Natura2000

Natura 2000 er et netværk af naturområder i hele EU, der indeholder særligt værdifuld natur set i et europæisk perspektiv.

Hvert Natura 2000-område er udpeget for at beskytte en række arter og naturtyper. Der skal tages særligt hensyn til disse arter og naturtyper, når der planlægges projekter, som kan påvirke et Natura 2000-område.

Planlægning for Natura2000-områderne

Miljø- og Fødevareministeriet udarbejder overordnede Natura 2000-planer for de internationale naturbeskyttelsesområder (se ovenfor). Varde Kommune har udarbejdet Natura 2000-handleplaner som beskriver og prioriterer kommunens planlagte initiativer i beskyttelsesområderne.

Kommunen har den 3. juli 2024 offentliggjort Natura 2000-handleplaner gældende for perioden 2022-2027 – disse kan ses her: Natura 2000-handleplaner 2022-2027

Nedenfor ses planer gældende for perioden 2016-2021.

Se kort med Natura 2000-områder her (åbner i nyt vindue).

Tilskud til naturpleje i Natura 2000-områder

For at handleplanerne kan gennemføres, er der brug for en medvirken fra private lodsejere.

Lodsejere, som ejer jord indenfor et Natura 2000-område, har mulighed  for at opnå støtte til naturpleje gennem forskellige tilskudsordninger. Støttepuljerne administreres gennem Natur Erhvervsstyrelsen.

Læs mere om tilskudsmulighederne her (åbner i nyt vindue)

Særlig regler i Natura 2000

Der gælder særlige regler for Natura 2000-områderne. Dette gælder både for aktiviteter inden for områderne og for aktiviteter uden for områderne, der kan påvirke arter og naturtyper i Natura 2000-området.

Anmeldeordningen

En række indgreb, der normalt ikke kræver tilladelse efter lovgivningen, skal anmeldes til kommunen 4 uger før de sættes i værk.

Anmeldeordningen er blevet lavet fordi kommunen skal have mulighed for at vurdere, om en påtænkt driftsændring eller aktivitet kan påvirke de arter og naturtyper negativt, som Natura 2000-området er udpeget for at beskytte. Kommunen skal inden 4 uger træffe afgørelse, hvis kommunen ønsker at vurdere den anmeldte aktivitet nærmere. Hvis kommunen ikke træffer afgørelse inden 4 uger, kan aktiviteten sættes i værk. Dette gælder dog kun aktiviteter der ikke kræver tilladelse eller dispensation efter anden lovgivning.

Følgende aktiviteter og driftsændringer i Natura 2000 skal anmeldes:

  • Tilplantning med juletræer og skov, flerårige energiafgrøder, levende hegn og lignende i fuglebeskyttelsesområder.
  • Rydning af samt træartsskifte og plantning i løvskov.
  • Ændring i tilstanden af søer, heder, moser og lignende, strandenge, strandsumpe, ferske enge og overdrev, der ikke opfylder størrelseskravet i naturbeskyttelseslovens § 3.
  • Ændring i tilstanden af indlandssaltenge, kilder og væld samt vandløb, der ikke er udpeget efter naturbeskyttelseslovens §3.
  • Opdyrkning af vedvarende græsarealer i fuglebeskyttelsesområder.
  • Opdyrkning, tilplantning og sandflugtsdæmpning på klitter.
  • Rydning af krat af havtorn, gråris og enebær samt skov af skovfyr på klitter.
  • Rydning af krat af enebær på overdrev, der ikke er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.
  • Væsentlig ændring inden for kort tid i græsningsintensitet, herunder ophør med græsning eller høslet.
  • Væsentlig ændring i anvendelsen af husdyrgødning, herunder ændret gødskning fra handelsgødning til husdyrgødning.
  • Etablering af anlæg, der er nødvendige for erhvervet, herunder veje.
  • Etablering af ikke-godkendelsespligtige virksomheder i områderne, der kan medføre betydelige forstyrrelser (eksempelvis støj).

Projekter og planer, der kan påvirke et Natura 2000-område

Skal du som lodsejer foretage dig noget i eller i nærheden af et Natura 2000-område, som kræver tilladelse eller dispensation fra f.eks. planloven, miljøbeskyttelsesloven eller naturbeskyttelsesloven, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler.

Der skal som hidtil søges om tilladelse, godkendelse, dispensation m.v. uanset om aktiviteten foregår i eller udenfor Natura 2000-områder, hvis dette er krævet efter lovgivningen.

Kommunen vurderer herefter, om det, der søges om, kan påvirke de arter og naturtyper, et Natura 2000-område er udpeget for. Såfremt aktiviteten ikke kan afvises at påvirke Natura 2000-området, skal der udarbejdes en konsekvensvurdering for, hvordan det ansøgte påvirker naturen og arter. Konsekvensvurderingen skal udføres lige meget om aktiviteten foregår i eller i nærheden af internationale naturbeskyttelsesområder.

Hvis kommunen konkluderer, at det ansøgte vil påvirke Natura 2000-området væsentligt i negativ retning, kan der kun undtagelsesvist gives tilladelse til det ansøgte.

Beskyttede bilag IV-arter

Beskyttede dyr og planter – bilag 4-arter. På EF-habitatdirektivets bilag IV er der opført en række plante- og dyrearter, der er strengt beskyttede i hele EU. Arterne kaldes i daglig tale for “bilag IV-arter”. Den strenge beskyttelse omfatter arterne og deres levesteder, både inden for og uden for Natura 2000-områderne. Det betyder, at du skal tage særligt hensyn, hvis du planlægger projekter, som kan påvirke arterne eller deres levesteder. Kontakt Naturcenteret.

Du kan læse mere om hvilke arter, du skal passe på, og hvordan du passer på dem her (åbner i nyt vindue).

Beskyttede dyr og planter i Varde Kommune

I Varde Kommune er der kendskab til følgende bilag IV- arter.

  • Birkemus
    Birkemus er inden for de seneste år registreret i Varde Ådal øst for Varde, ved Stavskær og i nærheden af Filsø. Arten er svær at registrere og det er sandsynligt, at den findes fleres steder i kommunen
  • Snæbel
    Fisken Snæbel er lever i Sneum Å og Varde Å
  • Løgfrø
    Løgfrø er i Varde Kommune kun fundet på en lokalitet ved Ho. Men den er også vanskelig at registrere og kan måske findes flere steder.
  • Strandtudse
    Strandtudsen er kendt fra en række lokaliteter langs Ho Bugt og Vesterhavskysten. Blandt andet Skallingen og Langli huser pæne bestande.
  • Markfirben
    Markfirben findes langs Vesterhavskysten og det er sandsynligt, at den også findes på flere indlandslokaliteter i kommunen.
  • Grøn Kølleguldsmed
    Grøn Kølleguldsmed har tidligere forekommet flere steder langs Varde Å, men er ikke fundet i nyere tid. Arten er i øjeblikket i spredning, og det er sandsynligt, at den vil genindvandre til Varde Kommune.
  • Bred Vandkalv
    Bred Vandkalv er senest fundet i 1991 i Strib Sø ved Vejers. Arten blev forgæves eftersøgt på lokaliteten i 2004.
  • Spidssnudet frø
    Spidssnudet frø er udbredt i hele Varde Kommune.
  • Odder
    Odder findes i mange af kommunens vandløb og vådområder. Småflagermus Der findes flere arter af småflagermus i Varde Kommune, blandt andet Vandflagermus, Brunflagermus og Sydflagermus.
  • Vandranke
    Vandranke forekommer i Gødelen og sandsynligvis i flere tilløb til Gødelen.
  • Liden Najade
    Filsø er et af de få tidligere voksesteder for arten. Men den er ikke blevet fundet her siden 1947.