Nyt vestjysk museum runder 100.000 besøgende på rekordtid

Tirsdag gik gæst nummer 100.000 gennem dørene på det nye museum i Blåvand, Tirpitz. Dermed nåede museet på bare to måneder sit årlige mål for besøgende.

MUSEUM

Den 30. juni 2017 slog Tirpitz dørene op for besøgende, og siden da er det strømmet til med gæster.

”Inden åbningen budgetterede vi med et årligt besøgstal på cirka 100.000, men det viste sig hurtigt at være lavt sat,” udtaler museumsdirektør Claus K. Jensen, der allerede tirsdag kunne overrække en lille gave til Tirpitz’ besøgende nummer 100.000.

Det nye museum er bygget ved siden af den originale Tirpitz-fæstning fra Anden Verdenskrig og er, efter arkitekten Bjarke Ingels’ design, gravet ned i det vestjyske klitlandskab. Tirpitz rummer tre faste udstillinger om henholdsvis Anden Verdenskrig, rav og Vestjyllands historie. Fra det nye museum leder en underjordisk korridor til det originale bunkeranlæg.

 

Forventningerne opjusteres

Med besøgende nummer 100.000 er det oplagt at spekulere over, hvad der så er det nye mål for Tirpitz i 2017. Museumsdirektør Claus K. Jensen opjusterer forventningerne:

”Det overvældende antal besøgende gør, at vi nu i stedet sigter efter 150.000 gæster i løbet af museets første halve år.”

 

FAKTA OM TIRPITZ:

  • Museet er tegnet af BIG (Bjarke Ingels Group), som blandt andet er verdensberømt for det nye World Trade Center på Manhattan og det globale hovedkvarter for Google.
  • En stor del af Tirpitz er skjult under jorden i det vestjyske klitlandskab.
  • Det nye Tirpitz fungerer blandt andet som en portal til gemte historier fra Anden Verdenskrig. Langs den jyske vestkyst vidner resterne af talrige bunkers om områdets fortid som en del af Nazi-Tysklands forsvarslinje mod vest. Tirpitz-stillingens oprindelige formål var at forsvare indsejlingen til Esbjerg.
  • Udover udstillingen om Anden Verdenskrig er der to andre faste udstillinger på museet. Om henholdsvis rav og 20.000 års historie på den jyske vestkyst.
  • Det nye museum dækker i alt 2.500 m2, og byggeriet krævede 10.560 ton beton og 600 ton armeringer i jern.