Vejledning til ansøgningsskema til havevandingsboring
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema til etablering af ny boring
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema til fornyelse af tilladelse
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema ved lovliggørelse af havevandingsboring eller ved ændret anvendelse af eksisterende boring
Generelt
Vejledning til ansøgningsskema til havevandingsboring
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema til etablering af ny boring
Naboskel og offentlig vej skal altid udfyldes.
Du kan finde matrikelkort, oplysninger om veje og andre nyttige oplysninger på kommunens kort https://www.vardekommune.dk/kommunen-paa-kort
Resten af punkterne udfyldes, hvis der er kendskab til disse. Det kan eksempelvis være, hvis der forefindes noget på din egen grund eller naboens, der kan have betydning for havevandingsboringen.
Etablering af en havevandingsboring kræver to tilladelser. Én tilladelse til anlægget og én tilladelse til vandindvinding.
Ved ansøgning til etablering af havevandsboring, søges der på samme tid om tilladelse til vandindvinding.
Når Varde Kommune har modtaget en færdigmelding og borerapport på boringen, vil der blive sendt en tilladelse til vandindvinding, med mindre borerapporten viser, at der ikke kan gives tilladelse.
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema til fornyelse af tilladelse
Hvis der er tørbrønd
Er der fast dæksel?
Med dette menes der: er der lagt et dæksel over? (ja), eller er der åben direkte ned til tørbrønden? (nej).
Er rørgennemføringen i tørbrønden tætnet?
Med dette menes der: Er alt i brønden tørt (ja), eller er der nogle af ledningerne eller rørene der mangler pakninger sådan at der komme vand ind i tørbrønden, dette kan både være udefra eller nedefra (nej).
Falder terrænet væk fra tørbrønd?
Med dette menes der: Hvis du ligger et vaterpas ud på jorden ved din brønd, falder terrænet så nedad væk fra brønden? (ja) er der fladt? (nej) eller falder jorden nedad mod brønden? (nej)
Hvor langt er tørbrønden ført over terræn?
Her bliver der spurgt om, hvorvidt boringen har en brøndring rundt om pumpen og hvor højt, den er placeret i forhold til jorden rundt om.
Hvis der er pumpehus
Falder terrænet væk fra pumpehuset?
Med dette menes der: Hvis du ligger et vaterpas ud på jorden ved din brønd, falder terrænet så nedad væk fra brønden? (ja) er der fladt? (nej) eller falder jorden nedad mod brønden? (nej)
Er der forerørsforsegling på boringen, og kan boringens vandspejl pejles (pejlestuds)?
For at kunne svare på disse punkter, skal du kigge ned i boringen. Her skal du kigge efter, om der sidder en hætte over toppen af pumpen, som kan ses nede i brønden (blå cirkel på tegningen ILLUSTRATION 1). Hvis denne sidder der, må det formodes, at forerørsforseglingen sidder under (grøn cirkel på tegningen ILLUSTRATION 1. Forseglingen ses også, som de små prikker).
Definition på forerørsforsegling
Hætte af jern eller plastik, som sættes over boringens forerørstop.
Gummipakninger omkring alle huller til strømkabel, pejlerør og pumperør, som hindrer smådyr og overfladevand i at forurene boringen. Se tørbrønd.
Er der pejlestuds?
Med dette spørges der ind til, om der sidder en markering, som regel en ¾ tomme samlemuffe (se billedet herunder) til pejling af vandspejlet, ved toppen af pumpen. (rød cirkel på tegningen ILLUSTRATION 1).
På tegningen ses ca. placering af hætten (blå cirkel), forerørsforsegling (grøn cirkel, sidder under hætten) og pejlestuds (rød cirkel).
Husk altid at vedlægge et foto af havevandingsboringen udefra og et ned i tørbrønden. Send også gerne et billede med, hvor man kan se omgivelser ca. i en radius af 5 meter fra boringen.
Hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema ved lovliggørelse af havevandingsboring eller ved ændret anvendelse af eksisterende boring
Se forklaringer til skemaerne ovenover.
Husk altid at vedlægge et foto af havevandingsboringen udefra og et ned i tørbrønden.
Send også gerne et billede med, hvor man kan se omgivelser ca. i en radius af 5 meter fra boringen.
Generelt
Der skal altid vedlægges et oversigtskort hvor markeringen af boringen eller den ønskede boring markeres tydeligt, samt en tydelig markering af 5 meters beskyttelseszone* omkring borestedet.
Ansøgningen kan ikke sagsbehandles, hvis den ikke er korrekt udfyldt, og der ikke er vedlagt tydelig placering af boringens ønskede placering på grunden.
Ansøgningen kan ikke sagsbehandles, hvis der ikke er vedlagt billeder af boringen ved ansøgning om fornyelse, lovliggørelse og ændret anvendelse af eksisterende boring.
Hvis den medsendte placering på boringen ikke er målfast eller ikke kan lade sig gøre, placerer sagsbehandleren boringen så nært det ønskede boringssted som muligt.
Ændres placeringen væsentligt i forbindelse med sagsbehandlingen, fordi der ikke kan gives tilladelse til den ønskede placering, sendes forslag til ny placering til ejeren til godkendelse inden tilladelsen gives.
Brøndboreren må kun bore på den placering, der er indsat i tilladelsen. Ønskes en anden placering efter tilladelsen er givet, skal du kontakte kommunen for en ny tilladelse.
*Ifølge Bekendtgørelse om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land BEK nr. 1260 af 28. oktober 2013 § 9 stk. 4, skal der jf. § 21 i lov om vandforsyning m.v. omkring borestedet ved ikke-almene vandforsyninger kunne etableres en beskyttelseszone på 5 meter.
En beskyttelseszone er et område på 5 meter fra boringen, (10 meter i diameter om boringen) hvor der ikke må kunne ske en forurening af grundvandet.
Det betyder, at der i beskyttelseszonen ikke må:
- opblandes gødning eller gødes
- opblandes eller anvendes bekæmpelsesmidler herunder også midler til algebekæmpelse
- opbevares bekæmpelsesmidler, herunder tømt emballage, samt andre stoffer, der kan forurene grundvandet
- opbevares nogen former for kemikalier, herunder olie, benzin, diesel, rottegift eller lignende