Varde 2030
Varde Kommune skal være et godt sted at leve og arbejde. Også i 2030. Derfor skal der tænkes nyt, kreativt og langsigtet.
Varde Byråd har besluttet, at der skal tænkes mere langsigtet, så der allerede nu kan arbejdes på, at Varde Kommune også er et attraktivt sted at leve og arbejde i 2030.
2030 er også valgt, fordi Varde Kommunes beregninger viser, at der til den tid vil være blandt andet disse udfordringer:
- 1.500 færre i den erhvervsaktive alder
- 1.300 flere over 67 år
- Knap 500 færre i folkeskolen
Der kommer med andre ord til at være færre unge, der skal tage sig af flere ældre. Oveni det så vil der helt generelt være færre på arbejdsmarkedet. Til gengæld har byrådet uændrede høje ambitioner om, at Varde Kommune skal være et godt sted at leve.
Varde Kommune skal være på forkant
Varde Kommunes økonomi er god. Men det betyder ikke, at det er muligt at lukke øjnene for fremtidige udfordringer. Der skal tages ansvar for, at Varde Kommune stadig er attraktiv i 2030.
Allerede nu skal der tænkes både nyt, kreativt og langsigtet. Derfor vil Varde Kommune i den kommende tid inddrage borgerne i processen med at afklare, hvordan kommunen bør udvikles fremover.
Mere information
Powerpoint mm. fra konference den 14. november 2024
Du kan finde materiale fra konferencen den 14. november 2024 her:
FAQ fra konferencen den 14. november 2024
Planlægning for atomkraft i Varde Kommune:
Der indkom på borgerkonferencen en række spørgsmål som omhandlede ønsker for atomkraft som vedvarende energikilde, som alternativ til sol- og vindenergi. Folketinget traf i 1985 en beslutning om en energiplanlægning uden atomkraft, som helt grundlæggende angiver, at der ikke skal planlægges en energimæssig fremtid i Danmark med atomkraft. Lovteksten fra 1985 kan tilgås her: https://www.retsinformation.dk/eli/ft/198512K00085 Varde Kommune er underlagt de statslige, samt EU-retslige love i planlægningen og dette er også grunden til, at atomkraft ikke for nuværende indgår som en del af kommunens VE-planlægning.
Selvom der er en stigende interesse for atomkraft i lyset af klimaforandringer og energikrisen, er det stadig en kompleks og kontroversiel debat i Danmark. Varde Kommune forholder sig til gældende lovgivning på området og planlægger anlæg som udnytter de lovmæssigt tilgængelige energikilder.
Orientering om vedvarende energianlæg og kommunen på kort:
En del bemærkninger på borgerkonferencen gik på, at det var udfordrende at finde rundt i de forskellige udpegninger for vind-, sol- og biogasanlæg. Retningslinjer for planlægningen samt kortudpegninger, er tilgængelige i Varde Kommunes Kommuneplan, som kan tilgås her: https://vardekommune.dk/borger/bolig-og-byggeri/kommuneplan/kommuneplan-2021/
På Varde Kommunes hjemmeside, Kommunen på kort, kan man orienterer sig i kortmateriale og tænde eller slukke for de forskellige kortlag: https://vardekommune.dk/kommunen/om-kommunen/kommunen-paa-kort/
Information om vedvarende energiprojekter i Varde Kommune, vil være tilgængelig på kommunens hjemmeside om emnet: https://vardekommune.dk/borger/affald-og-miljo/klimahandlingsplan/solcelle-og-vindmoelleprojekter-i-varde-kommune/
Hjemmesiden for vedvarende energi og sektorkoblinger opdateres løbende med information om projekter, processer og kommende ansøgningsrunder.
Klimamål og placering af vedvarende energianlæg:
Der indkom flere spørgsmål ang. kommunens overordnede klimaregnskab, samt hvilke faktorer der ligger til grund for energibehovet i Varde Kommune. Varde Kommune skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, hvorfor Varde Kommunes samlede energiforbrug og CO2-udledning skal nedbringes og energiforsyningen omstilles.
Byrådet har herudover, i Varde Kommunes DK2020 Klimahandlingsplan, fremlagt en ambitiøs 2030-målsætning om, at der skal ske en klimagasreduktion på energiområdet på 90 procent, sammenlignet med 1990.
Behovet for vedvarende energi er udregnet på baggrund af beregningerne i klimahandlingsplanen, som kan læses her: https://vardekommune.dk/borger/affald-og-miljo/klimahandlingsplan/
I planens virkemiddelkatalog, kan man læse om alle faktorer som ligger til grund for udregningerne.
Fjernelse af vedvarende energianlæg efter endt drift:
På borgerkonferencen indkom en række spørgsmål angående projektudvikleres forpligtelser i forhold til oprydning efter endt driftsperiode for solcelleanlæg.
I forbindelse med planlægningen for et eventuelt solcelleanlæg, vil der blive foretaget en miljøvurdering. Med denne miljøvurdering følger en §25-tilladelse, som er nødvendig for, at projektet kan realiseres. I denne tilladelse stilles der bl.a. krav om, at projektudvikler afsætter penge til at kunne nedtage anlægget efter endt drift.
Miljøskadelige stoffer:
Flere spørgsmål på borgerkonferencen gik på risikoen for afsmitning af skadelige stoffer fra solcellepaneler. På Varde Kommunes hjemmeside for vedvarende energiprojekter findes en række rapporter på området, som er udarbejdet i forbindelse med projekter i Kommunen, samt enkelte nationale rapporter på området. I forbindelse med Miljøvurdering af de enkelte vedvarende energiprojekter, vil f.eks. risiko for afsmitning af skadelige stoffer fra solcellepaneler blive undersøgt og vurderet.
Rapporterne kan læses under fanen ”Rapporter og undersøgelser” på denne side: https://vardekommune.dk/borger/affald-og-miljo/klimahandlingsplan/solcelle-og-vindmoelleprojekter-i-varde-kommune/
Har du kendskab til rapporter eller undersøgelser som efter din mening bør fremgå af listen, er du velkommen til at skrive en mail med materialet til Planogby@varde.dk
Ejendomsværdi og udvikling i huspriser i det åbne land:
Der indkom på borgerkonferencen en række bemærkninger om potentielle ejendomsværdiforringelser i forbindelse med etablering af vedvarende energianlæg i det åbne land. Varde Kommune kan ikke sige noget entydigt om ejendomsværdi eller udvikling af huspriser i de enkelte områder. Tidligere er Varde Kommune blevet forelagt en rapport fra Kraka Advisory som søger at afdække forholdet mellem tab af ejendomsværdi og statslige kompensationsordninger for vedvarende energianlæg. Rapporten “Husprisanalyse: Hvad er geneomkostningen ved naboskab til en solcellepark?” fra Kraka Advisory analyserer de økonomiske konsekvenser for ejendomsværdier ved at bo tæt på solcelleparker.
Her er hovedpointerne i rapporten:
Danmark har som mål at firedoble den landbaserede vedvarende energiproduktion inden 2030, herunder en tidobling af solcellekapaciteten. En stor hindring for udbygningen af vedvarende energi er lokal modstand, som ofte har ført til, at projekter er blevet skrinlagt.
Værditabsanalyse
Ejendomsværditab: En ejendom inden for 200 meter fra en solcellepark mister i gennemsnit 10,5% af sin værdi. For ejendomme 200-400 meter væk er tabet 3,2%.
Ingen signifikant effekt: Der er ingen signifikant effekt på ejendomsværdien, når afstanden til solcelleparken er mere end 400 meter.
Kompensationsordninger
Underkompensation: Den nuværende kompensationsordning underkompenserer 75% af de naboer, der har søgt erstatning. Den faktiske kompensation er ofte lavere end det estimerede værditab.
Behov for forbedring: Der er behov for at gentænke og forbedre kompensationsordningerne for at sikre, at naboer kompenseres retfærdigt.
Værditabsordningen er et initiativ under Energistyrelsen. De konkrete vurderinger ift. værditab udarbejdes af den uafhængige taksationsmyndighed. Alle har ret til at søge ordningen. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller-0
Tidligere og kommende konferencer
4. december 2023 – Konference var startskuddet for borgerinddragelse om Varde 2030
Den 4. december 2023 inviterede Varde Byråd alle borgere i Varde Kommune til at høre mere om, hvad byrådet mener, når der bliver sagt Varde 2030.
Her fik borgerne indblik i det politiske maskinrum og så, hvad der ligger byrådet på sinde. På den måde blev der sat et godt afsæt til at komme i gang med det konkrete arbejde frem mod 2030.
14. november 2024 – Konference om grøn udvikling
Danmark står overfor en stor grøn omstilling, og Varde Kommune har en central geografisk placering i opbygningen af den enorme infrastruktur, som skal flytte energi fra Vestkysten og videre til både ind- og udland.
Derfor inviterede Byrådet i Varde Kommune til en konference den 14. november 2024, hvor blikket blev rettet frem mod 2030. Temaet for denne konference var den grønne industri, og hvordan denne får betydning for Varde Kommunes lokalsamfund.
Nye industrier kan bringe udvikling og jobs til Varde Kommune, som kan skabe grundlaget for øget bosætning og skattegrundlag.
Men udviklingen bringer også dilemmaer og svære valg. Hvordan får vi både plads til mennesker, natur og nybyggeri, så vi fortsat har levende lokalsamfund, der trives?
Næste konference
Vi melder ud her på siden, når der er nyt om eventuelle nye konferencer.