Janus

Janus, den romerske gud, som var beskytter af al begyndelse, er bygningens logo. For Janus er dette blevet et symbol på den folkelige kunstformidling, hvor der skues både frem og tilbage.

Janus – kunsthal og kunstmuseum i Tistrup er en selvejende institution, der drives af Janusforeningen.

Bygningens aktiviteter omhandler et kunstmuseum, kunstforeningen Janus samt Kunsthals udstilling af værker af skiftende samtidskunstnere.

Derudover er der forlaget Hrymfaxe samt kunstmagasinet Janus. De selvstændige enheder Kunstnernes Sommerudstilling og Vestjyllandsudstillingen har også hjemme i bygningen.

Bygningen er tegnet af arkitekt Søren Morns og blev indviet i 2000. Her er i alt 830m2, hvoraf 550m2 er udstillingsareal fordelt på en gallerigang og fire store rum.

Museet udgør sammen med Hodde-Tistrup Hallen ét bygningskompleks, og hallen inddrages i husets aktiviteter i forbindelse med større arrangementer og afholdelsen af Kunstnernes Sommerudstilling.

Stedet rummer i dag omkring 2.000 værker af hovedsagelig samtidskunst med fokus på figurativ kunst, nordisk kunst, vestjysk kunst og en lille samling af naivister.

• Bygningens læsesal indeholder omkring 5.000 kunstbøger, tidsskrifter og kataloger.

• Bygningens besøgende har fri adgang til læsesalen og dens indhold.

• Elever fra institutioner og børnehaver kan bestille specialrundvisning.

• To til tre gange årligt arrangeres særudstillinger fra samlingen.