Retningslinjer for nedsivning af regnvand i Varde Kommune

Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive regnvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres.

Nedsivning af regnvand i faskine

En faskine er i princippet et hulrum i jorden, der modtager regnvand fra tage og faste overflader. Vandet siver efterfølgende ud gennem faskinens bund og sider. Faskinens volumen skal være stort nok til at opmagasinere vandmængden når der er skybrud, hvor tilstrømningen kortvarigt er større end udsivningen.

Før faskinen skal der anbringes en nedløbsbrønd med sandfang, så faskinen ikke stopper til. På Figur 1 ses en faskine opbygget med plastkassetter.

Faskiner med overløb

Ved leret jord, hvor nedsivningen foregår langsomt, kan kommunen give tilladelse til, at faskiner udføres med et nødoverløb til dræn, vandløb, fælles- eller regnvandssystemet.
Udledning og tilslutning må kun udføres af en autoriseret kloakmester.

Tilladelse

Ejendomme i byzone og sommerhusområder hvor arealet der nedsives fra er mindre end 150m² skal der ikke søges om nedsivning af regnvand i faskine. Faskinen skal dog overholde de samme forhold som ved faskiner, hvor der kræves en tilladelse.

Ejendomme hvor arealet der skal nedsives er større end 150m² skal have tilladelse fra kommunen for at nedsive regnvand i faskine.

Kommunen giver normalt tilladelsen, når det følgende forhold er opfyldt:

  • Afledningen skal ske til en faskine, hvortil der ikke ledes andre former for spildevand. Såfremt der foretages algerens, bilvask el. lign. skal vaskevandet opsamles og afskaffes på anden vis. Det må ikke ledes til faskine eller regnvandskloak.
  • Kommunen anbefaler, at du får en autoriseret kloakmester til at godkende dimensionering, placering og udførelse af faskinen. Dette skal blandt andet sikre, at jorden er egnet til nedsivning, så der ikke opstår overfladisk afstrømning eller gener i øvrigt.
  • Afstanden til vandindvindingsanlæg og recipienter skal være mindst 25 meter, se Tabel 1
  • Afstanden til beboelse og skel bør være som angivet i Tabel 1.

Afstandskrav til beboelse og skel er vejledende og må bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Denne konkrete vurdering kan for eksempel foretages af en autoriseret kloakmester, men kommunen skal altid godkende de aktuelle afstande.

Lovgivningsmæssigt krav Vejledende krav i henhold til SBI 185 eller DS 440 Vejledende afstandskrav ved minimal risiko*
Drikkevandsboring 25 meter
Vandløb, søer, hav 25 meter
Beboelseshus med/uden kælder 5 meter 2 meter*
Hus uden beboelse med kælder 2 meter 2 meter*
Hus uden beboelse uden kælder 2 meter 1 meter*
Skel 2 meter 0,5-1- meter**

Tabel 1 Afstandskrav for faskiner til drikkevandsboringer, recipienter, beboelse og skel.

* Hvis terrænet falder bort fra huset, hvis huset er nyt, eller hvis der på et eksisterende hus er etableret et lag, der
spærrer for opstigende grundfugt.

** Hvis jordbundsforholdene gør, at der ikke er fare for opblødning, eller hvis nabogrunden forbliver ubebygget.
Gælder ikke for vejskel. 

Ejendomme i det åbne land hvor tagarealet er mindre end 500m² er ligeledes fritaget for, at skulle søge tilladelse hos kommunen.

De gældende regler og afstandskrav skal overholdes, og det er god idé, at sende en færdigmelding og kloaktegning til kommunen, hvis man har etableret faskine i det åbne land uden tilladelse.

Grundvand

Når der etableres faskine til nedsivning af regnvand, er det ikke en forudsætning, at grundvandsspejlet ligger under bunden af faskinen.

Det anbefales dog, at faskiner så vidt muligt etableres med bunden liggende 1 meter over grundvandsspejlet, da der ikke kan ske udsivning fra flader under grundvandsspejlet.

Hvis en del af faskinen ligger under grundvandsspejlet, kan denne del ikke regnes med i dimensioneringen af faskinen. Det er derfor vigtigt at vide, om grundvandet står nær terræn, når man dimensionerer og anlægger faskinen.
Vær opmærksom på, at grundvandet som regel står højest i det tidlige forår.

Jordbund

Jordbunden skal være egnet til nedsivning. Sand og grus er meget velegnet. Morænejord med ler kræver større faskiner. I meget tæt lerjord kan vandet ikke sive ud af faskinen. Kommunen anbefaler, at du får en autoriseret kloakmester til at vurdere, om jordbunden er egnet til nedsivning.

Infiltrationstest

For at bestemme om jordbunden er egnet til nedsivning kan du, eventuelt i samarbejde med din kloakmester, udføre en infiltrationstest, der er simpel og hurtig at udføre. For vejledning samt beregningseksempel henvises til Rørcenteranvisning 016 fra Teknologisk Institut.

Faskinens størrelse

Det er vigtigt, at faskinen er rigtigt dimensioneret. Faskiner skal overholde de projekterings- og opbygningsregler, som er angivet i Rørcenter-anvisning 016 fra Teknologisk Institut. Mange producenter af faskiner opgiver
eksempler på dimensionering, men disse eksempler er meget unøjagtige og giver for små faskiner.

Varde Kommune anbefaler at man benytter Spildevandskomiteens regneark til dimensionering af faskinen. Regnearket og vejledning til regnearket kan bl.a. findes her (åbner i nyt vindue). Her kan du også finde
Rørcenter-anvisning 016 fra Teknologisk Institut, samt beskrivelser af andre LAR-elementer, som fx regnbede og V-grøfte.
Regnearket er også lavet som digitalt værktøj, som du finder her (åbner i nyt vindue).

Faskinen skal dimensioneres efter Spildevandskomiteens anbefaling om minimum en 5-års regnhændelse.

Udførelse af anlæg

Rørcenter-anvisning 016 fra Teknologisk Institut har en udførlig vejledning, der bl.a. beskriver placering af sandfang, hvordan der skal udgraves (dybde, fald på rør mm), størrelsen på rør osv.

Som udgangspunkt bør faskiner være lange og smalle.

Du kan etablere din faskine med fyld af:

  • singels (dette giver større faskiner end letklinker eller plastkassetter)
  • letklinker
  • plastkassetter

Faskinematerialet anbringes efter fabrikantens anvisning. Det anbefales at tildække faskinen med minimum 50 cm jord.

Figur 3 viser eksempler på kassettesystemer, hvor plastkassetter anvendes til at udfylde hulrummet i jorden.

Figur 3 Eksempler på kassetter, der kan bruges som fyld i faskiner og som giver en stor hulrums-procent.

Hvem skal udføre arbejdet?

Som grundejer må du selv udføre arbejdet med faskiner og tilhørende. Dog må du ikke selv foretage til- og frakoblingen til det eksisterende kloaksystem eller etablere overløb fra faskinen til dræn eller vandløb. Dette arbejde skal altid udføres af en autoriseret kloakmester og kræver ved overløb tilladelse fra kommunen.

Det er dit ansvar som grundejer, at få de krævede tilladelser til nedsivning/overløb af regnvand fra kommunen, samt at anlægget udføres efter gældende regler. Som grundejeren har du også ansvaret for vedligeholdelse af faskinen, hvilket for eksempel indebærer oprensning af sandfanget 2 gange om året.

Når faskinen er etableret

Når anlægget er etableret, er det vigtigt at færdigmelde det til kommunen sammen med en målfast tegning. Det er dig som grundejer der har ansvaret for at dokumentere de faktiske spildevandsforhold og sørge for, at oplysningerne registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret) er korrekte. Derfor skal du selv beholde en kopi af færdigmeldingen og tegningen.

Vedligeholdelse

For at undgå, at faskinen stopper til, skal du som minimum sørge for følgende vedligeholdelse:

  • Tagrender skal renses lige efter løvfald (efteråret).
  • Sandfanget i nedløbsbrønden skal renses ca. 2 gange om året.

Ansøgning

Du kan søge om nedsivning af regnvand ved at trykke her (åbner i nyt vindue). 

Sammen med ansøgningen skal der fremsendes en kopi af dimensioneringen (Spildevandskomiteens regneark eller resultat fra www.lar-beregner.dk), samt en målfast tegning med placering af anlægget på grunden.

Standardskema til ansøgning om nedsivning af regnvand