Varde Kommune bekæmper rynket rose
Klitlandskabet omkring Blåvandshuk Fyr er under tilgroning med rynket rose, også kaldet hybenrose.
Varde Kommune har opstartet et naturplejeprojekt, hvor hybenroserne fjernes, til glæde for besøgende og det naturlige dyre- og planteliv. Projektområdet er foreløbig 2,5 ha men Varde Kommune håber på at kunne fortsætte projektet til næste vinter.
Invasiv art
Mange forbinder måske hybenrose med de danske kyster, men faktisk hører den slet ikke hjemme i Danmark. Hybenrosen er en invasiv art fra Asien der blev indført som prydplante omkring år 1800. Fra 1950’erne og frem er rynket rose blevet plantet i mange sommerhusområder og læhegn. Den spreder sig kraftigt og er vanskelig at udrydde. Rynket rose er nu den mest udbredte invasive art i Danmark og udgør en trussel, særligt mod artsdiversiteten ved de kystnære naturtyper.
Rynket rose har ingen naturlige fjender i Danmark og kan danne store tætte bestande, hvor al anden vegetation skygges væk. Det medfører at det naturlige dyre- og planteliv udkonkurreres fra deres naturlige levesteder. For at bevare og genskabe den naturlige vegetation, er det nødvendigt at bekæmpe rynket rose.
Naturen i danske kystlandskaber
I danske kystlandskaber findes helt unik natur tilpasset de barske forhold med kraftig vind, sandaflejringer og saltvandspåvirkning fra havet. Klitterne er en meget dynamisk naturtype da de ligger i første række til havet, også under kraftige storme hvor vandstanden er særlig høj. Planterne der lever i klitlandskabet har udviklet hver deres strategi til at overleve de barske forhold. Fælles for planterne er at de er helt afhængige af sollys, og kan ikke overleve under skygge i hybenrosens tilstedeværelse. For at gøre plads til de hjemmehørende arter igen er det nødvendigt at fjerne hybenroserne.
Bekæmpelsen
Til plejeindgrebet anvendes en biorotor monteret efter en traktor. Maskinen går 30 cm ned i jorden og hiver planterne op med rødder. Herefter ligger rødderne på jordoverfladen og tørrer ud eller sprækker under frost. På de mere kuperede arealer anvendes samme princip, men med en mindre biorotor monteret på armen af en terrængående gravemaskine med gummibælter. Armens arbejdslængde er 7 meter fra maskinen. Ved at bruge denne bekæmpelsesmetode undgås brug af sprøjtemidler. Indgrebet kan se voldsomt ud, men klitterne har en naturlig dynamik med vindbrud og åben mineraljord, så naturen og landskabet forventes ikke at være for sårbar til at bekæmpelsen udføres med maskiner.
Bekæmpelsen udføres i vinterperioden for at skåne dyr og planter mest muligt. Forud for rydningen er der gennemført en botanisk gennemgang af arealerne. Forekomster af værdifulde plantearter og partier med karakteristisk og naturlig klitvegetation er markeret med pæle og afmærkningsbånd, så maskinerne kan køre udenom. Varde Kommune er opmærksom på, at der findes en bestand af markfirben i området. Markfirben graver sig ned i løbet af september, oktober og november, og ligger i ned til 1 meter dybe gange frem til foråret.
Naturpark Vesterhavet
Projektområdet ligger i Naturpark Vesterhavet der strækker sig over et 22.500 ha stor område fra Nymindegab til Blåvands Huk. Naturparken byder på mange forskellige naturtyper og oplevelser. Projektet er med til at styrke oplevelserne i Naturpark Vesterhavet, så det dynamiske landskab og kystens mangfoldige liv fortsat kan opleves.
Naturpolitikken
Rydningen er med til at opfylde nogle af målsætningerne, der er beskrevet i Varde Kommunes naturpolitik, om bedre natur samt oplevelse og benyttelse af naturen. Projektet er med til at styrke naturtyperne, der går ind under naturkategorierne værdifulde landskaber samt kyst og klitlandskaber. Indgrebet er også en del af indsatskataloget punkt 8 og 16. Naturpolitikken kan tilgås her (åbner i nyt vindue)
Projektområdet ejes af Varde Kommune og er ca. 2,5 ha, som vist på kortet. Der indhentet en dispensation fra kystdirektoratet og dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 der kan tilgås her: Dispensation til at bekæmpe rynket rose (åbner i nyt vindue)
Læs mere om rynket rose på Miljøstyrelsens hjemmeside (åbner i nyt vindue)