Rygende 16-årig pige besøger Varde Kommune og sætter fokus på kedelig verdensrekord

Varde Kommune får besøg af skamstøtten Det rygende barn. Den unge pige er et symbol på Danmarks kedelige verdensrekord i at have den yngste rygestart med et gennemsnit på 16,4 år. Pigens rejse begynder tirsdag den 14. marts i Sportium i Varde.

RYGNING

11 procent af danske unge mellem 15 og 17 år ryger dagligt eller lejlighedsvist.

Det tal er alt for højt, hvis Røgfri Fremtids mål skal nås. Et mål der sigter mod, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Netop denne udfordring skal Det rygende barn være med til at sætte fokus på, når statuen af den unge pige rejser rundt til forskellige idrætshaller i Varde Kommune i marts og april.

Røgfri Fremtid blev lanceret i 2017 af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Unge inviteres til dialogmøde om nikotin

Det rygende barn begynder sin rejse tirsdag den 14. marts i Sportium, hvor unge fra elevråd på folkeskoler og ungdomsuddannelser byder hende velkommen.

Efterfølgende har Tina Agergaard Hansen, formand for Udvalget for Social og Sundhed, og Kent Ager, næstformand for Udvalget for Social og Sundhed, inviteret de unge til dialogmøde for at høre deres perspektiver på nikotin og få ideer til, hvordan der i fællesskab kan arbejdes hen imod en røg- og nikotinfri fremtid.

Citat

Tina Agergaard Hansen, formand for Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune:

”Hver dag begynder 40 danske børn at ryge. Det tal ændrer sig ikke, medmindre vi handler. Derudover er der også en stigning i antallet børn og unge, som tidligt begynder at bruge nikotinprodukter som snus, nikotinposer og puff bars. Det er især bekymrende, fordi vi ved, at nikotin skaber afhængighed og særligt skader den unges hjerne og dens udvikling.”

”Jeg ser frem til dialogen med de unge mennesker, så vi kan høre deres oplevelser med nikotinprodukterne og blive klogere på, hvordan vi kan arbejde hen imod en røg- og nikotinfri fremtid.”

Fakta

  • Danmark har den kedelige verdensrekord i at have den yngste rygestart med et gennemsnit på 16,4 år mod et globalt gennemsnit på 19,2 år.
  • Varde Kommune er partner i Røgfri Fremtid og arbejder aktivt mod det fælles mål: At ingen børn og unge ryger i 2030, og at kun fem procent af de voksne gør det.
  • Hvert år understøttes et nikotinfrit skoleliv med oplæg til alle 8., 9., og 10. klasser.
  • Varde Kommune tilbyder gratis ryge- og nikotinstopkurser til unge samt til alle borgere over 18 år.
  • Hjælp til ryge- og nikotinstop tilbydes på Campus i Varde.
  • Der er indført nikotinfrie legepladser på de kommunalt ejede legepladser.
  • På alle kommunale arbejdspladser er der røgfri arbejdstid.