Borgmester: Glem ikke nærheden på specialområdet

Specialiseret personale er vigtigt, men for nogle handicappede er en lokal tilknytning lige så afgørende for et værdigt liv. Det bør KL og regeringen holde for øje i de aktuelle forhandlinger på specialområdet, opfordrer Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune.

HANDICAP

Kommunerne har mødt kritik for deres evne til at løfte opgaverne på specialområdet forud for KL og regeringens økonomiforhandlinger. Blandt andet har et borgerforslag om at fratage kommunerne det specialiserede socialområde fået 50.000 underskrifter.

Denne kritik tager Erik Buhl til sig, men han minder samtidig om, at kommunerne i dag løfter opgaven med at skabe nærhed for en stor gruppe handicappede.

Denne evne risikerer at gå tabt, hvis hele specialområdet centraliseres.

Citater
Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:

”Det er urealistisk, at vi i alle 98 kommuner har specialviden om alt fra hjerneskader til unge med svære psykiske lidelser. Til gengæld er det realistisk, at den enkelte kommune kan tage hånd om den store gruppe af eksempelvis udviklingshæmmede, som udgør en betydelig del af specialområdet.”

”Specialviden er ikke altafgørende for at give voksne udviklingshæmmede et godt og værdigt liv. Her vægter trygge rammer, et velkendt lokalsamfund og fysisk afstand til pårørende højere. Personalet skal have en stærk faglig ballast, men deres menneskelige egenskaber er lige så vigtige.”