Vejledning om hundehold

Etablering, udvidelse eller ændring af et hundehold med fem eller flere hunde over 18 uger, herunder hundekenneler og hundepensioner, skal anmeldes til kommunen.

Definition på erhvervsmæssigt – og ikke erhvervsmæssigt hundehold

Der skelnes i lovgivningen mellem erhvervsmæssigt og ikke-erhvervsmæssigt hundehold, hvilket udelukkende afgøres af hundeholdets karakter og størrelse.

Er der 5 eller flere hunde over 18 uger, herunder hundekenneler og hundepensioner, er hundeholdet således erhvervsmæssigt.

Erhvervsmæssige hundehold reguleres efter husdyrgødningsbekendtgørelsen. (Reglerne i Husdyrloven vedrørende produktionsareal gælder ikke for hundehold).

Ikke-erhvervsmæssige hundehold reguleres efter Miljøbeskyttelseslovens § 42 samt §§ 7-10 og § 20 i Miljøaktivitetsbekendtgørelsen.

Tilladelser og tilsyn

Kommunen er myndighed vedrørende plan- og miljøforhold omkring hundehold, herunder hundekenneler og hundepensioner. Kommunen giver den planmæssige tilladelse og fører tilsyn med miljøforholdene på erhvervsmæssige hundehold. Tilsyn skal udføres mindst hvert 6. år.

Ved ikke-erhvervsmæssige hundehold har Kommunen mulighed for at gribe ind, hvis hundeholdet giver anledning til væsentlige gener eller forurening af omgivelserne.

Politiet er myndighed på forhold beskrevet i Hundeloven, herunder dyrevelfærd.

Pligt til anmeldelse af erhvervsmæssigt hundehold

Inden etablering, udvidelse eller ændring af hundehold skal dette anmeldes til Varde Kommune. Anmeldelse gælder for:

  • hundehold med mindst 5 hunde over 18 uger
  • hundepensioner
  • hundekenneler

Pligten til at anmelde gælder uanset om der foretages bygningsmæssige ændringer eller ej.

Der skal søges om landzonetilladelse efter Planlovens § 35, hvis etableringen sker i landzone. Du finder ansøgningsskemaet her.

Der skal indhentes særskilt byggetilladelse til hundebokse mv. Ansøgning indsendes elektronisk via ansøgningsportalen, som du finder ved at klikke her (åbner i nyt vindue).

Anmeldelse af selve hundeholdet sendes til Teknikogmiljo@varde.dk

Hvor må du have erhvervsmæssigt hundehold?

Specielt i forbindelse med opstart af hundehold er det vigtigt at kontakte kommunens miljøafdeling for at få afklaret, om det sted man har udset sig må anvendes til formålet.

Der er ligeledes krav om forudgående anmeldelse ved udvidelse og ændring af eksisterende hundehold, uanset at der ikke samtidig etableres, udvides eller ændres på bygninger eller indretninger hvor hundene opholder sig eller har adgang til.

Afstandskrav

For lokalisering af hundehold er følgende: (afstandene gælder også for hundeluftningsarealer)

 

Hundekenneler og andre hundehold med mindst 5 hunde over 18 uger Hundepensioner
Til nabobeboelse  100 m  200 m
Eksisterende byzone eller sommerhusområde

 

Områder, der iflg. kommune- planens rammedel er udlagt til fremtidig byzone eller sommerhusområde.

 

Område i landzone, der i lokalplan er udlagt til boligformål eller blandet bolig og erhverv eller til offentlige formål mhp. beboelse, institution og lign.

 200 m

 

 

 

 

 

 300 m

 

 

 

 

 

Det skal bemærkes, at afstanden regnes fra det sted, hvor der etableres, udvides eller ændres.

Kommunen har mulighed for at dispensere fra afstandskravene, men kun i forbindelse med mindre udvidelser eller ændringer.

Etablering er derfor kun tilladt, når afstandskravene overholdes.

Afstandskrav til faste anlæg (løbegårde, møddinger m.m.)

25 meter til ikke almene vandforsyningsanlæg

50 meter til almene vandforsyningsanlæg

15 meter til vandløb (herunder dræn) og søer over 100 m²

15 meter til offentlig vej og privat fællesvej

25 meter til levnedsmiddelvirksomhed

15 meter til beboelse på samme ejendom

30 meter til naboskel

Kommunen kan meddele dispensation, hvor disse afstandskrav ikke kan overholdes. Dispensation vil normalt være ledsaget af vilkår, der skal sikre at der ikke opstår risiko for forurening eller gener for omgivelserne (kan f.eks. være renholdelse af anlæg samt støjreducerende tiltag).

Indretningskrav m.m.

Bygninger og lignende skal overholde kravene om indretning af stalde. Det vil blandt andet sige, at bygningerne skal være forsynet med fast gulv. Afløb fra arealer hvor der går hunde, skal ledes til egnet opsamlingsbeholder, og udspredes miljømæssigt forsvarligt.

Gødning

Gødning skal opsamles og opbevares på møddingsplads eller i lukket container (evt. i spand med låg) i henhold til husdyrgødningsbekendtgørelsen.

Gødning i mindre mængder kan bortskaffes i poser i restaffald.

Gødning i større mængder kan anvendes som gødning til afgrøder, som ikke er til konsum (fortærbare afgrøder).

Brugerbetaling

I forbindelse med tilsyn samt sagsbehandling af anmeldelse om hundehold, opkræves et sagsgebyr til dækning af myndighedens omkostninger til tilsyn, tilladelser med videre i henhold til miljøbeskyttelsesloven.

Spørgmål

Er du i tvivl om, hvorvidt der må være hundehold på din ejendom, eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Varde Kommunes miljøafdeling på telefon: 79 94 68 00