Filsø

Filsø var engang Danmarks næststørste sø. I dag er den en del af Naturpark Vesterhavet og omtales som ”Det botaniske mirakel”.

Fra stenalderen og frem til 1848 var Filsø nordvest for Varde en kæmpe hedesø. Med sine 2800 hektar var den landets næststørste sø. Men blot fire år senere blev det meste af vandet pumpet væk til fordel for landbrugsarealer og i 1940-1947 blev resten af søen afvandet og kultiveret. I alt 1200 hektar kom under plov, og der blev etableret en svinefarm på Langodde midt i området.

I 2010 erhvervede Aage V. Jensen Naturfond Filsø med det formål at genoprette den oprindelige sø og skabe et unikt naturområde for både dyr og mennesker. Det skete to år senere, og Filsø er nu genopstået som en vigtig rasteplads for 234 fuglearter, herunder den sjældne sandterne, traner, hejrer, skestorke og havørne. Flere fiskearter er under etablering og naturelskere af alle nationaliteter strømmer til det nu 915 hektar store fugleparadis for at nyde det rige fugleliv. Og ja – ”sort sol” er også kommet til Filsø.

Søen har spillet en stor rolle helt tilbage til vikingetiden, hvor den var en åben fjord ud til Vesterhavet. Ved Henne Kirkeby lå der en stor vikingeboplads, som har haft cirka 375 små værksteder.

• Søområdet har været en vigtig ressource for landmænd, jægere og fiskere.

• Der er registreret 234 fuglearter ved søen siden 2011.

• Et net af vandre- og cykelstier, fugletårne og parkeringspladser giver unikke muligheder for at opleve Filsø.