Vedvarende energi og sektorkoblingsprojekter
Her på siden kan du følge med i, hvordan Varde Kommune planlægger for vedvarende energiprojekter, samt energitunge virksomheder og sektorkoblinger.
Danmark skal være CO2-neutral i 2045. Det har regeringen bestemt ved lov, og det er et mål, som Varde Kommune tager medansvar for at nå.
Med udgangspunkt i den nuværende Klimahandlingsplan vil dette betyde, at der skal opstilles ca. 1.324 hektar solceller og op til 20 vindmøller inden 2030. I gennemsnit er det cirka 200 hektar solceller og 3-4 vindmøller, som skal planlægges hvert år.
Herudover oplever Varde Kommune en stigning i interessen for placering af energitunge og pladskrævende virksomheder i kommunen. Dette har senest udmøntet sig i ansøgningen om placering af et datacenter i kombination med drivhuse ved Krageris, nord for Ølgod. Læs mere om projektet ved Krageris her: Sektorkoblingsprojekt ved Krageris – Varde Kommune
Solceller, vindmøller og energitunge virksomheder vil uundgåeligt få betydning for kommende naboer. Derfor arbejder Varde Kommune hele tiden på at styrke indsatsen for involvering af naboer og lokalsamfund i planlægningen for de nye anlæg.
To grundlæggende principper gør sig gældende for planlægning af vedvarende energianlæg og energitunge virksomheder i Varde Kommune:
- Hellere få store projekter end mange små. På den måde får vi mere ud af de enkelte projekter.
- Tidlig inddragelse af naboer og lokalsamfund. Lokal opbakning er afgørende.
På denne side kan du følge med i projekterne om vindmøller, solceller og biogasanlæg, samt energitunge virksomheder og sektorkoblinger.
Seneste nyt
På Byrådsmødet den 04. februar 2025 besluttede politikerne i Varde Kommune at gentænke klimaindsatsen og planlægningen for vedvarende energianlæg i kommunen.
Den politiske aftale oplister følgende beslutninger:
• at kommende ansøgningsfrister for vedvarende energianlæg sættes i bero
• at der ikke lokalplanlægges for enkeltstående solcelleparker i Varde Kommune
• at solcellekortet udtages af kommuneplanen
• at kombi-projekter med sol og vind og ønsker om grøn energi etableret i sektorkoblede projekter kan etableres efter ansøgning
• at enkeltstående solcelleparker placeret på arealer, hvor der er drikkevandsressourcer, som skal beskyttes, kan imødekommes
• at solceller på kommunale tage og landbrugs-/erhvervsbygninger bør fremmes, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt.
Læs mere om den politiske behandling i referatet fra Byrådsmødet den o4. februar, pkt. 2: Byrådet – Filsø, Bytoften 2, 6800 Varde
Overblik og kort over projekter i Varde Kommune
Nedenfor kan du se et samlet oversigtskort for projekterne i Varde Kommune, samt kort for de enkelte projekter:
Samlet overblik over vedvarende energiprojekter
Samlet overblik over ansøgninger for Energitunge virksomheder
Projekt 11 – Multifunktionelt solcelleanlæg ved Vittarp
Projekt 22 – Energipark ved Malle og Kvong
Projekt 6 – Energipark Nørre Nebel
Projekt 3 og 14 – Solcelleanlæg ved Ulvemosen-Næsbjerg
Orientér dig Varde Kommunes kortdatabase her: Kommunen på kort – Varde Kommune
Varde Kommunes Procesplan for Planlægning af Vedvarende Energianlæg og Energitunge Virksomheder
Se Varde Kommunes procesplan for planlægning af vedvarende energianlæg her: Procesplan Varde Kommune
OBS. Som resultat af den politiske beslutning af 04. februar 2025, er arbejdet med afholdelse af ansøgningsrunder for vedvarende energianlæg for nuværende sat i bero. Det vil derfor for nuværende ikke være muligt at indsende ansøgning om placering af vedvarende energianlæg i Varde Kommune.
Mere information om dette vil følge løbende.
Hvad sker der vedrørende vindmøller?
Byrådet udvalgte d. 09/01-2024 to vindmølleprojekter til opstart af planlægningsproces i 2024/2025, det gælder Projekt 22, Malle/Kvong samt Projekt 6, Hybridpark ved Nørre Nebel.
Samtidig besluttede man at opstarte en granskningsproces for solceller ved begge projekter. Granskningen skal undersøge muligheden for at etablere solcelleanlæg i forbindelse med vindmøllerne.
Det blev også besluttet, at byrådet primo 2024 skulle tage stilling til en revurdering af kommunens tidligere fremlagte procesplan for VE-planlægning i Varde Kommune. Den revurderede procesplan blev behandlet på byrådsmøde den 07. maj 2024.
Referatet vedr. en revurderet procesplan kan findes her: Dokumentvisning (vardekommune.dk)
Hvordan måles højden på en vindmølle?
Når vi taler om totalhøjde på en vindmølle, er det højden målt til vingespids i topposition.
Hvad sker der vedrørende solceller?
Byrådet har udvalgt, hvilke solcelleprojekter der arbejdes videre med, men der er ikke taget stilling til deres endelige placeringer.
Hvordan udmåles afstanden på op til 200 meter fra et solcelleanlæg i forhold til VE-lovens kompensationsordninger?
Varde Kommune har rådført sig med Energistyrelsen om fortolkningen af afstands udmålingen (06.11.23).
Ved beregning af afstand til beboelsesejendom, så skal denne afstand beregnes fra facaden af beboelsesejendommen og ikke ved matrikelskel.
Eventuelle udendørs opholdsarealer ved ejendommen tæller ikke med i beregningen af afstanden, ligesom nære opholdsarealer, carporte, staldbygninger m.v. som er beliggende inden for grænsen, ikke indgår ved opmåling af de 200 meter. Altså opmåles de 200 meter således som afstanden mellem solcelleanlæggets ydre grænse (hegn, beplantning o. lign) og selve beboelsesejendommen (bygning).
Rapporter og Undersøgelser
Her på siden finder du en række rapporter og undersøgelser vedr. bl.a. påvirkning af huspriser og undersøgelser af miljøpåvirkning fra solceller og vindmøller.
Listen opdateres løbende som Varde Kommune bliver opmærksomme på nye studier og rapporter.
Rapport – Husprisanalyse – Kraka Advisory
Rapport – Vurdering af risiko for PFAS i kabler_IPU
Rapport – Vurdering af risiko for PFAS i solcellepaneler_IPU
Rapport Grundvandsrisiko ved solcelleanlæg rev.2021_03_18
Undersøgelse – af PFAS i solcellestativer
Har du kendskab til rapporter eller undersøgelser som efter din mening bør fremgå af listen, er du velkommen til at skrive en mail med materialet til Planogby@varde.dk
Grøn Pulje og Energistyrelsens Kompensationsordninger
Opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler midler til puljen, når anlægget tages i brug. Der kan søges om Grøn puljemidler til blandt andet grønne, rekreative og landskabelige tiltag til gavn for lokalmiljøer, der er påvirket af nye energianlæg.
Tryk her for at læse mere om Grøn Pulje: Grøn pulje – Varde Kommune
Værditabs-, salgsoptions- og VE-Bonusordningen er nationale ordninger, som håndteres af Energistyrelsen.
Tryk her for at læse om Energistyrelsens kompensationsordninger for VE-anlæg: Fremme af udbygning med vindmøller og solceller | Energistyrelsen (ens.dk)
Tidslinje for et projektansøgnings planlægningsproces
Processen for solcelle- og vindmølle projekter kan være lang og uoverskuelig. Derfor har vi lavet dette visuelle overblik over planlægningsprocessen af et et energiprojekt:
Sådan bliver et energiprojekt til (åbner i et nyt vindue)
Se også illustration af lokalplanprocessen med markering af borgerinddragelsesaktiviteter i Varde Kommune: Procesdiagram for planlægning i Varde Kommune
Har du spørgsmål om fremtidige vedvarende energianlæg (VE-anlæg) i Varde Kommune?
Hvis svaret er ja – så tag fat i os, så vi kan tage dialogen allerede nu tidligt i processen. Du kan skrive til planogby@varde.dk med dine spørgsmål om projekter. Herudover kan du finde svar på en lang række spørgsmål i nedenstående FAQ. Spørgsmål og svar udbygges og uddybes løbende.
FAQ - Vindmøller og Solceller
Hvorfor er Barfredsvej valgt fra? Der bor ingen der.
- Barfredsvej er ikke med i ansøgningsmaterialet fra Jysk Energi, senere Ænergy. Dette skyldes primært, at Barfredsvej ligger udenfor udpegningen af områder til større solcelleanlæg i Varde Kommunes Kommuneplan 2021. Herudover ligger Barfredsvej øst for Nymindegabvej, mens hele det ansøgte område placerer sig vest for Nymindegabvej.
Bliver borger tilbudt at være med i projektet ligesom for vindmøller her tænker jeg økonomisk.
- Ænergy har efter borgermødet oplyst, at op til 40% af parken bliver tilbudt til lokalområdet i form at anparter.
Kan du fortælle, hvordan solcellekortet i Varde kommune er udarbejdet, og hvordan er der tager hensyn til bosætning?
- I redegørelsen til Varde Kommunes Kommuneplan 2021 fremgår det, at Ved placering af større solcelleanlæg skal 95% af anlægget ligge indenfor planudpegninger hertil. Ved ansøgning om etablering af større solenergianlæg vil der derudover blive foretaget en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, som blandt andet vil ske på baggrund af landskabelige og naturbeskyttelsesmæssige hensyn samt nabohensyn og afskærmning, som er beskrevet i kommuneplanens tilkendegivelser.
Yderligere vil der være fokus på en placering, der skaber mulighed for en multifunktionel udnyttelse. Muligheden herfor varierer alt afhængig af lokalitet. Eksempler på placering af solcelleparker med multifunktionelle formål kan være områder; hvor man ønsker at undgå sprøjtemidler i forhold til grundvandsinteresser; områder med lav dyrkningsevne eller vådområder, hvor det er hensigtsmæssigt at tilbageholde næringsstoffer i forhold til vandmiljøet. Solcelleanlæg har et stort arealforbrug, og derfor er det hensigtsmæssigt, at store tagoverflader i videst muligt omfang udnyttes hertil. Ved jordnær placering skal det forventede arealforbrug til anlægget opvejes i forhold til andre interesser som landbrug, natur, bystrukturer og produktion af andre vedvarende energiformer såsom vind og biogas. Læs mere om baggrund for udpegningen af områder til større solcelleanlæg i redegørelsen, som du finder her: https://vardekommune.dk/wp-content/uploads/2021/12/03.-Redegoerelse_endelig_offentliggoerelse.pdf
Hvordan undgås at området bliver en sort plet hvor naboer og vildt ikke kan færdes?
- I forbindelse med lokalplanlægningen af projekterne i 2025 skal det bl.a. sikres, at der etableres passager for vildtet gennem områderne. Samtidig vil der blive arbejdet med etablering af rekreative gang- og cykelstier gennem området, samt plads til udvikling og styrkelse af biodiversitet.
Hvordan søger man værditabserstatning? Hvilke forudsætninger vil i så fald ligge til grund for en sådan udregning?
- Værditabsordningen er et initiativ under Energistyrelsen. De konkrete vurderinger ift. værditab udarbejdes af den uafhængige taksationsmyndighed. Alle har ret til at søge ordningen. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller-0
Kan det tænkes at vi som samfund skal til at overveje 4 generations-kernekraft istedet for at forurene vores natur med grimme solcelleanlæg og vindmøller .?
- Folketinget traf i 1985 en beslutning om en energiplanlægning uden atomkraft, som helt grundlæggende angiver, at der ikke skal planlægges en energimæssig fremtid i Danmark med atomkraft. Lovteksten fra 1985 kan tilgås her: https://www.retsinformation.dk/eli/ft/198512K00085 Varde Kommune er underlagt de statslige, samt EU-retslige love i planlægningen og dette er også grunden til, at atomkraft ikke for nuværende indgår som en del af kommunens VE-planlægning.
Bliver der lagt et levede hegn rundt om solceller anlægget (træer og buske ) Jeg tænke specielt ud til Nymindegabvej?
- Der vil blive etableret afskærmende beplantning omkring hele anlægget. Langs Nymindegabvej forventes der herudover at blive udlagt en zone med respektafstand, så anlægget ikke placeres helt op ad vejen.
Hvordan kan vi være sikker på, at de penge som kommer kommunen til gode pga projektet, ikke bliver brugt på udsmykning af Varde by, (så som et nyt musikhus.) Men til de borgere som bor i nærheden.
- Gældende retningslinjer for ansøgning om midler fra Grøn Pulje lyder som følger: Ansøgningsberettigede til Grøn pulje er fortrinsvist foreninger og selvejende institutioner beliggende i nærheden af det pågældende energianlæg. Naboer og øvrige enkeltpersoner bosat i kommunen kan også søge. Naboer til anlæg i Varde Kommune, som er bosat i vores nabokommuner, kan ligeledes ansøge puljen. Ved naboer forstås indbyggere indenfor seks gange møllens højde eller 200 meter fra et solcelleanlæg eller vandkraftværk. Læs mere om Grøn Pulje på kommunens hjemmeside: https://vardekommune.dk/borger/affald-og-miljo/groen-pulje/
Hvem har lavet den regel med solcelle, at det kun er beboer mellem 0-200 meter der kan få erstatning/bonus. Der er mange flere der bliver påvirket. Kan VK ikke se på det, og få grænse udvidet?
- Salgsoptionsordningen og VE-bonusordningen er begge statslige initiativer under Energistyrelsen. Ændringer i regler for ordningerne skal besluttes af politikerne i folketinget. Læs mere om ordningerne på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller
Er man sikker på at projektet bliver til noget?
- Projekterne blev ansøgt og udvalgt ifm. kommunens ansøgningsrunde for vedvarende energianlæg tilbage i 2022/23. Projekt 12 ved Bækhusevej og projekt 13 ved Hennebjerg blev herefter udvalgt af byrådet til opstart af lokalplanlægningsproces i løbet af 2025. Find beslutningen fra byrådsmødet her: https://dagsordener.vardekommune.dk/Vis/Pdf/bilag/b027e2fa-896d-4716-a8e2-acb046afa932?redirectDirectlyToPdf=false Udvalget for Plan og Teknik genbekræftede i januar 2024, at projekterne forventes at skulle lokalplanlægges i 2025. Se beslutningen fra udvalgsmødet her: https://dagsordener.vardekommune.dk/Vis/Pdf/bilag/ac00cce3-0641-4a61-bc77-5300ce136528?redirectDirectlyToPdf=false I forbindelse med lokalplanprocessen i 2025, vil lokalplanen blive sendt i offentlig høring ved borgerne to gange. Efter hver af de offentlige høringer med mulighed for indgivelse af høringssvar, vil projekterne igen blive behandlet af politikerne på hhv. udvalgsmøder og byrådsmøder. Politikerne kan træffe beslutninger om projekterne og lokalplanernes udformning på deres udvalgs- og byrådsmøder.
Afstand til godtgørelse på 200 m bliver den øget ? Måles der fra matrikel grænse eller ens stuehus ?
- De nævnte ordningerne er initiativer under Energistyrelsen og en ændring af afstanden på 200 meter vil skulle besluttes i folketinget. Ved beregning af afstand til beboelsesejendom, så skal denne afstand beregnes fra facaden af beboelsesejendommen og ikke ved matrikelskel.
Eventuelle udendørs opholdsarealer ved ejendommen tæller ikke med i beregningen af afstanden, ligesom nære opholdsarealer, carporte, staldbygninger m.v. som er beliggende inden for grænsen, ikke indgår ved opmåling af de 200 meter. Altså opmåles de 200 meter således som afstanden mellem solcelleanlæggets ydre grænse (hegn, beplantning o. lign) og selve beboelsesejendommen (bygning).
Kan man få kompensation når man bor 500 meter fra solcelleanlæg?
- Værditabsordningen kan søges af alle. Taksationsmyndigheden behandler sagerne ud fra en individuel vurdering.
Ved vurderingen af værditabet tages fx følgende i betragtning: Støjgener, herunder gener fra lavfrekvent støj, Gener som følge af skyggekast, samt Visuel påvirkning. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller-1