Wadden Tide 2023: Ni kunstnere skaber værker om sand på Blåvand Strand

Til september kan gæster i Blåvand opleve kunstværker på stranden, når Wadden Tide åbner med temaet sand som habitat, ressource og materiale. Under titlen First There Is A Mountain har ni danske kunstnere udviklet nye stedsspecifikke skulpturer, installationer og performances.

KUNST

Den 31. august 2023 vender kunstudstillingen Wadden Tide tilbage med storslåede skulpturer og installationer på Blåvand Strand. Det sker under titlen First There Is A Mountain, der præsenterer nye, stedsspecifikke værker af ni danske kunstnere.

De ni værker omfatter storslåede skulpturer, poetiske installationer, dybdegående forskning, sanselige videoer og bjergtagende performances på stranden ved Blåvandshuk Fyr, når de ni kunstnere viser sandet fra nye vinkler.

Udstillingens titel er inspireret af den buddhistiske tekst First there is a mountain, then there is no mountain, then there is (Qingyuan Weixin, 9. århundrede). Udtrykket peger på, hvordan vi mennesker opfatter og forstår vores habitat og verden omkring os. Ambitionen er, at First There Is A Mountain giver de besøgende nye oplevelser af Vadehavet gennem kunsten.

I udstillingsperioden vil familier, skoleelever, turister og lokale kunne deltage i workshops, performances, vandringer og middage, hvor sandet bliver udforsket på ny. Udstillingen henvender sig til alle aldre.

Udover de ni kunstnere udstiller fire kunstnere i Blåvand by.

Citater

Sandie Eis Ravn (A), formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune:

”Wadden Tide er en ambitiøs satsning på kulturturisme, og det er en af de centrale elementer i Varde Kommunes kunststrategi. Wadden Tide er et event, der tiltrækker et nationalt og internationalt publikum, fordi det er en udstilling, der præsenterer nyskabende kunst og sætter tidens største spørgsmål på dagsordenen i en lokal kontekst.”

Stenka Hellfach, kunsthistoriker, Empathic Environment:

”Vores ønske er at skabe en helt særlig udstilling her på det vestligste punkt i Danmark. Sandet er essentielt for Blåvands tilblivelse og oplevelsen af stedet. På Blåvandshuk Strand forekommer sandet som en uudtømmelig ressource om end det er et flygtigt materiale, vi mennesker kun umiddelbart begriber.”

Fakta

  • Wadden Tide 2023 bliver kurateret af Empathic Environments, der består af kunsthistoriker Stenka Hellfach og arkitekt Tyra Dokkedahl.
  • Udstillingen First There Is A Mountain er udviklet af Empathic Environments sammen med Varde Kommunes kulturkonsulent, Varde Kommunes Kunstudvalg og samarbejdspartnere.
  • De deltagende kunstnere i Wadden Tide 2023 er Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Kåre Frang, Kasper Hesselbjerg, Kirstine Roepstorff, Molly Haslund, Rasmus Myrup, Rikke Luther, Spacegirls og Tue Greenfort. Læs mere om kunstnerne på: www.waddentide.dk/kunstnere-2023/
  • Wadden Tide finder sted på stranden ved Blåvandshuk Fyr fra d. 31. august til d. 1. oktober 2023.
  • Programmet offentliggøres løbende på: www.waddentide.dk