør krumtappen i 7-kantens mange aktiviteter og teaterproduktioner med aktivitet hele året rundt. Teatret leverer et bredt repertoire for børn, unge, familier og voksne og har et samlet publikum på over 35.000 personer årligt. Indtil nu har teatret været opdelt på to forskellige adresser, men med den nye facilitet kan hele teatret samles på ét sted.

”Dette er en kæmpe nyhed – ikke blot for kulturlivet, men også for kommunen som helhed. Et ambitiøst projekt som dette vil få endnu flere til at overveje at slå sig ned i vores kommune. En stor tak til Lokale og Anlægsfonden for at støtte med imponerende 13 millioner kroner,” siger Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune.

”Varde Teater og Musikhus gør det muligt at samle og udbygge en række kulturelle aktiviteter på ét sted. Det gælder 7-kanten, Smedeværkstedet og MusicalTalentSkolen, men også andre kulturelle aktører. Vi bliver en del af et kulturcentrum, hvor der i forvejen er et samarbejde mellem de mange foreninger på Kulturspinderiet. Det er vigtigt for os, og vi glæder os meget,” siger Bent Peter Larsen, frivillig i projektet.

”Projektet er et stærkt eksempel på, hvordan tidligere industriarealer i bymidter kan udvikles til centre for fritidslivet – her i form af meget bredspektrede kulturfaciliteter. Ud over at der bliver etableret flere kulturfaciliteter til fritidslivet i centrum af byen, tilbyder 7-kanten også aktiviteter, der specielt interesser gruppen af piger og yngre kvinder, der er i mindretal i det øvrige foreningsliv,” siger Birgitte Carlsen, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden og fortsætter:

“Teatret dyrker også samarbejdet mellem professionelle og amatører, i de årlige sommerforestillinger og på musicaltalentskolen, hvor de sammen skaber forestillinger, og nu får de så en facilitet til fælles brug,” siger Birgitte Carlsen, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.

Varde Teater og Musikhus placeres centralt ved Kulturspinderiet, hvor der i forvejen ligger spillestedet Smedeværkstedet, Musik og Billedskolen samt MusicalTalentSkolen. Disse vil i fremtiden udgøre byens kulturelle centrum med opbakning og medspillere fra Open Air Concert Varde, Ungehuse med flere.

Nu fortsætter arbejdet med at finansiere og realisere projektet.

Yderligere citater

Mads Sørensen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune:
”Vores kulturaktører har løftet i flok om dette projekt, og resultatet bliver et teater- og musikhus med international format. Vi har i forvejen en stærk kulturscene i Varde Kommune, og med dette nye samlingspunkt kommer kulturen til at nå helt nye højder.”

Ulla Adolf, bestyrelsesmedlem i 7-kanten og MusicalTalentSkolen Varde:
”Det er fantastisk, at vi får et samlingspunkt for teater- og musiklivet i Varde Kommune. Det er vigtigt, at vi får skabt gode rammer, så vi kan fastholde og udvikle det sprudlende kulturelle liv, vi allerede har i området. Det nye hus kommer til at sætte Varde på det kulturelle landkort.”

Flemming Bynge, formand for Smedeværkstedets bestyrelse:
”Det er en stor nyhed for Smedeværkstedet, da vi får mulighed for at omfavne andre og større arrangementer, end vi kan i dag. Vi vil bedre kunne udnytte vores samarbejde med Tobakken i Esbjerg, fordi vi vil kunne tiltrække større bands. Det nye hus kommer til at give et kæmpe løft til både os og byen.”

Liv Stevns, kunstnerisk leder af MusicalTalentSkolen Varde:
”Det er en fantastisk nyhed. Vi er stadig en ny skole, som er ved at etablere sig, og her betyder rammerne uendeligt meget. Varde Teater og Musikhus giver mulighed for at styrke vores samarbejdet med 7-kanten yderligere, og det bliver uden tvivl en stor gevinst for vores elever.”

Fakta

  • Den samlede projektøkonomi er 63.500.000 kroner.
  • Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 13.000.000 kroner.
  • Projektet har en egenfinansiering på 1.000.000 kroner.
  • Varde kommune støtter projektet med 15.000.000 kroner.
  • Grønne & Jessen Arkitekter m.a.a. har tegnet projektforslaget.