Det specialiserede socialområde - Voksne

Kvalitetstandarder for det specialiserede socialområde - Voksne

Indledning

I kvalitetsstandarderne finder du en beskrivelse af Varde Kommunes kvalitetstandarder for borgere.

over 18 år med særlige behov. Kvalitetsstandarderne giver dig et indblik i, hvad Varde Kommune giver støtte og hjælp til indenfor det specialiserede socialområde – voksen. Det specialiserede socialområde i Varde Kommune omfatter tilbud indenfor handicap-, psykiatri- og udsatteområdet.

Kvalitetsstandarderne fungerer som et arbejdsredskab for Social og Handicap Myndighed og drift og som et styringsredskab for administration og politisk ledelse. Kvalitetsstandarderne skal skabe synlighed og gennemsigtighed og bidrage til forventningsafstemning og et godt samarbejde med borgere og pårørende og de medarbejdere, som bevilger og leverer støtten.

Vores kvalitetstandarder bygger på Social- og Sundhedsudvalgets vision

”Vi tager udgangspunkt i det enkelte mennesker, så du føler dig set og hørt. Det du kan selv skal du selv. Vi støtter og motiverer dig i at mestre dit eget liv, træffe egne fire valg og leve dit gode liv”

På det specialiserede socialområde arbejder vi ud fra en recovery-orienteret rehabiliterende tilgang, der har fokus på både borgerens personlige udvikling og på at styrke borgerens selvstændighed og livskvalitet. Vi understøtter borgeren i at fastsætte sine egne mål for støtten og at borgeren aktivt deltager i hverdagens aktiviteter og udvikler sig.

I kvalitetsstandarderne lægger vi vægt på, at borgerne støttes i egenmestring, så borgeren får mulighed for at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv med så høj en grad af tilknytning til det almindelige samfundsliv som muligt. Dette kan fx ske gennem beskæftigelse, uddannelse og sociale netværk.

Visitation sker efter en konkret og individuel vurdering af borgerens funktionsniveau og støttebehov. Visitationen understøttes af indsatstrappen som visualiserer sammenhængen mellem borgerens funktionsniveau/støttebehov og den indsats, som borgeren visiteres til. Hermed har vi fokus på, at borgerne hverken under- eller overkompenseres, hvilket kan have indflydelse på kvalitet, effektivitet og økonomi.

Afgørelser om støtte baseres altid på en konkret individuel vurdering af borgerens behov og ressourcer, så vi sikrer, at støtten er målrettet den enkelte borgers forudsætninger og behov.

Varde Kommunes kvalitetstandarder på det specialiserede socialområde revideres hvert andet år, men justeres løbende efter ændringer i lovgivningen og ved politiske beslutninger. Kvalitetstandarderne er godkendt af udvalget for Social og Sundhed.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkomne til at kontakte Social og Handicap Myndighed for yderligere information eller vejledning.

 

Med venlig hilsen

Sarah Andersen

Formand for Social- og Sundhedsudvalget

 

Målgruppe

Målgruppen for tilbud på det specialiserede socialområde i Varde Kommune er borgere over 18 år med betydelige fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser eller særlige sociale problemer, der vurderes værende i målgruppen for støtte efter:

Serviceloven

  • § 12a, 82 (a, b og d), 84, 85, 85a, 96, 97, 98, 99, 103, 104, 107, 108, 109 og 110

Almenboligloven

  • 105 (i kombination med servicelovens §85)

Sundhedsloven

  • § 101, 101a, 134a, 141 og 142.

 

Visitationsprocedure

Visitation

Social og Handicap Myndighed visiterer til tilbud inden for det specialiserede socialområde – voksen. Sammen med borgeren foretages en konkret og individuel vurdering af borgerens behov og samlede livssituation, herunder hvilke ressourcer borgeren har. Funktionsevnen beskriver det konkrete og komplekse samspil mellem borgerens ressourcer, sygdom/handicap, omgivelserne og personlige faktorer, der er afgørende for borgerens muligheder for at udføre dagligdags aktiviteter. Myndighedsrådgiveren kan have behov for at indhente supplerende helbredsmæssige oplysninger hos andre faggrupper herunder læger/ fysioterapeuter mv. I disse tilfælde skal borgeren forud for henvendelsen have givet samtykke. Borgeren har ret til en bisidder.

Borgerens støttebehov udredes på baggrund af temaerne i Voksenudredningsmetoden (VUM). VUM er udviklet i samarbejde mellem KL og Social- og Boligministeriet. Formålet med metoden er at skabe grundlaget for en sammenhængende og helhedsorienteret indsats med borgeren i centrum. For at opnå dette har metoden både fokus på at understøtte en systematisk udredning af borgerens behov og på at tilrettelægge en lovmedholdelig og effektiv sagsbehandlingsproces. Borgeren inddrages og medvirker ved udarbejdelse af en helhedsvurdering, herunder udredningen efter VUM i det omfang der er muligt.

Myndighedsrådgiveren tager, med VUM, udgangspunkt i borgerens egne oplysninger og laver en samlet udredning og beskrivelse af borgerens situation ud fra seks temaer, der dækker forskellige livsaspekter. Såfremt borgeren ikke selv kan bidrage med oplysninger, samarbejder rådgiveren med borgerens pårørende og de medarbejdere, der er omkring borgeren.

De seks temaer der afdækkes i VUM er:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

Graden af borgerens fysiske og psykiske funktionsnedsættelse vurderes inden for alle temaer og danner til sammen grundlaget for den endelige udredning.

På baggrund af udredningen foretager myndighedsrådgiveren en faglig funktionsvurdering af borgerens samlede behov for støtte, herudfra tilbydes borgeren en handleplan efter Lov om social service § 141.

Handleplanen skal angive:

  1. Formålet med indsatsen
  2. Hvilken indsats der er nødvendig for at opnå formålet,
  3. Den forventede varighed af indsatsen og
  4. Andre særlige forhold vedrørende boform, beskæftigelse, personlig hjælp, behandling, hjælpemidler m.v.

Handleplanen danner baggrund for de mål der opstilles i samarbejde med borgeren. Målene skal være SMARTe, dvs. Specifikke, Målbare, Accepterede, Realistiske og Tidsbestemte.

På baggrund af borgerens funktionsniveau og støtte behov henvises borgeren til et egnet tilbud.

 

Opfølgning

Opfølgning foretages løbende, senest efter 3 måneder og mindst en gang årligt, samt ved behov.

Opfølgning sker ved et personligt/digitalt/telefonisk møde mellem borgeren, sagsbehandleren i Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune, en kontaktperson fra leverandøren, samt eventuelle relevante samarbejdspartnere, pårørende og eventuel bisidder.

Opfølgning har fokus på at tilpasse borgerens mål, for at sikre progression hvor det er muligt.

I forbindelse med opfølgning føres der personrettet tilsyn med borgeren, for at sikre borgerens trivsel, samt om den iværksatte støtte passer til borgerens behov.

Sagsbehandleren vurderer, om den igangværende støtte skal fortsætte, om der skal ske ændringer eller om støtten evt. skal afsluttes. Hvis det besluttes, at støtten skal fortsætte, skal borgerens handleplan opdateres.

 

Ansøgning

For at søge om støtte udfyldes et henvendelsesskema via linket: EG Selvbetjening

Social og Handicap Myndighed

Frisvadvej 35

6800 Varde

Telefon 79 94 68 00

Mail: henvendelsesoh@varde.dk

 

Partshøring

Partshøring betyder, at inden der træffes afgørelse i sagen vil borgeren få afgørelsen i høring, så borger får mulighed for at gøre indsigelser til afgørelsen.

Ifølge Forvaltningslovens § 19, skal der foretages partshøring, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  1. Borgeren ikke er bekendt med at oplysningerne indgår i behandlingen af sagen.
  2. Der er tale om oplysninger, der kan have betydning for sagens udfald.
  3. Oplysningerne er ikke til fordel for borgeren.

 

Afgørelse

Sagsbehandleren udarbejder en samlet faglig vurdering og indstilling til visitationsudvalg, som træffer den endelige afgørelse. Dette gør sig gældende ved visitation til botilbud, døgnbehandling og ekstraordinær støtteindsats.

Afgørelsen vil beskrive omfang og art af den ydelse, som borgeren kan få ud fra lovgivningen, kvalitetsstandarden og den konkrete individuelle vurdering.

Borgeren vil herefter få tilsendt en skriftlig afgørelse indeholdende begrundelse for tildeling/afslag på den ansøgte støtte samt en klagevejledning.

En skriftlig afgørelse sendes til borgeren senest 5 hverdage efter afgørelsen er truffet.

 

Afslag

Hvis borgeren får afslag på sin ansøgning om støtte gives der en konkret skriftlig begrundelse herfor. Der vedlægges klagevejledning, når den skriftlige afgørelse udsendes.

 

Klagemuligheder

Social og Handicap Myndighed arbejder naturligvis på at optimere sagsbehandlingen. Såfremt en borger ønsker at klage over den modtagne afgørelse, skal dette ske inden 4 uger fra modtagelsen.

Klagen sendes til:

Varde Kommune

Social og Handicap Myndighed

Frisvadvej 35

6800 Varde

 

Social og Handicap Myndighed genvurderer klagen inden for 4 uger. Såfremt Social og Handicap Myndighed fastholder afgørelsen, videresendes klagen til Ankestyrelsen.

Ved botilbud og forsorgshjem kan der klages hos både Varde Kommune og til Socialtilsynet.

Socialtilsyn Syd

Tlf.: 72531900

https://form.tilsyn.dk/indberetning/ny

 

Sagsbehandlingsfrister

Social og Handicap Myndighed vurderer borgerens ansøgning på baggrund af de indhentede oplysninger, der indgår i VUM og træffer på baggrund af denne afgørelse om borgeren støtte. Nedenfor ses oversigt over sagsbehandlingsfristen, som gælder fra modtagelse af borgerens henvendelse og indtil afgørelse fra Social og Handicap Myndighed:

 

Sagsbehandlingsfrister for Social og Handicap Myndighed:

Ydelse §§ Sagsbehandlingsfrist
Socialt frikort § 1 (LSF) 4 uger
VISO-Forløb § 13 8 uger
Tidlig forebyggende indsats § 82 4 uger
Aflastning § 84 8 uger
Socialpædagogisk støtte § 85 8 uger
Hjemløseindsats § 85a 8 uger
Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) § 96 a) Ansøgning om ændringer, hvor alle oplysninger beror på sagen: 4 uger

b) Ansøgning om ændringer, men der skal indhentes nye oplysninger: 8 uger

c) Nye ansøgninger: 12 uger

Ledsageordning § 97 4 uger
Kontaktperson til døvblinde § 98 Hvis der foreligger dokumentation for at borger er døvblind – 4 uger

Hvis der skal indhentes dokumentation for at borger er døvblind – 12 uger

Opsøgende kontaktperson § 99 Ingen
Alkoholbehandling  § 141 (SUL) 2 uger
Stofmisbrugsbehandling § 101, § 101a § 142 (SUL) 14 dage ved ny anmodning

Gælder ikke §101a

Beskyttet beskæftigelse § 103 8 uger
Aktivitets- og samværstilbud § 104 8 uger
Midlertidigt botilbud § 107 12 uger
Længerevarende botilbud § 108 og §105(ABL)/§85 12 uger
Krisecenter § 109 Ingen
Forsorgshjem § 110 Ingen
Social tandpleje § 134a (SUL) 4 uger

 

Kvalitetsstandarder

Nedenfor følger Varde Kommunes kvalitetsstandarder for det specialiserede socialområde – voksen.

 

Socialt frikort

Kvalitetsstandard
Socialt Frikort

Lov om Socialt frikort § 1

Indhold

Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Rammer

 

Formål Formålet med det sociale frikort er at understøtte, at de mest udsatte borgere gives bedre muligheder for at deltage i samfundets arbejdsfællesskaber og opleve værdi i hverdagen
Lovgrundlag Lov om Socialt frikort
  • 2. Kommunalbestyrelsen i borgerens handlekommune træffer på baggrund af en ansøgning fra en borger afgørelse om udstedelse af et socialt frikort.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen udsteder et socialt frikort til

borgere med særlige sociale problemer, som

  1. opfylder betingelserne for at modtage hjælp eller støtte efter afsnit V i lov om social service,
  2. hverken har været under ordinær SU-berettiget uddannelse eller har haft en skattepligtig arbejdsindkomst på over 10.320 kr. (2024-niveau) inden for det seneste år og
  3. opfylder opholdskravet for ret til uddannelseshjælp eller kontanthjælp i § 11 i lov om aktiv socialpolitik.
Hvem kan modtage støtten Borgere med særligt sociale problemer fx misbrug, hjemløshed eller psykiske vandskelligheder der opfylder stk. 2 i lov om socialt frikort
Hvor længe kan man modtage støtten Man kan beholde sit sociale frikort, så længe man er i målgruppen herfor. Hvert andet år er social og Handicap Myndighed forpligtet til at kontrollerer at borgeren fortsat er i målgruppen for socialt frikort.
Hvad må man tjene Borgeren må tjene op til 41.280 kr. (2024-niveau) skattefrit pr. kalenderår.

Indtægter på socialt frikort indgår ikke i beregning af egenbetaling i fx botilbud

Konsekvens Penge tjent på socialt frikort er et supplement til borgerens forsørgelsesydelse.
Forventninger Borgeren skal selv være opsøgende på jobs under socialt frikort, men jobcentret kan være behjælpelige med at finde forslag til arbejdspladser
Vejledning til Borgere, kommuner, virksomheder Socialt frikort | Social- og Boligstyrelsen
Visitation afgørelse og klagemuligheder
Se kapitel 3 side 5

 

 

Støttecentre

 

Kvalitetsstandard
Socialpædagogisk støtte

Lov om Social Service § 79 

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Åbne støttecentre efter Lov om social service §79 vil have et eller flere af følgende formål
  • Forebygge forværring af trivsel indenfor fx ensomhed og sociale problemer
  • Sikre vedligeholdelse af målgruppens helbredstilstand og trivsel fx afledt af ensomhed og sociale problemer
Lovgrundlag Lov om Social Service §79

Kommunalbestyrelsen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer for, hvilke persongrupper der kan benytte tilbuddene.

  • Stk. 2. Afgørelser efter stk. 1 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
  • Stk. 3. Ældreministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om betaling for tilbud efter stk. 1, herunder om beregningsgrundlaget for betalingen.

Vejledning om hjælp og støtte efter lov om social service

Vejledning nr. 9765 af 02/10/2023

Hvem kan modtage støtten De åbne tilbud kan efter en afklarende samtale med personalet benyttes af borgere over 18 år, som f.eks. oplever:
  • nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne
  • særlige sociale problemer
  • oplever ensomhed eller har behov for hjælp til at søge fællesskaber
  • vurderes at kunne udvikle og vedligeholde færdighederne fysisk, psykisk og socialt.
  • ikke kan benytte andre tilbud i f.eks. klubber og foreninger.

Det åbne tilbud vurderer om borgeren er i målgruppen for tilbuddet.

Tilbuddet er forbeholdt borgere, der bor i egen bolig.

Hvor længe kan man modtage støtten Tilbuddet er ikke tidsbegrænset.

Det er afgørende for tilbuddets varighed, at borgeren fortsat tilhører målgruppen

Hvad koster støtten Der er ikke brugerbetaling på at benytte støttecentrene. Men i caféerne kan man købe sig til kaffe mm.

Der kan være egenbetaling i forbindelse med aktiviteter.

Borgeren afholder selv evt. udgifter til transport til støttecentre og væresteder.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og skal selv opsøge støtten.
Indhold
Hvad er støttens indhold?  I støttecentrene er der en høj grad af brugerinddragelse, og brugerne får mulighed for at få indflydelse på og ansvar for aktiviteterne. Derudover har man mulighed for at opbygge og skabe kontakt til andre brugere. Herunder f.eks.:
  • At deltage i diverse aktiviteter.
  • At benytte PC og internet.
  • At vaske og tørre tøj mod betaling.
  • At købe et måltid mad.
  • At være i et rusmiddelfrit miljø.
  • NADA Café.
Frit valg Da det er et åbent tilbud, kan borgeren vælge om vedkomne ønsker at benytte tilbuddet.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Der er ikke visitation og dermed ingen klagemuligheder
Levering af støtten
Hvem leverer støtten Varde kommune har tilbud om støtte via støttecentre
Hvornår leveres støtten Støtten kan modtages i støttecentrenes åbningstid

Se aktuelle åbningstider på hjemmesiden

Center for Voksenstøtte og Mestring – Varde Kommune

Opfølgning Ingen formel opfølgning
Dokumentation Der er ingen dokumentation
Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Tidlig forebyggende indsats

Kvalitetsstandard
Tidlig forebyggende indsats

Lov om Social Service § 82 a, b og d

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet med tidlige forebyggende indsatser er at forhindre, at sociale problemer vokser sig store og udgiftstunge. En tidlig, forebyggende indsats skal have fokus på hjælp til selvhjælp. Indsatsen skal aktivere borgernes egne ressourcer, og der skal være fokus på at skabe sociale netværk, som både kan blive en del af borgerens hverdag og være en stor støtte fremover.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 82a: 

” Til personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer, kan kommunalbestyrelsen iværksætte eller give tilskud til tilbud om gruppebaseret hjælp, omsorg eller støtte samt gruppebaseret optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. Det er en forudsætning, at kommunalbestyrelsen vurderer, at deltagelse i sådanne tilbud vil kunne forbedre modtagerens aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer forværres.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter stk. 1 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed”.

Lov om Social Service § 82b: 

”Til personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer, kan kommunalbestyrelsen iværksætte eller give tilskud til tilbud om tidsbegrænset individuel hjælp, omsorg eller støtte samt tidsbegrænset individuel optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. Tilbuddet kan gives i op til 6 måneder. Det er en forudsætning, at kommunalbestyrelsen vurderer, at tilbuddet vil kunne forbedre modtagerens aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer forværres.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter stk. 1 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed”.

Lov om Social Service § 82d: 

”Til personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer, kan kommunalbestyrelsen tilbyde støtte efter §§ 82 a og 82 b etableret i samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger. Det er en forudsætning, at kommunalbestyrelsen vurderer, at deltagelse i sådanne tilbud vil kunne forbedre det aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer forværres.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter stk. 1 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed”.

Vejledning nr. 9341 af 8. maj 2015 om hjælp og støtte efter Serviceloven (vejledning nr. 2 til Serviceloven) pkt. 21-29.

Hvem kan modtage støtten Støtten kan bevilges til borgere over 18 år, som enten har eller er i risiko for at udvikle nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller særlige sociale problemer, hvor det vurderes, at hjælpen understøtter borgeren i at bevare eller øge mestringsevnen.
Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig og så længe borgeren profiterer af støtten.

Såfremt støtten er bevilget efter § 82b er støtten tidsbegrænset i op til 6 måneder.

Hvad koster støtten Der er som udgangspunkt ingen brugerbetaling.

Borgeren kan have udgifter til råvarer, materialer, forplejning m.m. til gruppeaktiviteter, eller deltagelse i aktiviteter hvor der opkræves betaling, f.eks. idrætsaktiviteter, entre mv.

Borgeren afholder selv evt. udgifter til transport til støttecentre og væresteder, hvis støtten ikke afvikles i borgerens eget hjem.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.

Ved gentagne afbud fra borgerens side, vil leverandøren gå i dialog med borgeren for at afdække årsagen.

Indhold
Hvad er støttens indhold?  Støttens indhold tilrettelægges ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Støtten gives rehabiliterende, dvs. støtte til at borgeren selv kan udføre aktiviteten. Støtten kan gives enten individuelt eller gruppebaseret.

Støtten tager udgangspunkt i de mål, borgeren har været med til at sætte, indenfor områderne:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

Der lægges generelt vægt på inklusionsprincippet ved i så høj grad som muligt at støtte borgeren i at deltage i lokalsamfundet, f.eks. ved at deltage i det lokale foreningsliv og opbygge et lokalt netværk.

Hvordan leveres støtten? Alt afhængig af borgerens ressourcer og behov, kan støtten bestå af rådgivning og vejledning, støtte til udvikling af færdigheder og hjælp til selvhjælp, men kan også være af mere omsorgsbetonet karakter. Det er en betingelse, at borgeren deltager aktivt, og opgaverne udføres sammen med borgeren ud fra en pædagogisk målsætning.

Støtten kan ydes i grupper, som læringsforløb, som individuel støtte og/eller som digital støtte. Såfremt støtten ydes efter § 82a ydes støtten gruppebaseret. Støtten kan gøres tidsbegrænset i op til 6 måneder efter § 82b.

Borgeren tilbydes støtte i grupper med henblik på at styrke borgerens netværk, og benytte gruppesamspillet til at skabe øgede muligheder for udvikling af færdigheder, aktivere og tydeliggøre den enkelte borgers ressourcer og motivere til udvikling.

Støtten kan i nogle tilfælde leveres helt eller delvist i form af adgang til støttecentre eller væresteder samt i samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger jf. § 82 d.

Hvor leveres støtten? Støtten i grupper leveres på støttecentre, væresteder og/eller ved frivillige sociale organisationer og foreninger.

Individuel støtte leveres i lokalsamfund, på støttecentre, via digital støtte, telefon eller i borgerens eget hjem.

Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.

Der kan ikke spares timer op over en periode til senere brug.

Visitation, afgørelse og klagemuligheder 
  §82 er en forebyggende indsats.

Borger kontakter Social og Handicap Myndighed

Der er ikke klagemuligheder

Levering af støtten
Krav til leverandøren Støtten igangsættes hurtigst muligt med udgangspunkt i borgerens behov.

Leverandøren har ansvar for valg af faglig metode.

Hvem leverer støtten Som udgangspunkt leveres støtten i Varde Kommune af Center for Voksenstøtte og Mestring.

Leverandøren beslutter, hvilke medarbejdere der skal yde støtten. Der kan være tale om en eller flere kontaktpersoner, primært medarbejdere med en social-, pædagogisk- eller sundhedsfaglig uddannelse og i samarbejde i samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger.

Hvornår leveres støtten Støtten ydes som udgangspunkt i dagtimerne på hverdage. Der kan laves individuelle aftaler om støtte udenfor dette tidsrum.
Dokumentation Leverandøren har notatpligt i fagsystemet
Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Afløsning/aflastning

Kvalitetsstandard
Aflastningstilbud

Servicelovens § 84

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer
Formål Formålet med et aflastningstilbud er at afløse eller aflaste pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i hjemmet. Samt at sikre at borgeren kan blive boende længst muligt i egen bolig med mindst mulig indgribende indsats.

Et aflastningstilbud kan desuden gives til en borger, der i en periode har et særligt behov for omsorg eller pleje.

Lovgrundlag Lov om Social Service § 84: 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Stk. 2. Kommunen kan tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.

Vejledning nr. 9341 af 08/05-2015 om hjælp og støtte efter serviceloven (Vejledning nr. 2 til serviceloven).

Bekendtgørelse 1576 af 27/12 2014 – Bek. om betaling for generelle tilbud og for tilbud om personlig og praktisk hjælp m.v. efter servicelovens §§ 79, 83 og 84

Hvem kan modtage støtten Støtten bevilges til pårørende der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne over 18 år i eget hjem.

Afløsning og aflastning tilbydes kun til pårørende der bor sammen med borgeren med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Ydelsen skal ses i forhold til familiens samlede situation.

Som udgangspunkt vurderes det om tilbud om afløsning og aflastning er et egnet og hensigtsmæssigt tilbud for ansøgeren. Det vurderes også om alle muligheder, for at borgeren kan opholde sig i eget hjem uden afløsning eller aflastning, er tilstrækkeligt afprøvet.

Visitationsgrundlaget til ydelsen er dels en funktionsevnevurdering af borgeren samt en individuel vurdering af familiens samlede ressourcer, behov og forhold.

Funktionsevnen vurderes på baggrund af en samtale med borgeren eller evt. værge samt udtalelser indhentet fra interne og eksterne samarbejdspartnere, herunder andre afdelinger i forvaltningen, læger, hospitaler m.fl.

Vurdering af funktionsevne foretages ud fra Voksenudrednings-metoden.

Hvor længe kan man modtage støtten Der sættes ikke bestemte tidsmæssige grænser for tilbud om afløsning og aflastning.

Det konkrete behov for afløsning og aflastning vurderes løbende og fastsættes af Social og Handicap Myndighed for et år af gangen. Støtten udmåles i antal døgn.

Hvad koster støtten Aflastningstilbuddet opkræver egenbetaling for kost og udgifter til aktiviteter ud af huset. Aflastningstilbuddet har en fast pris for kost pr. døgn.

Varde Kommune betaler derudover en takst pr. døgn til aflastningstilbuddet.

Kørsel til og fra aflastning er ikke en del af tilbuddet.

Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Aflastning gives udenfor hjemmet som døgnophold i aflastningstilbud.

Ophold i aflastningstilbud skal:

  • dække borgerens behov for hjælp og støtte til personlig pleje og praktisk hjælp
  • dække borgerens behov for omsorg og tryghed i forudsigelige rammer
  • Støtte og motivere borgeren til selvstændiggørelse gennem vejledning
Hvordan leveres ydelsen? Planlægningen af bevilgede antal døgn foretages af aflastnings-tilbuddet på årsbasis. I planlægningen tages hensyn til borgernes relationer til øvrige borgere og borgernes funktionsniveau.
Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg. Der kan ikke spares døgn op over en periode til senere brug.
Visitation, afgørelse og klagemuligheder
  Se kapitel 3 side 5
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at aflastningstilbuddet er registreret og godkendt som et § 84-tilbud på Tilbudsportalen.

Opholdet igangsættes efter nærmere aftale mellem parterne.

Det er aflastningstilbuddets ansvar at, der er ansat personale der har relevante faglige kvalifikationer i forhold til opgaveløsningen.

Aflastningstilbuddet er til enhver tid på foranledning fra Social og Handicap Myndighed forpligtet til at fremsende skriftlig status.

Dokumentation Aflastningstilbuddet har notatpligt

Aflastningstilbuddet skal fremsende en status på foranledning fra Varde Kommune.

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet

 

Socialpædagogisk støtte

Kvalitetsstandard
Socialpædagogisk støtte

Lov om Social Service § 85 

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet med støtten er, at borgeren fastholder eller opnår en aktiv, selvstændig og meningsfuld tilværelse, og i så høj grad som muligt inkluderes i det almindelige samfundsliv, f.eks. gennem beskæftigelse, uddannelse, sociale netværk, fritidsinteresser og kulturliv. Støtten skal ydes med det formål at styrke den enkeltes egne muligheder og eget ansvar for at udvikle sig og udnytte egne potentialer, i det omfang det er muligt.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 85:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer”.

Vejledning nr. 9341 af 8. maj 2015 om hjælp og støtte efter Serviceloven (vejledning nr. 2 til Serviceloven) pkt. 21-29.

Vejledning nr. 10284 af 11. december 2017 om socialpædagogisk bistand, støtte- og kontaktpersoner, behandling og pasning af nærtstående efter reglerne i serviceloven.

Hvem kan modtage støtten Støtten kan bevilges til borgere over 18 år, som har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller særlige sociale problemer, hvor det vurderes, at hjælpen understøtter borgeren i at bevare eller øge mestringsevnen.
Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig pga. betydelig fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det er en forudsætning, at borgeren profiterer af støtten.
Hvad koster støtten Der er som udgangspunkt ingen brugerbetaling.

Borgeren kan have udgifter til råvarer, materialer, forplejning m.m. til gruppeaktiviteter, eller deltagelse i aktiviteter hvor der opkræves betaling, f.eks. idrætsaktiviteter, entre mv.

Borgeren afholder selv evt. udgifter til transport til støttecentre og væresteder, hvis støtten ikke afvikles i borgerens eget hjem.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.

Ved gentagne afbud fra borgerens side, vil sagsbehandleren gå i dialog med borgeren og leverandøren for at afdække årsagen hertil, og det vil blive vurderet om tilbuddet skal fortsætte.

Indhold
Hvad er støttens indhold?  Støttens indhold tilrettelægges ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Støtten gives rehabiliterende, dvs. støtte til at borgeren selv kan udføre aktiviteten. Støtten kan gives enten individuelt eller gruppebaseret.

Støtten tager udgangspunkt i de mål, borgeren har været med til at sætte, indenfor områderne:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

Der lægges generelt vægt på at understøtte inklusionsprincippet ved i så høj grad som muligt at understøtte borgeren i at deltage i lokalsamfundet, f.eks. ved at deltage i det lokale foreningsliv og opbygge et lokalt netværk.

Støtten indeholder ikke transport fra A til B. Men kan indeholde pædagogisk støtte til transport.

Hvordan leveres støtten? Alt afhængig af borgerens ressourcer og behov, kan støtten bestå af rådgivning og vejledning, støtte til udvikling af færdigheder og hjælp til selvhjælp, men kan også være af en mere omsorgsbetonet karakter. Det er en betingelse, at borgeren deltager aktivt, og opgaverne udføres sammen med borgeren ud fra en pædagogisk målsætning.

Støtten kan ydes i grupper, som læringsforløb, som individuel støtte og/eller som digital støtte fx skærmbesøg. Borgeren tilbydes støtte i grupper med henblik på at styrke borgerens netværk, og benytte gruppesamspillet til at skabe øgede muligheder for udvikling af færdigheder, aktivere og tydeliggøre borgerens ressourcer og motivere til udvikling.

Hvor leveres støtten? Støtten i grupper leveres på støttecentre, væresteder og/eller ved frivillige sociale organisationer og foreninger.

Individuel støtte leveres i lokalsamfundet, på støttecentre, via digital støtte, telefon eller i borgerens eget hjem.

Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.

Der kan ikke spares timer op over en periode til senere brug.

Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Krav til leverandøren Støtten igangsættes hurtigst muligt efter, at leverandøren har modtaget bestillingen fra sagsbehandler.

Indsatserne skal udføres med udgangspunkt i bestillingen og borgerens indsatsmål. Leverandøren har ansvar for valg af faglig metode.

Det beror på en individuel vurdering, om der skal leveres støtte i ferieperioder m.m.

Hvem leverer støtten Som udgangspunkt leveres støtten i Varde Kommune af Center for Voksenstøtte og Mestring.
Hvornår leveres støtten Støtten er til rådighed dag, aften og weekend, primært i dagtimerne på hverdage.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning

Udarbejdelse af status foregår som udgangspunkt i samarbejde med borgeren.

Dokumentation Leverandøren skal ved opstart sammen med borgeren udarbejde delmål ud fra borgerens indsatsmål i handleplanen. Delmålene evalueres løbende og afspejler realistiske mål for borgeren.

Der skal være en klar forbindelse og sammenhæng mellem den enkelte borgers handleplan (jf. Servicelovens § 141) og delmålene.

Leverandøren har notatpligt i fagsystemet

Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Hjemløseindsats

Kvalitetsstandard
Hjemløseindsats

Lov om Social Service § 85a

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet er at stabilisere borgerens boligforhold som udgangspunkt for, at der kan arbejdes med borgerens andre problemstillinger ud fra borgerens egne ønsker. Udover at flytte i egen bolig vil borgeren derfor få tildelt den nødvendige sociale støtte, for at borgeren kan bo i og fastholde boligen. Støtten skal være individuel, helhedsorienteret og fleksibel, og den tager udgangspunkt i borgerens drømme, ønsker og håb for fremtiden
Lovgrundlag Lov om Social Service §85a

Kommunalbestyrelsen kan tilbyde hjælp, omsorg eller støtte til udvikling af færdigheder efter de specialiserede støttemetoder fra housing first-tilgangen til personer i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed, som har behov for hjælp, omsorg eller støtte på grund af særlige sociale problemer. 

Stk. 2. Følger kommunalbestyrelsen ikke borgerens ønsker til leverandør af bostøtten, jf. § 142, stk. 4, skal kommunalbestyrelsen begrunde dette i afgørelsen efter stk. 1.

Hvem kan modtage støtten Støtten gives til borgere i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed, som har behov for hjælp, omsorg eller støtte på grund af særlige sociale problemer.
Hvor længe kan man modtage støtten Den enkelte borger visiteres til socialpædagogiskstøtte efter en af Housing-First metoderne, som enten er et tidsafgrænset forløb over ni måneder eller tidsubegrænsede forløb afhængig af den bevilgede støttemetode.
Hvad koster støtten Der er som udgangspunkt ingen brugerbetaling. Borgeren afholder selv udgifter til fx transport og aktiviteter.
Forventninger Borgeren hjælpes uanset motivation. Støtten er vedholdende i kontakten og det vil være en individuel vurdering om borgerens situation i særlige tilfælde kan gøre at indsatsen må pauseres fx ved et længerevarende fængselsophold.
Indhold
Hvad er støttens indhold?  Støtten er helhedsorienteret individuelt tilrettelagt og intensiv støtte, som skal hjælpe den hjemløse borger i overgang til egen bolig samt til at kunne fastholde egen bolig.
Støtten kan gives efter tre specialiserede bostøttemetoder i Housing First-tilgangen, der henvender sig til forskellige målgrupper af borgere med særlige sociale problemer i hjemløshed eller i risiko herfor. De tre metoder er:
  • CTI – Critical time intervention
  • ICM – Intensive Case Management
  • M-ACT – Modificeret – Assertive Community Treatment

Du kan læse om de specialiserede støttemetoder her: Specialiserede støttemetoder | social.dk

Hvordan leveres støtten? Støtten vil kunne gives ud fra den enkeltes behov som en udgående, ambulant støtte primært i borgerens eget hjem eller dér, hvor borgeren opholder sig. Støtten er uafhængig af boligen.
Frit valg Borger kan ønske om hele eller dele af støtten efter §85a skal leveres af et forsorgshjem. Følger kommunalbestyrelsen ikke borgerens ønske til leverandør af støtten, jf. § 142, stk. 4, skal kommunalbestyrelsen begrunde dette i afgørelsen efter stk. 1
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Krav til leverandøren Støtten igangsættes hurtigst muligt efter, at leverandøren har modtaget bestillingen fra sagsbehandler.

Indsatserne skal udføres med udgangspunkt i bestillingen og borgerens indsatsmål. Leverandøren har ansvar for valg af faglig metode.

Det beror på en individuel vurdering, om der skal leveres støtte i ferieperioder m.m.

Hvem leverer støtten Varde Kommunes egne tilbud er som udgangspunkt første valg. Alternativt vælges tilbud så geografisk tæt på borgerens egen bopæl som muligt.
Hvornår leveres støtten Støtten er til rådighed dag, aften og weekend, primært i dagtimerne på hverdage.
Opfølgning Der gennemføres opfølgningsmøder hver tredje måned udarbejdelse af status foregår som udgangspunkt i samarbejde med borgeren. Det er altid muligt at planlægge opfølgningen efter ønske fra borger og leverandør.
Dokumentation Der dokumenteres løbende jf. den visiterede støttemetode.
Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandard
Borgerstyret personlig assistance (BPA)

Lov om Social Service § 96

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet med Borgerstyret personlig assistance (BPA) er, at borgere der har betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som medfører massive og sammensatte hjælpebehov, kan leve et liv så selvstændigt som muligt i eget hjem.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 96

”Kommunalbestyrelsen skal tilbyde borgerstyret personlig assistance. Borgerstyret personlig assistance ydes som tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte. 

Stk. 2. Det er en betingelse for tilskud til ansættelse af hjælpere efter stk. 1, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, at borgeren kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en forening eller privat virksomhed, der er godkendt af socialtilsynet, om, at tilskuddet overføres til den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere varetages i så fald af den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed i samråd med den pågældende. 

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde borgerstyret personlig assistance til borgere, der ikke er omfattet af personkredsen efter stk. 1, hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at dette er den bedste mulighed for at sikre en helhedsorienteret og sammenhængende hjælp for borgeren. 

Stk. 4. I de situationer, hvor borgeren eller en nærtstående er arbejdsgiver, skal kommunalbestyrelsen tilbyde at varetage lønudbetaling m.v.” 

Bekendtgørelse nr. 1069 af 30. juni 2020 om udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter lov om social service

Vejledning nr. 10325 af 12/12/2017

Hvem kan modtage støtten Borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte til pleje, overvågning eller ledsagelse, for at kunne opbygge eller fastholde et selvstændigt liv med mulighed for deltagelse i samfundslivet.

Borgere der er afhængig af hjælp til at udføre almindelige daglige funktioner som eksempelvis madlavning, indkøb, tøjvask, bad, læse, skrive mv. og som har et omfattende behov for pleje, overvågning og ledsagelse eller praktisk bistand.

Servicelovens § 96 er som udgangspunkt rettet mod borgere med mere massive og sammensatte hjælpebehov, hvor borgerens behov ikke kan dækkes ved almindelig personlig og praktisk hjælp eller socialpædagogisk støtte efter servicelovens §§ 83, 84 og 85.

Det er endvidere et krav, at betingelserne i Servicelovens § 96 stk. 2 er opfyldt. Det betyder, at borgeren skal kunne fungere som arbejdsleder.

At borgeren skal kunne fungere som arbejdsleder indebærer som udgangspunkt, at borgeren skal være i stand til at tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for hjælperne, dvs. at borgeren skal kunne varetage følgende opgaver:

  • Varetage arbejdsplanlægning sammen med og for hjælperne.
  • Udarbejde jobbeskrivelse og jobopslag/annonce.
  • Udvælge hjælpere, herunder at varetage ansættelsessamtaler.
  • Planlægge det daglige arbejde for hjælperne.
  • Afholde personalemøder med hjælperne.
  • Afholde medarbejderudviklingssamtaler (MUS).
Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig pga. betydelig fysisk og/eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det er en forudsætning, at borgeren profiterer af støtten og fortsat opfylder betingelserne for eks. arbejdslederrollen.
Hvad koster støtten Som udgangspunkt er der ingen egenbetaling.

Hvis borgeren er tilkendt bistands- eller plejetillæg, kan dette inddrages helt eller delvist. Dette vil bero på en konkret og individuel vurdering.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv. Heri ligger bl.a., at borgeren har sat sig ind i Varde Kommunes BPA Håndbog, som udleveres i forbindelse med bevilling, samt at borgeren påtager sig de krav der er til arbejdsleder og arbejdsgiverfunktionen. Sidstnævnte kan videregives til godkendt eksternt arbejdsgiverfirma.

Desuden forventer Varde Kommune at borgerens egne ressourcer inddrages i opgaverne, således at borgerens funktionsevne så vidt muligt bevares eller styrkes.

Indhold
Hvad er støttens indhold?  Støtten er individuelt tilrettelagt ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Hjælperen støtter borgeren i opgaverne, men udfører ikke opgaverne uden borgerens tilstedeværelse og deltagelse i opgaven.

Med udgangspunkt i en konkret og individuel vurdering af borgerens behov udmåles der tilskud til følgende:

Praktisk hjælp i form af hjælp til rengøring, tøjvask, indkøb, hjælp til almindelige daglige funktioner som at læse, skrive, tænde for TV eller computer samt hjælp til struktur og sammenhæng. Herunder også mindre håndsrækninger som fx at skifte en pære, skrabe sne og salte mv. Desuden indgår hjælp til praktiske opgaver i forbindelse med mindre børn, hvor det ikke er muligt at tilrettelægge det for rask ægtefælle/samlever.

Personlig pleje i form af hjælp til fx bad og toiletbesøg samt indtagelse af mad og drikke mv.

Ledsagelse til møder, arbejde, uddannelse, træning, fritidsaktiviteter, familiebesøg, biografbesøg, cafebesøg mv.

Personalemæssige opgaver i form af afholdelse af MUS samtaler, personalemøder, hvis der er mere end en person ansat, oplæring af nye hjælpere samt evt. kurser til hjælperne, dækning af hjælperrelaterede udgifter i forbindelse med aktiviteter samt i husholdningen.

Ferieafholdelse såfremt der er behov for ekstra bevilling i forhold til ferie, herunder også udlandsrejser, skal dette ansøges særskilt og er således ikke indeholdt i kroneberegningen. Samtidigt gøres der opmærksom på at jf. Ankestyrelsens principafgørelse 96-16, kun kan ydes ekstra bevilling til maximalt 14 dages ferie om året.

Som udgangspunkt ydes hjælpen sammen med borger dvs. der laves ikke mad og handles ind for borgeren uden borgerens fysiske tilstedeværelse og deltagelse.

Ved udmåling tages der hensyn til om der er en rask ægtefælle og hvad dennes opgaver i husholdningen består i.

Hvordan leveres støtten? Social og Handicap Myndighed udmåler timer og udarbejder kroneberegning samt rådgiver og vejleder om BPA-ordningen.
Borgeren har ansvar for: Borgeren skal fungere som arbejderleder og sørge for ansættelse og afskedigelse af medarbejdere. Borgeren er som hovedregel selv ansvarlig for at have nok ansatte til at dække ferie og sygdom. Hjælp efter Servicelovens § 96 er en kommunal opgave og i de tilfælde, hvor borgeren ikke modtager den nødvendige hjælp, vil ansvaret for levering af hjælpen påhvile Social og Handicap Myndighed.
Hvor leveres støtten? Borgeren modtager støtten i eget hjem og hjælperen følger borgeren uden for hjemmet til de aftalte aktiviteter.
Fleksibilitet Udgangspunktet for udmålingen af hjælp efter § 96 er normalt, at udmålingen skal dække alle borgerens behov for personlig og praktisk hjælp, overvågning og ledsagelse.

Hjælp efter § 96 kan kombineres med andre hjælpeforanstaltninger, som f.eks. praktisk og personlig hjælp, omsorg og pleje i det omfang, borgeren ønsker det.

Kvalitetskrav I Varde Kommune er udgangspunktet hjælp til selvhjælp med forebyggende og sundhedsfremmende sigte:
  • At borgeren oplever at have selvbestemmelse.
  • At borgeren kan fastholde og opbygge et selvstændigt liv.
  • At hjælpen er helhedsorienteret og fleksibel
  • At borgerens basale behov, værdier og normer danner udgangspunkt for opgaven
  • At opgaven tager udgangspunkt i borgerens egne ressourcer og hjemmets situation i øvrigt.
  • At tilskudsmodtageren har sat sig ind i Varde Kommunes BPA Håndbog
  • At tilskudsmodtager påtager sig de krav, der er til arbejdsleder og arbejdsgiverfunktionen, hvis denne ikke videregives.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Tilsyn Tilsynet foretages af Varde Kommune, sagsbehandler i Social og Handicap Myndighed og sker i forbindelse med den årlige opfølgning.

 

Ledsageordning

Kvalitetsstandard
Ledsageordning

Lov om Social Service § 97

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer
Formål Formålet med ledsageordning er, at borgere under folkepensionsalderen, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne tilbydes ledsagelse til deltagelse i selvvalgte udadrettede aktiviteter.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 97: 

 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, dog således at aldersgrænsen ikke kan blive mindre end 67 år. Ledsagelsen tilbydes til personer, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Stk. 2. Personer, der er visiteret til ledsagelse før folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, bevarer retten til ledsagelse efter overgang til folkepension.

Stk. 3. En person, som er berettiget til ledsagelse, jf. stk. 1 eller stk. 2, har ret til selv at udpege en person til at udføre opgaven. Kommunen skal godkende og ansætte den udpegede person.

Stk. 4. Der kan normalt ikke ske ansættelse af personer med en meget nær tilknytning til den, der er berettiget til ledsagelse efter stk. 1 eller stk. 2.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at tilbyde personer, som er berettiget til ledsagelse, jf. stk. 1 eller stk. 2, at få ydelsen udbetalt som et kontant tilskud til en ledsager, som de pågældende selv antager. Det er frivilligt for den berettigede at benytte tilbuddet.

Stk. 6. Modtageren kan opspare timer inden for en periode på 6 måneder. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer herfor.

Stk. 7. Modtagerens udgifter til ledsagerens befordring og andre aktiviteter med tilknytning til ledsageordningen kan dækkes med et beløb på op til X antal kr. årligt. Beløbet ydes af kommunalbestyrelsen efter anmodning fra modtageren. Beløbet reguleres årligt. 

Stk. 8. Der kan ikke ydes ledsagelse efter denne bestemmelse til personer, der har hjælperordning efter § 96.

Stk. 9. Børne- og socialministeren kan i en bekendtgørelse fastsætte regler om betingelser for ledsageordningen.

Vejledning nr. 9286 af 26/04 2018 – Vejledning om ledsageordning, kontaktperson til døvblinde, funktionsevnemetoden, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud.

Bekendtgørelse 235 af 09/03-2012 – om betingelser for ledsagerordningen efter Serviceloven.

Hvem kan modtage støtten Borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, der ikke kan færdes alene.
Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig pga. betydelig fysisk og/eller psykisk nedsat funktionsevne. Det er en forudsætning, at borgeren profiterer af støtten.
Hvad koster støtten Som udgangspunkt er der ingen egenbetaling.

Eventuelle udgifter til ledsagelsen som fx udgifter til ledsagerens befordring, entrebilletter, nødvendig bespisning mv. skal betales af borgeren. Der kan søges om dækning af ledsageudgifter på op til 1005 kr. årligt (2024-sats). Beløbet udbetales en gang årligt og er skattefrit. Dette søges via myndigheds rådgiver.

Forventninger Ledsageren skal hver måned indberette afholdte ledsagertimer – senest d. 5. i måneden, via borgerservice. Der må kun være opgjort timer for en enkelt måned. Det er vigtigt at bemærkningsfeltet er udfyldt, og at det angives hvad ledsagelsen har været anvendt til.

Der skal som minimum registreres en time, hver gang ledsageordningen bruges. Tidsforbrug der går udover hele timer registreres i hele kvarterer, dvs. 15, 30 og 45 minutter.

Indhold
Hvad er støttens indhold? Der tilbydes ledsagelse op til 15 timer per måned. Ledsageordningen omfatter selve ledsagelsen og lettere hjælpe funktioner, som at hjælpe med fodtøj og overtøj, ledsagelse til toilet, kørsel i borgerens bil, hjælp til at bære varer og tasker i begrænset omfang, kommunikation, hjælp til kørestolen mv.
Hvordan leveres støtten? Borger kan enten selv finde egne ledsagere eller Borgervice i Varde Kommune kan være behjælpelig med at finde egnede ledsagere.
Hvor leveres støtten? Ledsageren ledsager borgeren til aktiviteter udenfor hjemmet.
Hvad er ikke omfattet i ydelsen
  • Ledsageren kan ikke udføre plejeopgaver under ledsagelsen, som kræver forudgående instruktion.
  • Ledsagelse til vederlagsfri fysioterapi efter Sundhedslovens § 140 indgår ikke i ordningen, da det er en lægeordineret behandling, som ikke kan sidestilles med en selvvalgt aktivitet.
  • Ledsagelse kan på samme måde heller ikke benyttes til behandling hos egen læge, speciallæge, kontrol på sygehuset eller landlæge/øjenlæse besøg.
  • Ledsageren må ikke være bisidder under fx lægebesøg eller til møder med offentlige instanser.
  • Ledsageren må ikke udføre huslige eller praktiske opgaver i hjemmet.
  • Ledsageren må ikke udføre plejeopgaver såsom personlig hygiejne, at give medicin eller hjælpe med indtagelse af mad og drikke.
  • Ledsager må ikke hæve penge til borgeren på borgerens hævekort.
  • Ledsager kan ikke fungere som kontaktperson eller besøgsven, da formålet er at du kan komme ud af huset til ønskede aktiviteter.
  • Ledsager kan ikke yde socialpædagogisk støtte.
  • Ledsager må ikke benytte egen bil under ledsagelsen.
Frit valg Borgeren har selv ret til at udpege en person. Der kan som regel ikke ske ansættelse af personer med meget nær tilknytning til borgeren. Varde Kommune skal godkende og ansætte ledsageren.

I Varde Kommune kan du ikke få ledsageydelsen udbetalt, så du selv kan tilrettelægge ledsagelsen.

Kvalitetskrav
  • Ledsageren skal være fyldt 18 år.
  • Der kræves ikke særlig uddannelsesmæssig baggrund som ledsager, men ledsageren skal have interesse i at arbejde med personer med handicap.
  • Ledsageren skal have respekt for sine medmennesker, god situationsfornemmelse, nærvær og tolerance, samt lyst til at give borgeren en god oplevelse.
  • Ledsager har tavshedspligt mht. de personlige oplysninger om borgeren, som ledsager får kendskab til under sit arbejde.
  • Borger har tavshedspligt mht. de personlige oplysninger om ledsager, som borgeren får kendskab til under ledsagelsen.
  • Ledsager skal kende til de retningslinjer på området som er beskrevet i Varde Kommunes pjece om Ledsageordning og sørge for at ledsagelsen leveres i overensstemmelse hermed.
  • Ledsageren er omfattet af Varde Kommunes forsikring, hvis de retningslinjer der beskrives i Varde Kommunes pjece om Ledsageordning overholdes.
  • Hvis ledsagelsen foregår i udlandet (også kørte ture i fx Tyskland) er ledsageren ikke dækket af den almindelige forsikring. Kontakt i så fald Varde Kommune for at få udleveret et særligt forsikringskort der dækker ledsageren i udlandet.
  • Ledsageren må ikke ledsage flere borgere på samme tid.
  • Ledsagelse er et supplement til borgerens nære netværk. Der kan derfor som udgangspunkt ikke ske ansættelse at nærtstående familiemedlemmer og venner.
Visitation og tildeling
   Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Tilsyn Social og Handicap Myndighed holder tilsyn med ordningen via ledsagerkontoret/Borgerservice samt ved opfølgning 1 gang årligt med borgeren.

 

Kontaktperson til døvblinde

Kvalitetsstandard
Kontaktperson til døvblinde

Lov om Social Service § 98

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer
Formål Formålet med kontaktpersonordningen er at give borgere over 18 år, der er funktionelt døvblinde, mulighed for at få en særlig form for hjælp, der kan være med til at bryde borgerens isolation samt bidrage til, at borgeren kan leve så normalt som muligt på trods af svære kommunikationshandicap og massive ledsagebehov.

Kontaktpersonordningen kan ydes til borgere over 18 år, der er funktionelt døvblinde. Der er ingen øvre aldersgrænse.

Lovgrundlag Lov om Social Service § 98: 

”Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde” 

Vejledning nr. 9286 af 26. april 2018 om ledsageordning, kontaktperson til døvblinde, funktionsevnemetoden, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud kap. 11-12.

Hvem kan modtage støtten Borgere over 18 år, der er funktionelt døvblinde.

Ved udmålingen af støtte efter § 98 vil der blive taget hensyn til, hvorvidt borgers behov allerede dækkes efter Lov om social service §§ 95, 96, 107 og 108. Borger kan ikke både modtage støtte efter §§ 97 og 98, da kontaktpersonsordningen i § 98 forudsættes at dække borgers behov for ledsagelse.

Der skal foreligge ansøgning fra Center for Døve med præcisering af hvorvidt borgeren tilhører målgruppen for SEL § 98 kontaktpersonordning. Her i en præcisering af borgerens syns- og høretab og den betydning det har på borgerens funktionsniveau og dagligdag.

Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig pga. borgerens handicap. Det er en forudsætning, at borgeren profiterer af støtten. Der er ingen øvre aldersgrænse.
Udmåling af støtten Støtte udmåles efter en individuel vurdering af behov. Som udgangspunkt mellem 3 og 10 timer om ugen.

Det er ikke muligt at gemme/spare timer op til senere brug.

I udmålingen skal timer til nødvendig løbende uddannelses- og kursusforløb til kontaktpersonen indgå.

Der kan efter ansøgning bevilges supervision og undervisning af kontaktpersonen i Center for Døve. Der kan maksimalt bevilges 30 timer om året til opkvalificering for kontaktpersoner med erfaring på området og 50 timer for nyansatte kontaktpersoner.

Derudover kan der søges om puljetimer til aktiviteter som fx ferie, kurser, lejrophold, hvis kontaktpersonens tilstedeværelse er nødvendig.

Puljetime tallet tildeles ud fra en konkret individuel helhedsvurdering. Som udgangspunkt op til 100 timer om året. Der søges om puljetimer særskilt, hvor der redegøres for hvilke konkrete aktiviteter timerne skal bruges til.

Hvad koster støtten Som udgangspunkt er der ingen egenbetaling.

Borgeren afholder sine egne udgifter til transport, entre og lignende i forbindelse med de aktiviteter, som borgeren deltager i sammen med kontaktpersonen.

Borger anbefales at søge ledsagerkort til kontaktpersonen hos Danske Handicaporganisationers Brugerservice tlf. 36751793. Desuden anbefales det at søge Handicap rejsekort, bestillingsskema kan rekvireres på tlf. 70113333.

Borgeren kan ansøge om hjælp til at få dækket kontaktpersonens udgifter til deltagelse i aktiviteter, transport, ophold, ferie mv., hvis kontaktpersonens tilstedeværelse skønnes nødvendig. Dog ikke hvis udgifterne kan dækkes på anden måde, fx gennem DSB-ledsagerkort eller andre typer af ledsagerkort.

Ved ansøgning om følgeudgifter vil det i hvert enkelt tilfælde blive vurderet i hvilket omfang pleje- eller bistandstillægget skal indgå som betaling for udgiften. Det skal gøres for at sikre, at samme behov ikke bliver dækket to gange.

Forventninger Borgeren er forpligtet til at give besked til Social og Handicap Myndighed såfremt der sker ændringer, der påvirker ordningen.
Indhold
Hvad er støttens indhold?  Det er borgeren, der bestemmer, hvordan kontaktpersonordningen skal anvendes.

Kontaktpersonordningen kan fx omfatte:·

  • Besøg hos den døvblinde med henblik på samtale, læsning af post mv.
  • Ledsagelse til indkøb, fritids- kulturelle- og sociale aktiviteter, ture i naturen mv.
  • Ledsagelse til møder med myndigheder, læge, tandlæge
  • Ledsagelse ved besøg hos venner og familie og på rejser.
Hvordan leveres støtten? Borgeren har mulighed for selv at udpege sin kontaktperson, som herefter godkendes, ansættes og aflønnes af Varde Kommune.

Hvis borgeren ikke selv ønsker at udpege sin kontaktperson, udpeger Social og Handicap Myndighed denne.

Der kan efter ansøgning bevilges supervision og undervisning af kontaktpersonen i Center for Døve. Der kan maksimalt bevilges 30 timer om året til opkvalificering for kontaktpersoner med erfaring på området og 50 timer for nyansatte kontaktpersoner.

Hvor leveres støtten? Kontaktpersonen hjælper borgeren enten i eget hjem eller ved ledsagelse uden for borgerens hjem.
Fleksibilitet Borgeren har selv ret til at udpege en person til at udføre kontaktpersonopgaven. Varde Kommune skal godkende og ansætte kontaktpersonen.
Kvalitetskrav Kontaktpersonen skal være fyldt 18 år.

Derudover følger Varde Kommune Center for Døves kvalitetskrav og kompetencer til kontaktpersoner.

Visitation, afgørelse og klagemulighed
  Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Tilsyn Social og Handicap Myndighed holder tilsyn med ordningen ved opfølgning 1 gang årligt med borgeren.

 

Opsøgende kontaktperson

Kvalitetsstandard
Opsøgende kontaktperson

Lov om Social Service § 99 

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet med støtte- og kontaktpersonordningen er at styrke brugerens mulighed for at opnå og bevare kontakt til omverdenen ud fra egne ønsker og behov og dermed gøre borgeren i stand til at benytte samfundets muligheder og allerede etablerede tilbud.
Lovgrundlag Lov og social service §99: 

“Kommunalbestyrelsen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med sindslidelser, til personer med et stof- eller alkoholmisbrug samt til personer med særlige sociale problemer, der ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig.”

Hvem kan modtage støtten Målgruppen for ordningen er de mest socialt udsatte og isolerede sindslidende, stof- og alkoholmisbrugere samt hjemløse, som almindeligvis ikke gør brug af, eller ikke kan gøre brug af de allerede eksisterende tilbud.
Hvor længe kan man modtage støtten Der kan ikke fastsættes tidsmæssige rammer for, hvor lang tid det tager at etablere en kontakt og hvornår støtte- og kontakt forholdet kan afsluttes
Hvad koster støtten Der er som udgangspunkt ingen brugerbetaling.
Forventninger Der er ingen forventninger til borgeren.
Indhold
Hvad er støttens indhold?  De opsøgende medarbejdere forsøger at bygge bro mellem borgeren og relevante kommunale og civile tilbud. Derudover forsøger medarbejderne at forebygge problematikker eller at problematikker vokser sig større hos borgerne. Det kunne fx handle om hjemløshed og bolig.

Borgeren kan fx få hjælp til:

  • At tage kontakt til Borgerservice
  • At ansøge om enkeltydelser
  • Rengøring og oprydning
  • Læge og tandlægebesøg
  • Misbrugsbehandling
  • At overholde aftaler på sygehuset
  • At deltage i retsmøder mm.
  • At etablere et socialt liv
Hvordan leveres støtten? Medarbejderne opsøger borgerne i lokalmiljøet.

Der er fokus på relations arbejde ved at være vedholdende i kontakten og skabe god kontakt gennem f.eks. udlevering af mad.

Indsatsen tilrettelægges individuelt ud fra den enkelte borgers behov.

Hvor leveres støtten? Individuelt tilpasset den enkelte borgers behov
Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Der er ikke visitation og dermed ingen klagemuligheder.
Levering af støtten
Hvem leverer støtten Opsøgende medarbejdere ansat i Varde Kommune.
Hvornår leveres støtten Støtten levers primært i dagtimerne.
Opfølgning Ingen formel opfølgning.
Dokumentation Der er ingen dokumentation.
Tilsyn Ingen

 

Alkoholbehandling

Kvalitetsstandard
Alkoholbehandling

Sundhedsloven § 141

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Misbrugsbehandling vil som udgangspunkt have et eller flere af følgende formål i forhold til borgeren
  • At borgeren enten reducerer eller stopper sit misbrug eller at borgeren stabiliseres.
  • At støtte borgeren i at opnå læring og udvikling, så borgeren bliver bedre til at mestre eget liv.

De overordnede mål for indsatsen er

  • Behandling tilpasset den enkelte.
  • At styrke indsatsen i forhold til psykiske syge misbrugere.
  • At sikre en optimal kvalitetsstyring på området.
Lovgrundlag Sundhedsloven § 141: 

Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri behandling til alkoholmisbrugere.

Stk. 2. Alkoholbehandling skal iværksættes senest 14 dage efter, at alkoholmisbrugeren har henvendt sig til kommunen med ønske om at komme i behandling.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan tilvejebringe tilbud om alkoholbehandling i henhold til stk. 1 ved at etablere behandlingstilbud på egne institutioner eller ved indgåelse af aftaler herom med andre kommunalbestyrelser, regionsråd, jf. stk. 4, eller private institutioner.

Stk. 4. Regionsrådet stiller efter aftale med de enkelte kommunalbestyrelser i regionen behandlingspladser m.v., jf. stk. 1, til rådighed for kommunerne og yder faglig bistand og rådgivning.

Stk. 5. Socialtilsynet, jf. lov om socialtilsyn, godkender og fører driftsorienteret tilsyn med alkoholbehandlingssteder, jf. stk. 3. Socialtilsynet skal ved godkendelse af og driftsorienteret tilsyn med alkoholbehandlingssteder benytte sig af den aktuelt bedste faglige viden om metoder og indsatser.

Stk. 6. Kommunalbestyrelsen kan alene tilvejebringe tilbud om alkoholbehandling, jf. stk. 1 og 3, på alkoholbehandlingssteder, som er godkendt efter § 5 i lov om socialtilsyn, jf. stk. 5. For behandlingssteder, som en kommunalbestyrelse ikke selv har etableret, gælder endvidere, at behandlingsstedet skal have en aftale med minimum én kommune for at kunne indgå i kommunalbestyrelsens tilbud om alkoholbehandling.

Stk. 7. Behandling og rådgivning til alkoholmisbrugere skal ydes anonymt, hvis alkoholmisbrugeren ønsker det.

Stk. 8. Behandling på alkoholambulatorium er vederlagsfri, uanset hvor patienten bor.

Hvem kan modtage støtten Målgruppen er borgere der ønsker at arbejde med deres alkoholmisbrug – enten ved at reducere deres forbrug eller stoppe.

Bevilliges en gravid borger støtte til alkoholmisbrugere i form af døgnophold efter § 141 vil den gravide blive tilbudt at indgå en kontrakt om behandling for alkoholmisbrug med mulighed for tilbageholdelse efter § 141 b og §§ 141 c-141 e.

Hvor længe kan man modtage støtten Der kan ikke sættes bestemte tidsmæssige grænser for behandlingen.

Det afgørende for behandlingens varighed er, at formålet med behandlingen er opfyldt.

Hvad koster støtten Behandling iværksat af Varde Kommune er uden omkostninger for borgeren.

Varde Kommune betaler en takst pr. døgn/dag/måned til behandlingstilbuddet.

Behandlingstilbuddet refunderer udgifterne til offentlig transport

Forventninger Såfremt borgeren er motiveret for behandling og er omfattet af målgruppen sørger Varde Kommune for tilbud om behandling senest 14 dage efter henvendelsen til kommunen eller til behandlingstilbuddet, fx Center for Misbrug i Esbjerg.

Varde Kommunes borgere kan henvende sig direkte til et godkendt behandlingstilbud eller kontakten kan etableres gennem læge, Social og Handicap Myndighed, Center for Sundhedsfremme, SSP, forebyggelseskonsulenten, Kriminalforsorgen eller anden offentlig/privat organisation.

Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Der er forskellige metoder til alkoholbehandling. Hvilken konkret metode der anvendes, afhænger af borgerens behov og ressourcer. Der kan læses mere om ydelsernes konkrete indhold på behandlingstilbuddenes hjemmesider.
Hvordan leveres ydelsen? Borgeren modtager behandling på det valgte behandlingstilbud. Behandling kan tilbydes enten som dag- eller døgntilbud.

Der foretages en konkret og individuel vurdering af om man har behov for evt. §99 el. §85 støtte til transport.

Frit valg En borger, der er visiteret til behandling, kan vælge at blive behandlet i et hvilket som helst offentligt behandlingstilbud eller godkendt privat behandlingstilbud af tilsvarende karakter som det, der er visiteret til. Retten til at vælge kan begrænses, hvis hensynet til vedkommende taler herfor.
Kvalitetskrav At borgerne er tilfredse med den hjælp, der leveres. Såfremt en borger ikke er tilfreds, opfordres der til, at man henvender sig hos sagsbehandleren i Social og Handicap Myndighed, som følger op på sagen.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
Hvordan søges der om støtten  Borgere, der ønsker alkoholbehandling, kan enten henvende sig direkte til behandlingstilbuddet, fx Center for Misbrug i Esbjerg (som Varde Kommune har en samarbejdsaftale med) eller til Social og Handicap Myndighed.

Det er Varde Kommune der på baggrund af indstilling fra behandlingstilbuddet, afgør hvilken behandlingsform, der er den rette for borgeren.

Hvordan foregår visitationen Umiddelbart efter henvendelse til godkendt behandlingstilbud iværksættes behandlingen. Hvis der er behov for døgnbehandling, bliver sagen indstillet til et visitationsudvalg.
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at behandlingstilbuddet er registreret og godkendt efter Sundhedslovens § 141.
Hvem leverer ydelsen Varde Kommune har samarbejdsaftale med Center for Misbrug i Esbjerg. Borgeren har frit valg mellem alle godkendte behandlingstilbud.
Tilbagemelding Leverandøren er forpligtet til at orientere Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune ved ophør af behandling.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt tilbuddet modsvarer borgerens behov, skal leverandøren kontakte Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune.

Opfølgning Der er ingen krav til opfølgning i forhold til alkoholbehandling.
Dokumentation Behandlingstilbuddet er forpligtet til at dokumentere at behandlingsgarantiforpligtigelserne er overholdt.

Behandlingstilbuddet er forpligtet til løbende at orientere Varde Kommune om behandlingsforløbet.

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed
Egenkontrol / Brugertilfredshed Udføres af behandlingstilbuddet.

 

Stofmisbrugsbehandling

Kvalitetsstandard
Stofmisbrugsbehandling

Servicelovens § 101, § 101a og Sundhedsloven § 142

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelser

Rammer 
Formål Misbrugsbehandling vil som udgangspunkt have et eller flere af følgende formål i forhold til borgeren
  • At borgeren enten reducerer eller stopper sit misbrug eller at borgeren stabiliseres.
  • At støtte borgeren i at opnå læring og udvikling, så borgeren bliver bedre til at mestre eget liv.

 

De overordnede mål for indsatsen er

  • Behandling tilpasset den enkelte.
  • At styrke indsatsen i forhold til psykiske syge misbrugere.
  • At sikre en optimal kvalitetsstyring på området.
Lovgrundlag Lov om social service § 101: 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde social behandling til personer med et stofmisbrug.

Stk. 2.  Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om social behandling efter stk. 1 på baggrund af en helhedsorienteret afdækning af personens problemer og behov.

Stk. 3.  Kommunalbestyrelsen kan anmode et behandlingstilbud om at foretage afdækning af personens problemer og behov, jf. stk. 2.

Stk. 4.  Tilbud efter stk. 1 skal iværksættes senest 14 dage efter henvendelsen til kommunen.

Stk. 5.  En person, der er visiteret til behandling, kan vælge at blive behandlet i et andet offentligt eller privat behandlingstilbud af tilsvarende karakter som det, der er visiteret til efter stk. 1 og 2.

Stk. 6.  Fristen efter stk. 4 kan fraviges, hvis personen vælger at blive behandlet i et andet offentligt eller privat behandlingstilbud end det, kommunalbestyrelsen har visiteret til efter stk. 1 og 2.

Stk. 7.  Retten til at vælge efter stk. 5 kan begrænses, hvis hensynet til personen taler for det. 

Stk. 8.  Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at behandlingstilbuddet ved behandlingens start udarbejder en behandlingsplan, der har til formål at sikre sammenhæng mellem de problemer og behov, der er afdækket, jf. stk. 2, og den behandling, der iværksættes.

Stk. 9.  I forbindelse med tilbud om behandling efter stk. 1 og under behandlingsforløbet kan kommunalbestyrelsen anvende gavekort med henblik på at fastholde personen i behandling. Med et gavekort forstås et elektronisk eller fysisk tilgodebevis på et bestemt beløb til at kunne købe varer i en forretning.

Stk. 10.  Stk. 9 finder tilsvarende anvendelse som led i behandlingen af børn og unge under 18 år med et stofmisbrug, der får behandling efter regler fastsat i medfør af stk. 12 eller er i et tilbud efter § 52, stk. 3.

Stk. 11.  Gavekort, jf. stk. 9, kan modtages, uden at værdien heraf fradrages i forsørgelsesydelser eller andre indkomstafhængige offentlige ydelser.

Stk. 12.  Social- og indenrigsministeren fastsætter regler om behandling efter stk. 1 og 4 af børn og unge under 18 år med et stofmisbrug i særlige tilfælde.

Stk. 13.  Social- og indenrigsministeren fastsætter nærmere regler om afdækningen af personens problemer og behov efter stk. 2 og om anvendelsen af gavekort efter stk. 9. 

 

Lov om social service § 101 a: 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde anonym, ambulant behandling af stofmisbrug til personer, der har et behandlingskrævende stofmisbrug, men som ikke har andre sociale problemer, hvortil der ydes hjælp efter afsnit V.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen indgår aftale med to eller flere leverandører af tilbud om anonym, ambulant behandling af stofmisbrug, jf. stk. 1, hvoraf mindst ét tilbud skal være beliggende uden for kommunen.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at en person, der ønsker at modtage anonym, ambulant stofmisbrugsbehandling, jf. stk. 1, kan henvende sig til kommunen anonymt via hjemmeside eller telefonisk og indgå aftale om en afklarende samtale om behandlingsbehovet.  Den afklarende samtale skal tilrettelægges på en sådan måde, at formålet med anonymitet opnås.

Stk. 4. Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om behandling efter stk. 1 på baggrund af en afklarende samtale, jf. stk. 3, hvorefter personen henvises til de behandlingstilbud, som kommunalbestyrelsen har indgået aftale med efter stk. 2.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at de leverandører af tilbud, der er indgået aftale med, jf. stk. 2, skal behandle henvendelser, jf. stk. 3, og træffe afgørelse om behandling på baggrund af en afklarende samtale.

Stk. 6. Afgørelser om behandling efter stk. 4 og 5 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Stk. 7. Behandlingen efter stk. 1 skal foregå adskilt fra behandlingstilbud efter § 101 og på en sådan måde, at formålet med anonymitet opnås.

Stk. 8. Behandlingen efter stk. 1 skal udgøre et afgrænset behandlingsforløb af kortere varighed og indeholde gruppebehandling og mulighed for en individuel, afsluttende samtale. 

 

Sundhedsloven § 142: 

Kommunalbestyrelsen tilbyder personer, som ønsker at komme i stofmisbrugsbehandling efter denne lov eller efter lov om social service, en vederlagsfri lægesamtale.

Stk. 2. En samtale i henhold til stk. 1 skal finde sted senest inden iværksættelse af stofmisbrugsbehandling efter denne lov eller efter lov om social service.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen tilbyder personer, som har et stofmisbrug, vederlagsfri lægelig behandling med afhængighedsskabende lægemidler.

Stk. 4. Kommunalbestyrelsen kan tilvejebringe tilbud om lægelig behandling i henhold til stk. 3 ved at etablere behandlingstilbud på egne institutioner eller ved indgåelse af aftaler herom med andre kommunalbestyrelser, regionsråd eller private institutioner.

Stk. 5. Regionsrådet stiller efter aftale med de enkelte kommunalbestyrelser i regionen behandlingstilbud m.v., jf. stk. 3, til rådighed for kommunerne og yder faglig bistand og rådgivning.

Stk. 6. Behandling i henhold til stk. 3 skal iværksættes, senest 14 dage efter at en person, som ønsker at komme i stofmisbrugsbehandling, har henvendt sig til kommunen med ønske om at komme i lægelig behandling med afhængighedsskabende lægemidler.

Stk. 7. En person, som er visiteret til behandling i henhold til stk. 3, kan vælge at blive behandlet på en anden offentlig eller privat institution end den, hvortil bopælskommunen har visiteret, medmindre der er tale om lægelig behandling med diacetylmorfin (heroin). En institution kan afvise at modtage en person, som har valgt institutionen. En offentlig institution kan dog kun afvise at modtage en person, som har valgt institutionen, hvis det er begrundet i kapacitetsmæssige hensyn.

Stk. 8. Fristen i henhold til stk. 6 kan fraviges, hvis personen vælger at blive behandlet på en anden offentlig eller privat institution end den, hvortil bopælskommunen har visiteret. 

 

Bekendtgørelse nr. 1477 af 17/12/2019 om afdækning, gavekort og kvalitetsstandard for social behandling for stofmisbrug efter § 101 i Lov om social service.

Vejledning nr. 9449 af 29 juni 2020 om behandlingstilbud på det sociale stofmisbrugsområde.

Hvem kan modtage støtten Generelt er målgruppen borgere over 18 år, som ønsker at arbejde med deres misbrug.

Stoffri behandling (Servicelovens § 101 og 101a): Målgruppen er borgere, der ønsker at arbejde med deres stofmisbrug – enten ved at reducere deres forbrug eller stoppe.

Substitutions behandling (Sundhedslovens § 142): Målgruppen er borgere med et misbrug af heroin og/eller andre morfinlignende præparater. Behandlingen er en mulighed for personer, der ønsker hjælp til at ophøre med eller få kontrol over deres misbrug, men som ikke umiddelbart kan overskue et behandlingsforløb med stoffrihed som det primære mål.

Hvor længe kan man modtage støtten Der kan ikke sættes bestemte tidsmæssige grænser for behandlingen.

Det afgørende for behandlingens varighed er, at formålet med behandlingen er opfyldt.

Hvad koster støtten Behandling iværksat af Varde Kommune er uden omkostninger for borgeren.

Varde Kommune betaler en takst pr. døgn/dag/måned til behandlingstilbuddet.

Forventninger Såfremt borgeren er motiveret for behandling og er omfattet af målgruppen, sørger Varde Kommune for tilbud om behandling senest 14 dage efter henvendelsen til kommunen eller til behandlingstilbuddet, fx Center for Misbrug i Esbjerg.

Varde Kommunes borgere kan jævnfør Sundhedslovens § 142 henvende sig direkte til behandlingstilbuddet eller kontakten kan etableres gennem læge, Social og Handicap Myndighed, Center for Sundhedsfremme, SSP, forebyggelseskonsulenten, Kriminalforsorgen eller anden offentlig/privat organisation.

Såfremt det drejer sig om stofmisbrugsbehandling efter Servicelovens § 101 henvender borgeren sig enten direkte til Center for Misbrug i Esbjerg eller til Social og Handicap Myndighed. Center for Misbrug foretager udredning og vurdering af behandlingsbehovet på vegne af Varde Kommune.

Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Der er forskellige metoder til stofmisbrugsbehandling. Hvilken konkret metode, der anvendes, afhænger af borgerens behov og ressourcer. Der kan læses mere om ydelsernes konkrete indhold på behandlingstilbuddenes hjemmesider.
Hvordan leveres ydelsen? Borgeren modtager behandling på det valgte behandlingstilbud. Behandling kan tilbydes som enten dag- eller døgntilbud.
Frit valg En borger, der er visiteret til behandling, kan vælge at blive behandlet i et hvilket som helst offentligt behandlingstilbud eller godkendt privat behandlingstilbud af tilsvarende karakter som det, der er visiteret til. Retten til at vælge kan begrænses, hvis hensynet til vedkommende taler herfor.
Kvalitetskrav At borgerne er tilfredse med den hjælp, der leveres. Såfremt en borger ikke er tilfreds, opfordres der til, at man henvender sig hos sagsbehandleren i Social og Handicap Myndighed, som følger op på sagen.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
Hvordan søges der om støtten  Borgere, der ønsker stofmisbrugsbehandling efter Servicelovens § 101, eller substitutionsbehandling efter Sundhedslovens § 142 kan enten henvende sig direkte til Center for Misbrug i Esbjerg (som Varde Kommune har en samarbejdsaftale med)eller til:

Social og Handicap Myndighed

Varde Kommune

Frisvadvej 35

6800 Varde.

Telefon 79 94 68 00.

 

Det er Varde Kommune eller behandlingstilbuddet, der afgør hvilken behandlingsform, der er den rette for borgeren.

Hvordan foregår visitationen Umiddelbart efter henvendelse til Center for Misbrug, Esbjerg iværksættes en udredning, som indeholder beskrivelse af borgerens baggrund samt aktuelle situation af den sagsstyrende socialrådgiver i Center for Misbrug i samarbejde med borgeren. Relevante samarbejdspartnere og borgeren inddrages i dette arbejde.

Med baggrund i dialogen mellem borgeren og den sagsstyrende socialrådgiver udarbejdes indenfor 14 dage en handleplan for intervention på kort sigt og på længere sigt. Center for Misbrug oplyser borgeren om muligheden for at benytte sig af frit valg.

Målet er at sikre et godt fagligt grundlag for valg af intervention – og borgeren sikres systematisk inddragelse ved en aktiv deltagelse i udarbejdelsen af borgerens personlige handleplan jævnfør Servicelovens § 140 og således støttes i sin motivation for forandring.

Når handleplanen er udarbejdet, fremsendes den foreløbige handleplan inden 14 dage til myndighedsrådgiver hos Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune med henblik på, at Varde Kommune træffer afgørelse om behandling.

Partshøring (gældende for stoffri behandling jf. Serviceloven) Partshøring betyder, at inden der træffes afgørelse i sagen om stoffri behandling vil borgeren få afgørelsen i høring, så borger får mulighed for at gøre indsigelser til afgørelsen.

 

Ifølge Forvaltningslovens § 19, skal der foretages partshøring, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  1. Borgeren ikke er bekendt med at oplysningerne indgår i behandlingen af sagen.
  2. Der er tale om oplysninger, der kan have betydning for sagens udfald.
  3. Oplysningerne er ikke til fordel for borgeren.
Afgørelse (gældende for stoffri behandling jf. Serviceloven) Når Social og Handicap Myndighed modtager den sociale udredning og handleplan fra misbrugscenteret træffes der afgørelse i forhold til dennes indstilling.

Hvis der er behov for døgnbehandling bliver sagen indstillet til et visitationsudvalg.

Afgørelsen vil beskrive omfang og art af den ydelse, som borgeren kan få ud fra lovgivningen, kvalitetsstandarden og den konkrete individuelle vurdering.

Borgeren vil herefter få tilsendt en skriftlig afgørelse indeholdende begrundelse for tildeling/afslag på den ansøgte støtte, målet med hjælpen samt en klagevejledning.

Opfølgning Efter behandlingsforløbet er afsluttet vil der ske en opfølgning fra behandlingstilbuddet senest 1 måned og igen 6 måneder efter.

Målsætningen for opfølgningen er at sikre den fortsatte relevans af handleplanen og borgerens fortsatte progression.

Varde Kommune foretager ikke opfølgning i forhold til borgere i behandling under Sundhedsloven, da denne foretages af lægen og behandlingstilbuddet – Varde Kommune modtager dokumentation fra lægens opfølgning.

Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at behandlingstilbuddet er registreret og godkendt som et SEL § 101 tilbud eller Sundhedslovs § 141 elle § 142 tilbud på Tilbudsportalen.

Indsatserne skal udføres med udgangspunkt i bevillingen og borgerens handleplan. Såfremt leverandøren ændrer i indsatsen, skal leverandøren orientere Social og Handicap Myndighed.

Hvem leverer ydelsen Varde Kommune har samarbejdsaftale med Center for Misbrug i Esbjerg. Borgeren har frit valg mellem alle godkendte behandlingstilbud.
Tilbagemelding Leverandøren er forpligtet til løbende at orientere Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt tilbuddet modsvarer borgerens behov, skal leverandøren kontakte Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune

Opfølgning I forbindelse med udløbet af den visiterede aktivitet evaluerer leverandøren handleplanen og giver besked til Social og Handicap Myndighed, om målet for aktiviteten er indfriet.
Dokumentation Behandlingstilbuddet er forpligtet til at dokumentere således at behandlingsgarantiforpligtigelserne er overholdt.

Behandlingstilbuddet er forpligtet til løbende at orientere Varde Kommune om behandlingsforløbet.

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed
Egenkontrol / Brugertilfredshed Udføres af behandlingstilbuddet.

 

Beskyttet beskæftigelse

Kvalitetsstandard

Beskyttet beskæftigelse

Lov om Social Service § 103

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Beskyttet beskæftigelse efter Lov om Sociale Service § 103 vil som udgangspunkt have et eller flere af følgende formål:
  • At borgeren får kompetencer til på sigt at komme så tæt på det almindelige arbejdsmarked som muligt, f.eks. i ekstern beskæftigelse, som en del af beskæftigelsestilbuddet eller i skånejob.
  • At borgeren øger sin livskvalitet gennem muligheden for at indgå i en meningsfuld hverdag med indhold, struktur og sociale relationer.
  • At støtte borgeren i at opnå arbejdsidentitet samt selvværd og tryghed i arbejdssituationen.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 103

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer under folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet, og som ikke kan benytte tilbud efter anden lovgivning.

Stk. 2 Kommunalbestyrelsen kan tilbyde særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb til personer med særlige sociale problemer. 

 

Socialministeriets bekendtgørelse nr. 483 af 19. maj 2011 om aflønning og befordringsudgifter m.v. i beskyttet beskæftigelse, særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb og aktivitets- og samværstilbud.

Vejledning nr. 9286 af 26/04 2018 – om ledsageordning, kontaktperson til døvblinde, funktionsevnemetoden, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud

Hvem kan modtage støtten Beskyttet beskæftigelse kan bevilges til borgere fra 18 år, som opfylder følgende krav:
  • Borgeren har betydelig og nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller særlige sociale problemer
  • Borgeren er ikke i stand til at fastholde eller opnå beskæftigelse på normale vilkår
  • Borgeren kan ikke benytte tilbud efter anden lovgivning, herunder fleks- og skånejob
Hvor længe kan man modtage støtten Tilbud om beskyttet beskæftigelse kan modtages indtil borgeren når pensionsalderen jf. § 1a i Lov om social pension.
Hvad koster støtten Borgeren har en månedlig udgift til en aktivitetskasse. Derudover kan der forekomme egenbetaling til deltagelse i arrangementer.

Tilbuddet sørger for påkrævet sikkerhedsudstyr til borgeren.

Borgeren skal selv afholde udgifterne til transport for de første 10 km. Varde Kommune afholder udgifter til transport ud over 10 km i alt pr. dag, til den billigste transportmulighed. Borgeren må ikke have højere udgifter end 30% af dusøren for beskæftigelsen (§103 stk. 2)

Aflønning Borgeren aflønnes efter gældende lovgivning, samt Samstyrkens interne retningslinjer for aflønning.

Det er leverandøren af den beskyttede beskæftigelse, der aflønner borgeren.

Forventninger til borgerne Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.

Ved gentagne afbud fra borgerens side, vil sagsbehandleren gå i dialog med borgeren og leverandøren for at afdække årsagen hertil, og det vil blive vurderet om tilbuddet skal fortsætte.

Indhold
Hvad er tilbuddets indhold  Tilbuddets omfang tilrettelægges efter individuel vurdering og kan variere mellem 1 og 5 dage ugentligt.

Indholdet er individuelt tilrettelagt med udgangspunkt i borgerens mål. Beskæftigelsen kan fx indeholde produktion og serviceopgaver

Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at tilbuddet er registreret og godkendt som et § 103-tilbud på Tilbudsportalen.
Hvem leverer ydelsen Varde Kommunes egne tilbud er som udgangspunkt første valg. Alternativt vælges tilbud så geografisk tæt på borgerens egen bopæl som muligt.
Tilbagemelding Aftaler om tilbagemelding mellem leverandør og myndighed skal fremgå af kontrakten.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning
Dokumentation Leverandøren skal ved opstart sammen med borgeren udarbejde delmål ud fra borgerens indsatsmål i handleplanen. Delmålene evalueres løbende og afspejler realistiske mål for borgeren.

Der skal være en klar forbindelse og sammenhæng mellem den enkelte borgers handleplan (jf. Servicelovens § 141) og delmålene.

Leverandøren har notatpligt i fagsystemet

Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Aktivitets og samværstilbud

Kvalitetsstandard
Aktivitets- og samværstilbud

Lov om Social Service § 104

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Aktivitets- og samværstilbud efter Lov om Social Service § 104 vil som udgangspunkt have et eller flere af følgende formål:
  • At vedligeholde, stimulere og udvikle borgerens psykiske, fysiske og sociale funktioner.
  • At borgeren øger sin livskvalitet gennem muligheden for at indgå i en meningsfuld hverdag med indhold, struktur og sociale relationer.
  • At støtte borgeren i at opnå identitet, selvværd og tryghed.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 104:

” Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene”.

Socialministeriets bekendtgørelse nr. 483 af 19. maj 2011 om aflønning og befordringsudgifter m.v. i beskyttet beskæftigelse, særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb og aktivitets- og samværstilbud.

  • Kommunen skal ikke udbetale løn eller anden form for vederlag til personer, der visiteres til et aktivitets- og samværstilbud. 

 

Vejledning nr. 9286 af 26/04 2018 – om ledsageordning, kontaktperson til døvblinde, funktionsevnemetoden, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud

Hvem kan modtage støtten Aktivitets- og samværstilbud kan bevilges til borgere fra 18 år, som har betydelig og nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller særlige sociale problemer.
Hvor længe kan man modtage støtten Der kan ikke sættes bestemte tidsmæssige grænser for aktivitets- og samværstilbud.

Det afgørende for tilbuddets varighed er, at borgeren fortsat tilhører målgruppen og at formålet beskrevet herover er opfyldt.

Hvad koster støtten Der er brugerbetaling til en aktivitetskonto. Dette går bl.a. til indkøb af drikkevarer, kage og arrangementer. Derudover kan der være arrangementer hvor der er egenbetaling, hvis borger tilmelder sig.

Borgeren skal som udgangspunkt selv transportere sig til og fra tilbuddet. Varde Kommune afholder udgiften til befordring for egne borgere med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Befordring kan f.eks. ske via intern kørsel, med taxa eller offentlige transportmidler. Det skal fremgå af § 141 handleplanen, hvilket transportmiddel, borgeren er bevilget. Bevillingen foretages ud fra en individuel konkret vurdering.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.
Indhold
Hvad er tilbuddets indhold  Tilbuddets omfang tilrettelægges efter individuel vurdering og kan variere mellem 1 og 5 dage ugentligt.

Indholdet er individuelt tilrettelagt ud fra borgerens ressourcer og behov og tager udgangspunkt i de mål borgeren har sat eller fået hjælp til at sætte.

Frit valg Der er ikke frit leverandørvalg.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at tilbuddet er registreret og godkendt som et § 104-tilbud på Tilbudsportalen.
Hvem leverer ydelsen Varde Kommunes egne tilbud er som udgangspunkt første valg. Alternativt vælges tilbud så geografisk tæt på borgerens egen bopæl som muligt.
Tilbagemelding Aftaler om tilbagemelding mellem leverandør og myndighed skal fremgå af kontrakten.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning
Dokumentation Leverandøren skal indenfor den første måned i samarbejde med borgeren udarbejde delmål med afsæt i bestillingen.

Leverandøren har notatpligt

Tilsyn Tilsyn udføres årligt af tilsynsførende fra Social og Handicap Myndighed i samarbejde med tilsynsførende fra Økonomi

 

Midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard
Midlertidigt ophold i botilbud

Servicelovens § 107

 Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål At sikre en boligmæssig ramme, som er med til at vedligeholde og udvikle borgerens psykiske, fysiske og sociale funktioner. Herunder, genskabe eller udvikle borgerens mulighed for at flytte i selvstændig bolig.

At sikre en boligmæssig ramme, som er med til at afklare borgerens funktionsniveau, ressourcer og behov, med henblik på at tilbyde den rette (fremtidige) boform

Lovgrundlag Lov om Social Service § 107: 

Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for det.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold

  1. til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller for pleje, eller som i en periode har behov for særlig behandlingsmæssig støtte, og
  2. til personer med nedsat psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer, der har behov for pleje eller behandling, og som på grund af disse vanskeligheder ikke kan klare sig uden støtte.

 

Børne- og Socialministeriets bekendtgørelse nr. 1387 af 12. december 2006 om betaling for botilbud m.v. efter Servicelovens kapitel 20 samt flytteret i forbindelse med botilbud efter § 108 i Lov om social service.

Vejledning nr. 9013 af 14. januar 2021 – om botilbud m.v. til voksne

Hvem kan modtage støtten Borgere over 18 år som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, hvis behov ikke kan dækkes ved f.eks. bevilling af personlig pleje, praktisk hjælp og socialpædagogisk bistand i borgerens hjem efter servicelovens §§ 83, 84, 85.

Ved akut opstået behov i forbindelse med fysisk eller psykisk sygdom, skal det sikres, at der ligger en lægefaglig vurdering, som udelukker, at det ikke er en hospitalsindlæggelse borgeren har brug for.

 

Der vil være tale om borgere med behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner eller for pleje, eller som i en periode har behov for særlig behandlingsmæssig støtte. Eksempelvis kan der være tale om afprøvning af fremtidige bomuligheder, behov for aflastning, behandling, optræning og udslusning m.v. Eller borgere med behov for pleje eller behandling, som på grund af disse vanskeligheder ikke kan klare sig uden støtte.

Hvor længe kan man modtage støtten Der kan ikke sættes bestemte tidsmæssige grænser for midlertidige botilbud. Det afgørende for opholdets varighed er, at formålet med opholdet er opfyldt, og at den pågældende efter opholdet kan klare sig uden støtten, der ydes i den midlertidige boform, og derfor skal tilbage til den oprindelige bolig igen, eller om pågældende f.eks. skal tilbydes ophold i længerevarende botilbud efter servicelovens §108 eller en bolig efter almenboligloven eller en anden bolig.

Når der er tale om en borger, der er visiteret til et botilbud til midlertidigt ophold, vil udvisitering kunne ske, når borgeren ikke længere har behov for botilbuddet.

Hvad koster støtten Borgeren i midlertidigt botilbud efter §107 skal betale for følgende
  • Husleje
  • Forbrugsudgifter til el, vand og varme
  • Evt. fællesantenne og tv-pakke hvis det er obligatorisk
  • Evt. Servicepakke som kan indeholde fx fælles indkøb af køkkenrulle, opvaskemiddel, opvasketabs, klude, børster, nyt service, blomster, lys, løst inventar mv. Vaskemiddel kan indgå i servicepakken for hele botilbuddet, der hvor borgerne ønsker dette. Hvis udgiften ikke indgår i servicepakken, betales denne af borgeren.

Borgeren betaler for kost

Egenbetalingen beregnes ud fra borgerens økonomiske forhold og ud fra et politisk bestemt rådighedsbeløb.

Varde kommune har fastsat et serviceniveau på udbetaling af 50kr dagligt til personlige fornødenheder, hvis borgeren er uden indtægt. Jf. Bekendtgørelse om betaling for botilbud efter §§ 107 og 108 i lov om social service m.v. nr. 1387 af 12/12-06 § 3, stk. 2 for beboere i et botilbud efter lov om social service § 107

Borgere der i forvejen har udgifter til egen bolig opkræves ikke husleje i botilbuddet.

Som udgangspunkt vil der blive opkrævet egenbetaling fra det tidspunkt, hvor tilbuddet står til disposition. Ved overlap i et andet tilbud kan der ikke betales egenbetaling to steder. Der kan ikke opkræves egenbetaling før der er truffet afgørelse om egenbetaling.

Betalingsforpligtelsen følger opsigelsesperioden.

Forventninger Borgeren skal være motiveret for at modtage støtten og være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.
Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Indholdet i det længerevarende botilbud er varierende og afhænger af botilbuddets art.

Indholdet er individuelt tilrettelagt ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Støtten gives så vidt muligt rehabiliterende, dvs. støtte til at borgeren selv kan udføre aktiviteten. Støtten afhænger af borgerens funktionsniveau og følger Varde Kommunes standarder på området, fx i forhold til rengøring.

Indholdet tager udgangspunkt i borgerens mål og ydes indenfor et eller flere af nedenstående temaer:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver i boligen
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

 

Derudover vil en lang række af borgerens behov for pleje kunne dækkes ift. sundhedsydelser på botilbuddet.

Botilbuddets støtte kan omfatte rådgivning og vejledning, støtte til udvikling af færdigheder og hjælp til selvhjælp, men kan også være af rehabiliterende, behandlingsmæssig og omsorgsbetonet karakter.

Hvordan leveres ydelsen? Indholdet i botilbuddet ydes både som individuel støtte og i grupper.

Borgeren tilbydes støtte i grupper med henblik på at styrke borgerens netværk, og benytte gruppesamspillet til at skabe øgede muligheder for udvikling af færdigheder, aktivere og tydeliggøre den enkelte borgers ressourcer og motivere til udvikling.

Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at botilbuddet er registreret og godkendt som et § 107-tilbud på Tilbudsportalen.
Hvem leverer ydelsen Varde Kommunes egne tilbud er som udgangspunkt første valg.
Tilbagemelding Aftaler om tilbagemelding mellem leverandør og myndighed skal fremgå af kontrakten.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning
Dokumentation Leverandøren har notatpligt i fagsystemet

Dokumentationen tager afsæt i bestillingen og der skal være en klar forbindelse og sammenhæng mellem den enkelte borgers mål, handleplan (jf. Servicelovens § 141) og delmålene.

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet

 

Længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard
Længerevarende botilbud

Servicelovens § 108

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Et ophold på et længerevarende botilbud vil som udgangspunkt have følgende formål
  1. At vedligeholde og udvikle borgerens psykiske, fysiske og sociale funktioner.
  2. At sikre at borgeren får dækket et længerevarende behov for omfattende hjælp og støtte.
  3. At borgeren opnår et trygt hjemmemiljø der modsvarer borgerens individuelle behov og understøtter god trivsel.
  4. At sikre at borgeren får hjælp og støtte i sundhedsfaglige problemstillinger.
Lovgrundlag Lov om Social Service § 108:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde ophold i boformer, der er egnet til længerevarende ophold, til personer, som på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling, og som ikke kan få dækket disse behov på anden vis.

   Stk. 2. Personer, som modtager tilbud efter stk. 1, og som ønsker at flytte til en anden kommune, har ret til et tilsvarende tilbud i en anden kommune. Det er en forudsætning, at den pågældende opfylder betingelserne for at blive optaget i både fraflytningskommunen og tilflytningskommunen.

   Stk. 3. Retten til frit valg efter stk. 2 omfatter ret til, at ens ægtefælle, samlever eller registrerede partner fortsat kan indgå i husstanden. Hvis en person ønsker, at en ægtefælle, samlever eller registreret partner fortsat skal indgå i husstanden, skal det tilbud, der gives efter stk. 1, være egnet til to personer. Hvis den pågældende person med handicap eller sindslidelse, jf. stk. 2, dør, har den efterlevende person ret til at blive boende.

    Stk. 4. Har en borger ophold i et tilbud efter stk. 1, kan kommunalbestyrelsen gøre en afgørelse om visitation til en særlig plads på psykiatrisk afdeling, jf. § 42 b, stk. 1, i lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, betinget af, at borgeren samtykker i opsigelse af borgerens bolig i tilbuddet efter stk. 1.

    Stk. 5. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse nærmere regler om betingelserne for at få tilbud om boform efter stk. 2, og i hvilket omfang bestemmelsen i stk. 2 skal finde anvendelse for personer, der optages i et bestemt botilbud uden samtykke efter § 129a.

    Stk. 6. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse nærmere regler om pligt for en region eller en eller flere kommuner til at modtage personer med bopæl på Færøerne og personer med bopæl i Grønland i boformer, der er omfattet af stk. 1.

    Stk. 7. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om særlige sikkerhedsforanstaltninger i boformer, der er omfattet af stk. 1, og om pligt for en region eller en eller flere kommuner til at modtage personer i de boformer, der er omfattet af stk. 1, når disse personer

  1. Efter retskendelse skal underkastes mentalundersøgelse,
  2. I henhold til dom eller kendelse skal anbringes i en boform for personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller undergives tilsyn herunder med mulighed for administrativ anbringelse, eller
  3. Som vilkår for tiltalefrafald eller prøveløsladelse skal anbringes i en boform for personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne eller undergives tilsyn, herunder med mulighed for administrativ anbringelse.

 

Børne- og Socialministeriets bekendtgørelse nr. 1387 af 12. december 2006 om betaling for botilbud m.v. efter Servicelovens kapitel 20 samt flytteret i forbindelse med botilbud efter § 108 i Lov om social service.

Hvem kan modtage støtten Borgere over 18 år med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som har behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling.

Det er en forudsætning, at behovet ikke kan dækkes på anden måde i hjemmet f.eks. ved en kombination af socialpædagogisk støtte, jf. Servicelovens § 85 og personlig og praktisk hjælp jf. Servicelovens § 83. Det er desuden en forudsætning, at der ikke er udsigt til, at et ophold i et midlertidigt botilbud efter Servicelovens § 107 vil kunne medføre, at borgeren vil blive i stand til at bo i egen bolig.

Hvor længe kan man modtage støtten Som udgangspunkt er et længerevarende botilbud varigt, men der vil løbende være en vurdering af om borgeren stadig opfylder kravene og er i målgruppen for et længerevarende botilbud.
Hvad koster støtten Borgeren i længerevarende botilbud efter §108 skal betale for følgende
  • Ophold (Husleje + øvrige driftsomkostninger)
  • Forbrugsudgifter til el og varme
  • Evt. fællesantenne og tv-pakke hvis det er obligatorisk
  • Evt. Servicepakke som kan indeholde fx fælles indkøb af køkkenrulle, opvaskemiddel, opvasketabs, klude, børster, nyt service, blomster, lys, løst inventar mv. Vaskemiddel kan indgå i servicepakken for hele botilbuddet, der hvor borgerne ønsker dette. Hvis udgiften ikke indgår i servicepakken, betales denne af borgeren.
  • Kost

Boligbetalingen fastsættes blandt andet ud fra boligens areal og borgerens indtægt. Beregningen er lovbestemt. Borgeren modtager et boligdokument, hvoraf beregningen fremgår.

Egenbetaling træder i kraft fra den dag der træffes afgørelse i sagen. Betalingsforpligtelsen følger opsigelsesperioden.

Varde Kommune følger model 2 fra Rammeaftalen vedr. beregning af egenbetaling. Det betyder, at det er hjemkommunen der laver beregningen af egenbetalingen.

Borgerens hjemkommune betaler derudover en takst pr. døgn.

Støtteniveauet vurderes individuelt for den enkelte borger og dette lægges til grund for den indsats, der leveres af tilbuddet. For yderligere oplysninger herom henvises til www.tilbudsportalen.dk.

Forventninger Borgeren skal være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i, at det du kan selv, skal du selv.
Indhold
Hvad er ydelsens indhold Indholdet i det længerevarende botilbud er varierende og afhænger af botilbuddets art.

Indholdet er individuelt tilrettelagt ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Støtten gives så vidt muligt rehabiliterende, dvs. støtte til at borgeren selv kan udføre aktiviteten. Støtten afhænger af borgerens funktionsniveau og følger Varde Kommunes standarder på området, fx i forhold til rengøring.

Indholdet tager udgangspunkt i borgerens mål og ydes indenfor et eller flere af nedenstående temaer:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver i boligen
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

 

Derudover vil en lang række af borgerens behov for pleje kunne dækkes ift. sundhedsydelser på botilbuddet.

Botilbuddets støtte kan omfatte rådgivning og vejledning, støtte til udvikling af færdigheder og hjælp til selvhjælp, men kan også være af rehabiliterende, behandlingsmæssig og omsorgsbetonet karakter.

Der vil være døgndækning på et §108 botilbud.

Hvordan leveres ydelsen? Indholdet i botilbuddet ydes både som individuel støtte og i grupper.
Frit valg Borgeren har ret til frit at vælge botilbud, uanset botilbuddets beliggenhed. Det er en betingelse, at Varde Kommune vurderer, at botilbuddet er egnet og at borgeren opfylder betingelserne for at blive optaget i botilbuddet. Botilbuddet må ikke være væsentligt dyrere, end det visiterede tilbud.
Visitation og tildeling 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Det er en forudsætning, at botilbuddet er registreret og godkendt som et § 108-tilbud på Tilbudsportalen.
Tilbagemelding Aftaler om tilbagemelding mellem leverandør og myndighed skal fremgå af kontrakten.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning
Dokumentation Leverandøren har notatpligt

Dokumentationen tager afsæt i bestillingen og der skal være en klar forbindelse og sammenhæng mellem den enkelte borgers mål, handleplan (jf. Servicelovens § 141) og delmålene.

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet

 

Kvalitetsstandard
Længerevarende botilbud

Almenboliglov § 105 og med støtte efter servicelovens §85 

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Et ophold på et længerevarende botilbud vil som udgangspunkt have følgende formål
  1. At vedligeholde og udvikle borgerens psykiske, fysiske og sociale funktioner.
  2. At sikre at borgeren får dækket et længerevarende behov for omfattende hjælp og støtte.
  3. At borgeren opnår et trygt hjemmemiljø der modsvarer borgerens individuelle behov og understøtter god trivsel.
  4. At sikre at borgeren får hjælp og støtte i sundhedsfaglige problemstillinger.
Lovgrundlag Almenboligloven §105

Kommunalbestyrelsen drager omsorg for, at der i nødvendigt omfang tilvejebringes almene ældreboliger, der kan udlejes til ældre og personer med handicap, som har særligt behov for sådanne boliger. 

Stk. 2. Regionerne eller kommunerne kan overlade til selvejende institutioner og almene boligorganisationer at være byg- og driftsherre af almene ældreboliger, der tilvejebringes med særligt henblik på at betjene personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. 

Stk. 3. Boligerne kan tilvejebringes som almene ældreboliger efter denne lov eller som kommunalt finansierede boliger. 

Lov om Social Service § 85: 

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer”. 

 

Vejledning nr. 9341 af 8. maj 2015 om hjælp og støtte efter Serviceloven (vejledning nr. 2 til Serviceloven) pkt. 21-29.

Vejledning nr. 10284 af 11. december 2017 om socialpædagogisk bistand, støtte- og kontaktpersoner, behandling og pasning af nærtstående efter reglerne i serviceloven.

Hvem kan modtage støtten Borgere over 18 år med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som har behov for omfattende hjælp til almindelige daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling.

Det er en forudsætning, at behovet ikke kan dækkes på anden måde i hjemmet f.eks. ved en kombination af socialpædagogisk støtte, jf. Servicelovens § 85 og personlig og praktisk hjælp jf. Servicelovens § 83. Det er desuden en forudsætning, at der ikke er udsigt til, at et ophold i et midlertidigt botilbud efter Servicelovens § 107 vil kunne medføre, at borgeren vil blive i stand til at bo i egen bolig.

Hvor længe kan man modtage støtten Borgeren kan modtage støtten så længe, den er nødvendig pga. betydelig fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det er en forudsætning, at borgeren profiterer af støtten.
Hvad koster støtten Beboeren i botilbud efter lov om almene boliger § 105 skal altid betale for nedenstående ydelser:
  • Husleje
  • Forbrugsudgifter til el, vand og varme
  • Evt. fællesantenne og tv-pakke hvis det er obligatorisk

Betalingen af de obligatoriske ydelser sker direkte til det boligselskab og de forsyningsselskaber, som leverer ydelserne.

Derudover kan borgeren skulle betale for

  • En servicepakke som kan indeholde fx fælles indkøb af køkkenrulle, opvaskemiddel, opvasketabs, klude, børster, nyt service, blomster, lys, løst inventar mv. Vaskemiddel kan indgå i servicepakken for hele botilbuddet, der hvor borgerne ønsker dette. Hvis udgiften ikke indgår i servicepakken, betales denne af borgeren.
  • Kost

Hvis borgeren har et lavt rådighedsbeløb, kan borgeren søge forhøjet boligstøtte og evt. søge om dækning af merudgifter efter servicelovens §100, eller Aktivlovens §34 hvis det vurderes at betingelserne herfor er opfyldt.

Forventninger Borgeren skal være aktivt deltagende ud fra egne forudsætninger, med afsæt i at det du kan selv, skal du selv.
Indhold
Hvad er støttens indhold?  Støttens indhold tilrettelægges ud fra borgerens ressourcer og behov, med henblik på at understøtte borgeren i at opnå størst mulig mestring i eget liv. Støtten gives rehabiliterende, dvs. støtte til at borgeren selv kan udføre aktiviteten. Støtten kan gives enten individuelt eller gruppebaseret.

Støtten tager udgangspunkt i de mål, borgeren har sat, eller fået hjælp til at sætte, indenfor områderne:

  • Relationer
  • Samfundsliv
  • Kommunikation
  • Praktiske opgaver
  • Egenomsorg
  • Mobilitet

Botilbuddets støtte kan omfatte rådgivning og vejledning, støtte til udvikling af færdigheder og hjælp til selvhjælp, men kan også være af rehabiliterende, behandlingsmæssig og omsorgsbetonet karakter.

Der lægges generelt vægt på at understøtte inklusionsprincippet ved i så høj grad som muligt at understøtte borgeren i at deltage i lokalsamfundet, f.eks. ved at deltage i det lokale foreningsliv og opbygge et lokalt netværk.

Der bliver foretaget en individuel vurdering af behovet for rengøring. For ønsker derudover kan rengøring selv tilkøbes privat.

Hvordan leveres ydelsen? Indholdet i botilbuddet ydes både som individuel støtte og i grupper.

Borgeren tilbydes støtte i grupper med henblik på at styrke borgerens netværk, og benytte gruppesamspillet til at skabe øgede muligheder for udvikling af færdigheder, aktivere og tydeliggøre den enkelte borgers ressourcer og motivere til udvikling.

Frit valg Indsatsen er ikke omfattet af frit leverandørvalg.
Visitation, afgørelse og klagemulighed 
  Se kapitel 3 side 5
Levering af støtten
Krav til leverandøren Støtten igangsættes hurtigst muligt efter, at leverandøren har modtaget bestillingen fra sagsbehandler.

Indsatserne skal udføres med udgangspunkt i bestillingen og borgerens indsatsmål. Leverandøren har ansvar for valg af faglig metode.

Hvem leverer støtten I Varde Kommune råder man over §105/§85 tilbud i Samstyrken, på Lunden og i Vejledning. Varde Kommunes egne tilbud er som udgangspunkt første valg.
Opfølgning Der er et indskrivningsmøde og opfølgningsmøde efter 3 måneder. Derudover planlægges opfølgning ud fra en konkret individuel vurdering, dog minimum én årlig opfølgning

Udarbejdelse af status foregår som udgangspunkt i samarbejde med borgeren.

Dokumentation Leverandøren skal ved opstart sammen med borgeren udarbejde delmål ud fra Borgerens indsatsmål. Delmålene evalueres løbende og afspejler realistiske mål for borgeren.

Der skal være en klar forbindelse og sammenhæng mellem den enkelte borgers handleplan (jf. Servicelovens § 141) og delmålene.

Leverandøren har notatpligt i fagsystemet

Tilsyn Tilsyn foretages af Socialtilsynet
Egenkontrol / Brugertilfredshed Brugertilfredsheden undersøges regelmæssigt af Varde Kommune jf. Direktionens årshjul.

 

Krisecenter for borgere uden børn

Kvalitetsstandard
Krisecenter for borgere uden børn

Serviceloven § 109

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer
Formål Formålet med at tilbyde midlertidigt ophold på krisecenter er, at tilbyde voldstruede eller voldsramte borgere midlertidigt husly og beskyttelse.
Lovgrundlag Serviceloven § 109:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som har været udsat for vold i nære relationer. Personerne kan være ledsaget af børn, og de modtager under opholdet omsorg og støtte under hensyntagen til de kønsmæssige aspekter ved vold i nære relationer.

Stk. 2. Formålet med et midlertidigt ophold efter stk. 1 er at yde beskyttelse, støtte, omsorg og rådgivning, som kan bidrage til, at personen og eventuelt ledsagende børn kan etablere en selvstændig tilværelse uden vold i egen bolig. Beskyttelse, støtte, omsorg og rådgivning under opholdet må ikke erstatte den øvrige hjælp og støtte, som personen og eventuelt ledsagende børn har behov for og ret til efter denne lov eller anden lovgivning.

Stk. 3. Optagelse i boformen kan ske anonymt ved egen henvendelse eller ved henvisning fra offentlige myndigheder.

Stk. 4. Lederen træffer afgørelse om optagelse og udskrivning.

Stk. 5. Boformer efter stk. 1 skal senest 3 hverdage efter afgørelse om optagelse i boformen give en orientering herom til kommunalbestyrelsen i personens handlekommune, jf. § 9 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 6. Boformer efter stk. 1 skal så vidt muligt inden udskrivning fra boformen, dog senest 3 hverdage herefter, give en orientering herom til kommunalbestyrelsen i personens handlekommune, jf. § 9 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 7. Orienteringerne efter stk. 5 og 6 skal som minimum indeholde personens og eventuelle børns navne og cpr-numre samt dato og begrundelse for henholdsvis optagelsen og udskrivningen. For personer, der optages i boformen anonymt, jf. stk. 3, udelades personens og eventuelle børns navne og cpr-numre, og det skal i øvrigt sikres, at personens anonymitet opretholdes.

Stk. 8. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde indledende og koordinerende støtte og vejledning til personer på boformer efter denne bestemmelse. For at understøtte formålet efter stk. 2 skal den indledende rådgivning iværksættes så tidligt som muligt efter orientering om optagelse i boformen og skal introducere personen til den koordinerende rådgivning og skabe kontakt mellem personen og en medarbejder, der varetager den koordinerende rådgivning. Den koordinerende rådgivning gives i forhold til bolig, økonomi, arbejdsmarked, skole, daginstitutioner, sundhedsvæsen m.v. og skal understøtte de enkelte dele i kommunalbestyrelsens øvrige tilbud. Rådgivningen iværksættes, senest når forberedelsen til udflytning fra boformen påbegyndes, og gives, indtil personen og eventuelle børn er etableret i egen bolig.

Stk. 9. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde psykologbehandling til alle børn, som ledsager forælderen under dennes ophold i boformer efter denne bestemmelse. Behandling skal have et omfang på mindst 4 timer og op til 10 timer afhængigt af barnets behov. Behandlingen skal udføres af en autoriseret psykolog. Pligten til at tilbyde psykologbehandling gælder uanset opholdets varighed. Tilbuddet skal iværksættes under selve opholdet eller i umiddelbar forlængelse heraf. Ved fælles forældremyndighed kan psykologbehandlingen iværksættes alene med samtykke fra den forældremyndighedsindehaver, som barnet ledsager under opholdet.

Stk. 10. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 10 timers psykologbehandling til personer, der får ophold i boformer efter stk. 1. Behandlingen skal udføres af en autoriseret psykolog. Pligten til at tilbyde psykologbehandling gælder uanset opholdets varighed. Tilbuddet skal iværksættes under selve opholdet eller i umiddelbar forlængelse heraf.

 

Bekendtgørelse om egenbetaling for midlertidigt ophold på boformer efter servicelovens §§ 109 og 110, BEK nr. 1244 af 03/07/2024

Vejledning om botilbud m.v. til voksne. VEJ nr. 9766 af 3. oktober 2023

Hvem kan modtage støtten Målgruppen er borgere, uden børn, der aktuelt er i krise, og som har været udsat for vold, trusler om vold eller tilsvarende krise i relation til familie- eller samlivsforhold.

Borgere med børn henvises til Børn og Familie Myndighed:

Link Støtte og rådgivning – Varde Kommune

Hvor længe kan man modtage støtten Opholdets længde tilpasses borgerens individuelle behov ud fra den aftalte opholdsplan.
Hvad koster støtten Når en borger opholder sig på krisecenter, betaler vedkomne som udgangspunkt for logi.

Derudover kan borgeren have udgifter til kost og vask, som afregnes direkte med krisecentret.

Rådighedsbeløb/ lommepenge under opholdet I de tilfælde hvor der opkræves delvis betaling, fastsættes den med hensyn til, at borgeren skal kunne afholde udgifter til opretholdelsen af evt. egen bolig, opfylde hidtidige forpligtelser, og have rimeligt beløb til rådighed til fornødenheder. Varde Kommune har fastsat et minimumsrådighedsbeløb på 3000kr om måneden for borgere uden børn.
Forventninger Borgeren skal tage aktivt del i forbedring af egen situation og indgå i et samarbejde med opholdsstedet og Varde Kommune om at finde en løsning på boligsituationen.
Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Under opholdet ydes støtte og omsorg, samt eventuelt sikret ophold, rådgivning og efterværn.

Borgeren tilbydes råd og vejledning hurtigst muligt efter indskrivning på krisecenter. En del af den indledende rådgivning handler om at afdække borgerens behov for støtte til at skabe en stabil tilværelse.

Visitation og tildeling
Hvordan søges der om ophold på et krisecenter?  Borgeren henvender sig direkte til krisecentret, som træffer afgørelse om borgeren kan få ophold. Der kan tages kontakt til Social og Handicap Myndighed for råd og vejledning
Kommunens betalings- og handleforpligtelse Under ophold på Krisecenter, bevarer borgere, der har adresse i Varde Kommune, Varde Kommune som handlekommune og betalingskommune, uanset i hvilken kommune forsorgshjemmet er beliggende.

Har borgeren opgivet sin hidtidige bopæl, får borgeren efter retssikkerhedsloven §9 stk. 2, ny opholdskommune hvor krisecentret ligger.

Vejledning om botilbud m.v. til voksne. VEJ nr. 9766 af 3. oktober 2023

Opfølgning Opfølgningen aftales konkret og individuelt direkte mellem borger, opholdssted og Social og Handicap Myndighed Varde Kommune. Det tilstræbes som hovedregel, at der følges op på opholdet og borgerens opholdsplan mindst 1 gang/måned.
Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Leverandøren skal være anført på tilbudsportalen
Hvem leverer ydelsen Varde Kommune råder ikke over eget krisecenter.

Kommunalbestyrelsen opfylder forsyningsansvaret ved køb af pladser ved andre leverandører i Danmark.

Tilbuddet skal være godkendt og fremgå af Tilbudsportalen.

Liste over landets krisecentre og andre nyttige oplysninger kan findes på følgende links:

Er du udsat for vold? Find information om krisecentre og rådgivning hos Lev Uden Vold

Krisecentre medlem af LOKK – LOKK

Tilbagemelding Social og Handicap Myndighed får besked om en borgers ophold på krisecenter senest tre hverdage efter borgeren har taget ophold, samt senest tre dage efter opholdet er afsluttet.

Orienteringen er med henblik på at Varde Kommune kan yde rådgivning til borgeren.

Tilsyn Tilsynet foretages af Socialtilsynet

 

Forsorgshjem

Kvalitetsstandard
Forsorgshjem, herberger og beskyttede pensionater

Serviceloven § 110

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet er gennem støtte og omsorg under opholdet og efterfølgende hjælp, at understøtte borgeren til at blive selvhjulpen og leve et selvstændigt hverdagsliv i egen bolig.
Lovgrundlag Serviceloven § 110:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har et akut behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Stk. 2. Formålet med et midlertidigt ophold efter stk. 1 er at hjælpe personer med særlige sociale problemer over akutte vanskeligheder i overgangen til egen bolig og øvrig hjælp efter denne lov. Den aktiverende støtte og omsorg under opholdet må ikke erstatte øvrig hjælp og støtte efter denne lov.

Stk. 3. Optagelse i boformer efter stk. 1 kan ske ved egen henvendelse eller ved henvisning fra offentlige myndigheder.

Stk. 4. Lederen træffer afgørelse om optagelse og udskrivning, jf. dog stk. 5.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om at udskrive en borger fra en boform efter stk. 1, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  • Der foreligger en handleplan eller en helhedsorienteret plan for borgeren efter §§ 141 eller 142.
  • Der foreligger en anvisning af egen bolig eller er truffet afgørelse om et botilbud efter §§ 107 eller 108.
  • Der er truffet afgørelse om hjælp og støtte, som modsvarer borgerens behov for at fastholde boligen, hvis borgeren er anvist egen bolig.
  • Såfremt borgeren anvises en bolig, har borgeren på udskrivningstidspunktet indgået en lejeaftale og kan flytte ind i boligen og modtage den visiterede sociale støtte, der modsvarer borgerens behov.
  • Såfremt kommunalbestyrelsen har truffet afgørelse om et botilbud efter §§ 107 eller 108, vil udskrivningen fra boformen efter denne paragraf først kunne træffes med virkning for borgeren, når denne kan flytte ind i botilbuddet. 

 

Stk. 6. Boformer efter stk. 1 skal senest 3 hverdage efter afgørelse om optagelse i boformen give en orientering herom til kommunalbestyrelsen i borgerens handlekommune, jf. §§ 9-9 b i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 7. Boformer efter stk. 1 skal så vidt muligt inden udskrivning fra boformen, dog senest 3 hverdage herefter, give en orientering herom til kommunalbestyrelsen i borgerens handlekommune, jf. §§ 9-9 b i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Stk. 8. Orienteringerne efter stk. 6 og 7 skal som minimum indeholde personens navn og cpr-nummer samt dato og begrundelse for henholdsvis optagelsen og udskrivningen.

Bekendtgørelse om egenbetaling for midlertidigt ophold på boformer efter servicelovens §§ 109 og 110, BEK nr. 1244 af 03/07/2024

Vejledning om botilbud m.v. til voksne. VEJ nr. 9766 af 3. oktober 2023

Hvem kan modtage støtten Målgruppen omfatter personer, der har lovligt ophold i landet.

Borgerne kan stå helt uden tag over hovedet (hjemløse) eller kan have egen bolig, de ikke kan fungere i, og eventuelt være i risiko for at miste boligen, hvis der ikke sættes ind i tide med relevant hjælp (funktionelt hjemløse).

Målgruppen omfatter borgere med alkohol- og stofmisbrug, blandingsmisbrug, psykisk sygdom, vold, kriminalitet, ringe arbejdsmarkedstilknytning, manglende sociale netværk, som lever et omflakkende liv og er rodløse.

Hvor længe kan man modtage støtten Opholdets længde tilpasses borgerens individuelle behov ud fra den aftalte opholdsplan.
Hvad koster støtten Der er egenbetaling for ophold på forsorgshjem og prisen er fastsat til kr. 100 pr. døgn for logi (2024-priser). Herudover opkræver § 110-boformen som udgangspunkt en takst for kost, som afregnes direkte til forsorgshjemmet, herberget eller det beskyttede pensionat. (I det følgende refererer ordet ”forsorgshjem” til alle § 110 boformer, dvs. forsorgshjem, herberg eller beskyttet pensionat.)

Som udgangspunkt betaler borgeren selv for logi og kost. Såfremt borgeren ikke har en indtægt, eller kun har et begrænset forsørgelsesgrundlag, fritages borgeren helt eller delvist for betaling for logi, udgiften afholdes i dette tilfælde af Varde Kommune.

Betaling kan, som led i borgerens opholdsplan, fastsættes sådan, at beboeren får mulighed for en opsparing der kan bruges til f.eks. indskud og møbler ved udslusning til egen bolig.

Varde Kommune betaler derudover en takst pr. døgn for opholdet. Taksten dækker udgifter til den modtagne hjælp, omsorg og støtte jfr. ydelsesbeskrivelserne for det enkelte tilbud.

Forventninger Borgeren skal tage aktivt del i forbedring af egen situation og indgå i et samarbejde med opholdsstedet og Varde Kommune om at finde en løsning på boligsituationen.

Borgere der trods gentagne påmindelser tilsidesætter henstilling og bestemmelser for opholdet, kan af forsorgshjemmet henvises til en anden § 110-boform, og i ekstreme situationer, f.eks. vold eller trusler om vold, bortvises.

Indhold
Hvad er ydelsens indhold  Indholdet i opholdet afhænger af hvilket forsorgshjem, der er tale om og den enkelte borgeres individuelle behov.

 

Det kan, ud over at være et tilbud om kost og logi, f.eks. være:

  • Rådgivning og vejledning om økonomiske og sociale forhold
  • Hjælp til at søge en mere varig bolig
  • Socialpædagogisk støtte eksempelvis i forhold til sociale relationer, struktur på hverdagen, egenomsorg, medicinadministration, praktiske opgaver, kommunikation og samfundsforhold
  • Nødvendig pleje og omsorg
  • Afrusning og afgiftning samt støtte til at gennemføre misbrugsbehandling i andet regi
  • Særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb
  • Støtte i forbindelse med særligt tilrettelagte beskæftigelsesforløb
  • Housing First – herunder CTI-forløb og efterforsorg i forbindelse med udflytning i egen bolig.
Rådighedsbeløb/ lommepenge under opholdet I de tilfælde hvor der opkræves delvis betaling, fastsættes den med hensyn til, at borgeren skal kunne afholde udgifter til opretholdelsen af evt. egen bolig, opfylde hidtidige forpligtelser, og have rimeligt beløb til rådighed til fornødenheder. Varde Kommune har fastsat et minimums rådighedsbeløb for borgere under 30 år til kr. 1000 om måneden og til kr. 1.500 for borgere over 30 år.

Har borgeren opbrugt sit forsørgelsesgrundlag, kan der udbetales en enkeltydelse. Enkeltydelsen vil i så fald være mod senere tilbagebetaling, hvis det vurderes at forsørgelsesgrundlaget er opbrugt uagtsomt.

Har borgeren nødvendige udgifter til f.eks. medicin, kan der også ansøges om enkeltydelser til dækning heraf.

Såfremt forsorgshjemmet tilbyder beskæftigelse inden for egne rammer, vil borgeren kunne indgå i forsorgshjemmets beskæftigelsestilbud og herved optjene arbejdsdusør. I disse tilfælde kan der ansøges om enkeltydelse indtil 1. udbetaling af arbejdsdusør. Der kan ikke udbetales enkeltydelse til personer, der uden rimelig begrundelse afslår at indgå i et beskæftigelsestilbud.

Fleksibilitet Borgeren kan frit søge optagelse på ethvert forsorgshjem, der er angivet på Tilbudsportalen.dk uanset geografisk placering og tilhørsforhold.
Visitation og tildeling 
Hvordan søges der om optagelse på Forsorgshjem?  Det er ikke Varde Kommune, der har visitationsret i forhold til optagelse på forsorgshjem.

Optagelse på et forsorgshjem sker ved, at borgeren personligt henvender sig direkte på stedet.

Det kan også ske ved henvisning fra Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune eller en anden boform.

Henvises borgeren af en tredje part, bør det være efter forudgående kontakt med boformen.

Der er i sidste ende lederen af forsorgshjemmet, der afgør om optagelse kan finde sted.

I forbindelse med indskrivningen skal borgeren orienteres om rettigheder og pligter under opholdet på forsorgshjemmet. Beboeren skal samtykke i vilkårene for ophold på forsorgshjemmet og skal samtidig give samtykke til udveksling af oplysninger med andre myndigheder og oplyse om, hvor han/hun senest har haft bopæl, så der kan tages kontakt til den relevante kommune.

Kommunens betalings- og handleforpligtelse Under ophold på forsorgshjem, bevarer borgere, der senest har haft adresse i Varde Kommune, Varde Kommune som handlekommune og betalingskommune, uanset i hvilken kommune forsorgshjemmet er beliggende.

En borger, der er udskrevet af kriminalforsorgen og som på eget initiativ har taget ophold i Varde Kommune, er lovmæssigt hjemmehørende her.

Handleforpligtelsen vedrører bl.a., at Varde Kommune skal tilbyde borgeren en handleplan efter Servicelovens § 141.

Handleplanen udarbejdes i samarbejde med borgeren og beskriver borgerens mål og de indsatser, der er nødvendige for at nå målene, samt varigheden heraf.

Tidsfrister Når Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune har opnået kendskab til, at borgeren har taget ophold på forsorgshjemmet, tages der hurtigst muligt og senest indenfor 5 hverdage kontakt til borger, med henblik på at aftale et møde mellem borgeren, kontaktpersonen på opholdsstedet, sagsbehandleren fra Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune og relevante samarbejdspartnere og pårørende.

Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune udarbejder, såfremt borgeren ønsker dette, en § 141-handleplan hurtigst muligt og senest 25 hverdage efter, at borgeren har taget ophold på boformen.

Handleplan Kommunen skal lave en handleplan til borgere på herberg mv.

Handleplanen skal som minimum indeholde

  • formålet med indsatsen.
  • den indsats, der er nødvendig for at opnå formålet.
  • den forventede varighed af indsatsen.
  • andre særlige forhold om boform, beskæftigelse, personlig hjælp, behandling, hjælpemidler mv.

Handleplanen skal laves i samarbejde med borgeren.

Hvis borgeren tilbydes bostøtte efter § 85a, skal det afdækkes, om borgeren ønsker, at herberget/forsorgshjemmet leverer hele eller dele af bostøtten.

Handleplanen kan erstattes af en helhedsorienteret plan.

Opfølgning Opfølgningen aftales konkret og individuelt direkte mellem borger, opholdssted og Social og Handicap Myndighed Varde Kommune. Det tilstræbes som hovedregel, at der følges op på opholdet og borgerens opholdsplan mindst 1 gang/måned.

Opfølgningen sker enten via et fysisk, telefonisk eller digitalt møde mellem borgeren, kontaktpersonen på forsorgshjemmet, sagsbehandleren fra Social og Handicap Myndighed i Varde Kommune og evt. andre relevante samarbejdspartnere, pårørende og bisidder.

Leverandøren skal deltage i de regelmæssige opfølgningsmøder og justere indsatsen i forhold til hvad der aftales på møderne.

Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Leverandøren skal være anført på Tilbudsportalen.

Beboere på forsorgshjemmet skal sikres indflydelse på tilrettelæggelse og udnyttelse af forsorgshjemmets tilbud, ydelser og andre forhold, der har betydning for opholdet og dagligdagen på forsorgshjemmet.

Hvem leverer ydelsen Borgeren er frit stillet til at søge optagelsen på ethvert forsorgshjem, der fremgår af tilbudsportalen.
Tilbagemelding Forsorgshjemmet skal indenfor 3 hverdage kontakte Varde Kommune, for at orientere om at en borger har taget ophold på forsorgshjemmet. Orienteringen skal som minimum indeholde personens navn og cpr-nummer samt dato og begrundelse for optagelsen.

Forsorgshjemmet skal ligeledes indenfor 3 hverdage og helst inden det sker kontakte Varde Kommune, for at orientere om at en borger er fraflyttet forsorgshjemmet. Orienteringen skal som minimum indeholde personens navn og cpr-nummer samt dato og begrundelse for fraflytningen.

Dokumentation Ved indskrivning på boformen udarbejder leverandøren i samarbejde med borgeren en opholdsplan, hvor der opstilles mål for, hvad der skal ske i løbet af opholdet i boformen, og hvilken støtte forsorgshjemmet kan tilbyde for at nå målet. Opholdsplanen skal koordineres med og indgå i kommunens handleplan efter Servicelovens § 141 og også med jobplanen efter kapitel 9 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, så der kan skræddersys en sammenhængende og helhedsorienteret indsats. Opholdsplanen justeres ved behov.
Tilsyn Forsorgshjem, som er oprettet efter § 110 i Lov om Social Service, er omfattet af § 4 i Lov om socialtilsyn. Det er således det lokale socialtilsyn, der er tilsynsførende på området og varetager det driftsorienterede tilsyn.

 

Socialtandpleje

Kvalitetsstandard
Socialtandpleje

Sundhedsloven § 134 a

Indhold
Rammer

Indhold

Visitation og tildeling

Levering af ydelsen

Rammer 
Formål Formålet med socialtandpleje er at bidrage til, at målgruppen opnår en forbedret tandsundhed med fravær af symptomer og mulighed for rehabilitering af tandsættet med henblik på at øge borgerens livskvalitet og begrænse yderligere marginalisering.
Lovgrundlag Sundhedsloven § 134 a:

Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen, til borgere med særlige sociale problemer i form af hjemløse og borgere, der kan benytte herberger, varmestuer, væresteder på grund af hjemløshed, herunder borgere, som ikke kan opholde sig i egen bolig, jf. Serviceloven § 104 og § 110, og som ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan ud fra en konkret vurdering tilbyde vederlagsfri akut smertelindrende og funktionsopbyggende tandpleje, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen, til udsatte borgere, der ikke er omfattet af stk. 1, og som ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud grundet særlige sociale problemer.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan tilvejebringe tilbud om socialtandpleje ved at etablere behandlingstilbud på egne institutioner eller ved at indgå aftaler herom med andre kommunalbestyrelser, regionsråd eller private klinikker.

Stk. 4. Sundheds- og ældreministeren kan fastsætte nærmere regler om indholdet, omfanget og organiseringen af og ressourceanvendelsen i den kommunale socialtandpleje.

Bekendtgørelse om tandpleje nr. 1077 af 30/06/2020.

Hvem kan modtage socialtandpleje Målgruppen er borgere med særlige sociale problemer, der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud.

Med udgangspunkt i en konkret og individuel vurdering, afgøres det om borgeren er i målgruppen for at modtage tandpleje i socialtandplejen. Det bemærkes, at socialtandplejen alene retter sig til personer, som ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud. Samt borgere der ikke selv har økonomisk råderum til tandbehandling og heller ikke er berettiget til enkeltydelse og samtidig opfylder målgruppebeskrivelsen.

Ud over socialtandpleje findes Omsorgstandpleje § 131 og specialtandpleje § 133.

Hvor længe kan man modtage socialtandpleje Socialtandpleje modtages indtil behandlingen er afsluttet.
Hvad koster socialtandpleje Det er uden omkostninger for borgeren at benytte socialtandplejen. Varde Kommune betaler omkostningerne.
Indhold
Hvad er ydelsens indhold  1) Akut smertelindrende behandling, hvorved forstås behandling, som afhjælper smerte, infektion, hævelse, skade eller anden akut tilstand.

2) Funktionsopbyggende tandbehandling, herunder forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen, hvorved forstås behandling af oral funktionsnedsættelse til borgere, der f.eks. har nedsat tyggefunktion, eller hvor tab af tænder i fortandsregionen er vansirende. Ved forebyggende råd og vejledning i forhold til vedligeholdelse af behandlingen forstås information og instruktion i tandpleje og behandling af eksisterende sygdom og forebyggelse af ny sygdom.

3) Yderligere forebyggende tandbehandling eller funktionsopbyggende tandbehandling, eksempelvis genopbygning af hele tandsæt eller proteser, hvis dette konkret tandfagligt vurderes at være relevant i forhold til tyggefunktion samt for at undgå skader i tænder, støttevæv og kæbeled på lang sigt.

Hvor leveres ydelsen For borgere, der opholder sig i Varde Kommune, leveres Socialtandpleje af Varde Kommunes kommunale tandpleje. Borgere, der opholder sig i andre kommuner, får Socialtandplejen leveret af den pågældende leverandør i opholdskommunen.

Patienter tilknyttet Socialtandplejen kan desuden benytte den almindelige nødbehandlingsmulighed på regionens klinikker. Desuden vil behandling der omfatter narkose også blive leveret på regionens klinikker.

Borger kan ikke vælge en anden leverandør.

Fleksibilitet Såfremt borgeren flytter til en anden kommune, har borgeren ret til at få færdiggjort påbegyndt behandling. Såfremt Socialtandplejen er bevilget efter stk. 2 er det en forudsætning at tilflytningskommunen tilbyder socialtandpleje efter stk. 2.
Visitation og tildeling 
Hvordan søges der om socialtandpleje?  Borgeren henvender sig til Social og Handicap Myndighed på tlf. 79 94 68 00 eller mail socialtandpleje@varde.dk

Visitation til socialtandplejen, jf. stk. 1 og 2, foretages af kommunen. Vurderingen af borgerens tandbehandlingsbehov er en tandfaglig vurdering, der foretages af det tandfaglige personale i socialtandplejen.

Tidsfrister Når en borger henvender sig til Social og Handicap Myndighed med ønske om socialtandpleje, skal Social og Handicap Myndighed hurtigst muligt og senest inden for 4 uger afdække om borgeren er omfattet af Socialtandpleje.

Såfremt der er tale om akutbehandling, så tilbydes borgeren en tid hos Socialtandplejen inden for 2 hverdage. Ved ikke-akutbehandling tilbydes borgeren en tid hos Socialtandplejen hurtigst muligt.

Klagemuligheder Klager over enten afgørelse eller behandling rettes til Styrelsen for Patientklager.

Såfremt borger har spørgsmål til afgørelsen, bedes henvendelse ske direkte til Varde Kommune.

Levering af ydelsen
Krav til leverandøren Leverandør af Socialtandpleje forventes at overholde bestemmelser om Socialtandpleje i bekendtgørelsen og vejledningen.
Hvem leverer ydelsen Varde Kommunes kommunale tandpleje
Dokumentation Den sociale tandpleje fører journal over patienterne.

Socialtandplejen sender løbende dokumentation til Social og Handicap Myndighed vedr. omfanget af behandlingen og de forventede omkostninger.

Tilsyn Styrelsen for Patientsikkerhed er tilsynsførende