Nymindegab Museum

Nymindegab Museum er et lokalhistorisk museum med velbevarede fund fra jernalderen og vikingetiden. Museet rummer desuden en stor samling malerier af blandt andre Johannes Larsen og Lauritz Tuxen.

Indsejlingen til Ringkøbing Fjord og dermed indsejlingen til købstaden Ringkøbing lå i århundreder ved Nymindegab.

Her var et lille fiskerleje og en kro, hvor man i små både blev færget over til Holmslands Klit. I sommermånederne var her et leben med mange fiskere og esepiger fra baglandets gårde.

I sommeren 1878 kom den unge maler Lauritz Tuxen hertil og fandt et uspoleret landskab, maleriske ”indfødte” og en rigdom af motiver. Siden voksede en markant kunstnerkoloni op, før Skagensmalerne blev moderne.

På Nymindegab Museum kan man nyde et stort udvalg af de billeder, som den berømte kunstnerkoloni frembragte sammen med brugsting og historier fra Nymindegab.

Blandt de særligt spændende arkæologiske fund er jernaldergravene fra Lønne Hede, hvor nogle af de bedst bevarede tekstiler fra jernalderen er gravet frem.

Interessant er også vikingepladsen ved Henne Kirkeby, hvor der foreløbig er fundet 375 værkstedshytter, der i sin tid vævede sejl
til vikingeskibene. Samtidig indeholder museet et frilandsområde med beboelseshuse fra 1930’erne.

• Ved Nymindegab lå i århundreder indsejlingen til Ringkøbing Fjord.

• På sydsiden af Ringkøbing Fjord lå et lille fiskerleje og en kro med en malerisk udsigt over klitlandskabet.

• I 1878 kom maleren Lauritz Tuxen hertil og dannede en betydelig kunstnerkoloni af dygtige malere, fortrinsvis fra København.

• Museet rummer i dag en stor malerisamling og en kulturhistorisk udstilling.

• Museet viser også arkæologiske fund fra især jernalder og vikingetiden.