Nyt internationalt museum om flygtninge skal ligge ved den jyske vestkyst

Museet FLUGT skal tegnes af Bjarke Ingels Group og bliver placeret ved Oksbøl i Vestjylland. Museet får et internationalt snit og skal formidle fortællinger om flygtninge både i samtiden og i et historisk perspektiv.

KULTUR

Folkene bag Tirpitz realiserer nyt museumsprojekt.

Vardemuseerne og arkitekterne fra Bjarke Ingels Group har et nyt stort anlagt museum på tegnebrættet – og snart flytter museet sig fra tegnebrættet og ud til byggepladsen takket være de nye donationer.

Der er tale om et 4,5 km2 stort museumsområde, der udover de nye bygninger også vil rumme den eksisterende flygtningekirkegård med hundredvis af gravstene efter tyske flygtninge, der boede nær den vestjyske by Oksbøl i årene efter Anden Verdenskrig.

Museet skal tage afsæt i historien om de tyske flygtninge i 1945, men kommer også til at rumme fortællinger om flygtningeskæbner fra mange andre flygtningekatastrofer.

 

CITAT

Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør for Vardemuseerne:

”Missionen har været enkel: At skabe et internationalt museum om flugt og flygtninge her – midt i Vestjyllands smukke natur, hvor danmarkshistoriens største flygtningelejr lå.”

”Vi har brug for et museum som FLUGT. Der er ikke mange, der kender til historien om landets største flygtningelejr, og set med samtidens briller kan man bare konstatere, at Verden aldrig har haft flere mennesker på flugt end i dag. Museet har derfor aldrig været mere aktuelt end nu.”

Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør for Der Nordschleswiger:

”Museet omhandler et vigtigt stykke dansk/tysk historie. Det handler ikke kun om genfortælling, men også om de perspektiver, der er til vores samtid. Det er ikke kun interessant inden for Danmarks grænser.”

 

FAKTA

  • Arkitekthuset BIG har tegnet stregerne til FLUGT. Bjarke Ingels Group stod også bag publikumssuccesen Tirpitz i Blåvand.
  • FLUGT skal ligge tæt på flygtningekirkegården i Oksbøl. Det var her, danmarkshistoriens største flygtningelejr lå i årene efter Anden Verdenskrig.
  • I perioden 11. februar til 5. maj 1945 modtog Danmark cirka 250.000 tyske flygtninge fra krigens østfront, primært kvinder, ældre og børn.
  • I 1945 boede der på et tidspunkt 36.000 tyske krigsflygtninge i flygtningelejren nær Oksbøl, hvilket betød, at lejren i praksis var Danmarks 5. største by.
  • Etableringen af museet forventes at løbe op i omkring 100 millioner kroner.
  • Den tyske Forbundsdag har doneret 1,3 mio. Euro til projektet (9,75 mio. kr.). Partierne er enige, og bevillingen vedtages officielt i slutningen af november.
  • Det er håbet, at museet slår dørene op i efteråret 2021.