Virksomheder og miljø
Når du etablerer eller udvider en virksomhed, skal du være opmærksom på, at der er en række krav, som din virksomhed skal leve op til
Her kan du finde oplysninger om miljøkrav. Ønsker du f.eks. at starte virksomhed, skal du måske have en miljøgodkendelse først.
Er din virksomhed omfattet af bilag 1 og bilag 2 i godkendelsesbekendtgørelsen, skal du pr. 1. januar 2016 ansøge digitalt om miljøgodkendelse via den digitale selvbetjening, Byg og Miljø.
Se godkendelsesbekendtgørelsen her (åbner i nyt vindue)
Se den digitale selvbetjening på Byg og Miljø her (åbner i nyt vindue)
Link til trin-for trin guide til ansøgning/anmeldelse i Byg og Miljø (åbner i nyt vindue)
Din Forsyning varetager al håndtering af affald i Varde Kommune – det gælder både affald fra almindelige husstande, sommerhuse og erhverv.
- Genbrugspladser (åbner i nyt vindue)
- Erhverv på genbrugspladsen (åbner i nyt vindue)
- Traktorer på genbrugspladsen (åbner i nyt vindue)
Gå til Din Forsynings hjemmeside (åbner i nyt vindue)
Mere om virksomheder og miljø
Spildevand
Spildevand, som ikke er almindeligt husspildevand, kaldes ofte processpildevand og kan f.eks. være:
- Spildevand fra produktionsprocesser og – anlæg
- Spildevand fra rengøring af produktionslokaler og –udstyr
- Fedtholdigt spildevand
- Spildevand med olie
- Særlige udledninger (f.eks. afværgeanlæg, filterskyllevand)
- Spildevand fra landbrug
Spildevand fra industri, erhverv og landbrug skal også følge de regler, der er i miljøbeskyttelsesloven.
Varde Kommune skelner mellem fire typer spildevandstilladelser;
- Udledningstilladelse; Hvis spildevandet ledes direkte ud i vandløb, søer eller hav.
- Tilslutningstilladelse; Hvis spildevandet ledes til offentlig kloak, uanset om det er til en fællesledning, en spildevandsledning eller en regnvandsledning
- Nedsivningstilladelse; Hvis spildevandet ledes ned i jorden på din grund.
- Udsprøjtningstilladelse; Hvis spildevandet udsprøjtes på mark-arealer.
I spildevandstilladelserne kan der være krav om, at du renser dit spildevand før det ledes ud i kloak, vandløb, sø, hav eller jord.
Du skal rense spildevandet både for at begrænse forureningen af miljøet, og sikre at de hygiejniske forhold ikke er til risiko for mennesker og dyrs sundhed.
Råd og vejledninger om spildevand:
Tilslutningstilladelser
Virksomheder, der leder spildevand til kloakken, som i indhold eller mængde adskiller sig fra almindeligt husspildevand, skal have en tilslutningstilladelse.
Du skal søge om tilladelse til kloaktilslutning, hvis du:
- etablerer ny virksomhed eller bygning
- udvider og ændrer produktionen så mængden af spildevandet øges eller indholdet ændres (f.eks. af nye eller andre stoffer)
Du skal have tilladelsen, inden du begynder at lede spildevandet i kloakken. Det er derfor en god ide, at du søger om tilslutningstilladelse så tidligt i dit projekt som muligt, og gerne samtidig med, at du søger om byggetilladelse.
Hvor lang tid, det tager at få en tilslutningstilladelse, afhænger af spildevandets indehold af forurenende og problematiske stoffer, og hvor detaljeret det indsendte ansøgningsmateriale er.
Hvis processpildevandet er komplekst, kan det være en god ide enten at hente råd hos en konsulent eller lade en rådgiver udarbejde ansøgningen.
Ansøgning om tilslutning af processpildevand til kloak skal være skriftligt, og ansøgningen kan ske på et af følgende ansøgningsskemaer;
- Industrispildevand (åbner i nyt vindue)
- Olieholdigt spildevand (åbner i nyt vindue)
- Fedtholdigt spildevand (åbner i nyt vindue)
Der er særlige krav til fedtholdigt og olieholdigt spildevand. Hvis dit spildevand indeholder meget fedt skal du have installeret en fedtudskiller. Det samme gælder for olie hvor du skal have en olieudskiller.
Ved kompliceret spildevand kan Varde Kommune have brug for yderligere oplysninger end det, der er oplyst i ansøgningen, og i disse tilfælde kontakter vi virksomheden eller ansøger.
Tilsynsrapporter og miljøgodkendelser af virksomheder
Miljøtilsynsplan
Varde Kommune har udarbejdet en miljøtilsynsplan, som blandt andet indeholder en beskrivelse af kommunens tilsynsindsats med virksomheder og landbrug, samt en generel vurdering af de væsentligste miljøproblemer. Der er ligeledes en fortegnelse over særligt forurenende virksomheder og landbrug (IED virksomheder og –landbrug).
Tilsynsberetninger
I henhold til Bekendtgørelse om miljøtilsyn, skal kommunerne hvert år offentliggøre en miljøtilsynsberetning. Tilsynsberetningen indeholder tilsynsmyndighedens vurdering af og tilkendegivelse om miljøtilsynet.
Miljøvagt
Ved akut forurening skal anmelder straks ringe 112, hvorved beredskabet alarmeres.
Indsatslederen fra beredskabet kontakter derefter miljøvagten, hvis det er nødvendigt.
Affaldsregulativer for Varde Kommune
Styrket affaldstilsyn
I 2025 træder ny lovgivning i kraft, der skal styrke tilsynet med virksomheders sortering og håndtering af affald. Dette betyder, at der fremadrettet skal føres selvstændige tilsyn med virksomheders sortering og håndtering af affald. Affaldstilsynet vil blive målrettet de virksomheder, hvor der er størst risiko for, at reglerne ikke bliver overholdt, og hvor miljørisikoen ved regelbrud er størst.
Miljøstyrelsen udvælger og fører administrativt affaldstilsyn med virksomheder. Hvis Miljøstyrelsen derefter udvælger en virksomhed til et fysisk affaldstilsyn, bliver Varde Kommune kontaktet og aftaler efterfølgende et tidspunkt for affaldstilsynet. Efter tilsynet vil virksomheden modtage en tilsynsrapport, og senest til november vil regningen for tilsynet blive opkrævet.
Virksomheder og landbrug, som i forvejen er omfattet af regelmæssige miljøtilsyn, vil fortsat være omfattet af miljøtilsyn, men tilsynet vil blive opdelt i to dele. En del der omhandler affald og en anden del, som omhandler de øvrige miljøforhold. Brugerbetalingen vil fortsat blive opkrævet senest til november, men de to slags tilsyn har hver sin takst.
Affaldstilsynet er omfattet af brugerbetaling, og taksten fastsættes årligt. Gebyret er beregnet ud fra, at kommunen skal have dækket alle udgifter forbundet med tilsynet. For 2025 er gebyret for affaldstilsyn fastsat til 719,00 kr. pr. time.
Du kan læse mere om affaldstilsyn på Miljøstyrelsens hjemmeside (åbner nyt vindue)
Olie, kemikalie og farligt affald
Varde Kommune har udarbejdet en forskrift for håndtering af olie og kemikalier, som omfatter opbevaring og håndtering af olie og kemikalier i emballage, opbevaring og håndtering af spildolie i tanke samt indretning af påfyldningspladser for olieprodukter. Begrebet olie og kemikalier i forskriften omfatter både råvarer, færdigvarer og hjælpestoffer, der er klassificeret som farligt, og affald af de samme produkter, der ligeledes bliver klassificeret som farligt.
Forskriften gælder for alle virksomheder og institutioner i Varde Kommune, dog med undtagelse af miljøgodkendte listevirksomheder og kemikalier på landbrug som reguleres af NaturErhvervsstyrelsen. Forskriften skal overholdes og overtrædelser kan straffes med bøde.
Se forskriften om håndtering og opbevaring af olie og kemikalier her (åbner i nyt vindue)
Midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter