Dansk milliardtab: Tvivl om grænseåbning presser en hel branche i knæ

Dagens forhandlinger om genåbningen af Danmark bliver fulgt med spænding i turismebranchen. Varde Kommunes borgmester Erik Buhl opfordrer til afklaring i dag for at redde højsæsonen.

GRÆNSEÅBNING

Hvornår åbner grænsen til Tyskland? Svaret er milliarder værd for Danmark og særlig vigtigt på den jyske vestkyst, hvor uklarheden sætter sommerens højsæson på spil for områdets primære erhverv: turismen.

Alene i Varde Kommune går turismeerhvervet hver eneste dag i maj glip af 10.000 udenlandske overnatninger svarende til 10 millioner i omsætning, viser tal fra Feriehusudlejernes Brancheforening.

Men højsæsonen kan stadig reddes. Millioner af tyske turister afventer lige nu svar på, om de kan komme til Danmark og benytte deres bookede feriehuse, feriecentre og campingpladser. Den usikkerhed håber turismeerhvervet er væk efter dagens forhandlinger.

 

CITAT
Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune:

“Manglende afklaring om grænseåbning er en katastrofe for vores egn.”

“Hos os lever vi af turismen. Potentielt er den manglende afklaring om grænseåbningen derfor en personlig katastrofe for de tusindvis af danskere, hvor sommerens højsæson er omdrejningspunktet for et helt års indtjening.”

”Partilederne er nødt til sammen at finde en løsning i dag. Jeg har noteret mig, at et stort flertal i Folketinget foreslår at åbne grænsen for turister med et lejebevis til et dansk feriehus, feriecenter eller campingplads. Det forslag bakker jeg op. Men vi kan ikke vente længere på en afklaring.”

 

FAKTA

  • I 2019 havde tyske turister 16,8 millioner overnatninger i Danmark – det højeste antal i 20 år. Turismeomsætningen fra de tyske turister satte også rekord med mere end 15 milliarder kroner. En stor del af denne omsætning ligger hos de jyske vestkystkommuner, hvor tyske turister flere steder står for mere end halvdelen af alle overnatninger.
  • Sammenlignet med maj 2019 mister Danmark dagligt 38.089 udenlandske feriehusovernatninger. Varde Kommune går i maj dagligt glip af 8.709 udenlandske feriehusovernatninger.
  • Borgmester Erik Buhl er formand for Partnerskab for Vestkystturisme, der er et strategisk samarbejde mellem ti kommuner langs den jyske vestkyst. De ti kommuner er Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder kommuner.