Gode råd til en mere bæredygtig hverdag

På denne side finder du gode råd til, hvordan du kan gøre din hverdag mere bæredygtig. Har du et godt råd, kan du indsende det her.

En gennemsnitlig dansker udleder hvert år elleve tons CO2 relateret til personlig adfærd og personlige valg. Størstedelen af udledningen stammer fra det der lidt populært betegnes som bøffen, boligen og bilen. Det har nemlig stor betydning, hvad vi spiser, hvor meget energi vi bruger hjemme, og hvordan vi transporterer os.

Herunder finder du gode råd til, hvordan du kan få en mere bæredygtig hverdag. Mange af rådene kommer fra andre borgere i Varde Kommune.

Hjemme

Pil ned ikon

Del dine ting
Gå sammen med naboerne og lav en grejbank, hvor I deler værktøj mv. som man kun bruger en gang i mellem fx trailer, slagboremaskine og plæneklipper. Derved undgår I, at alle har samme udstyr liggende.

Dette kan gøres som en fælles liste, hvor man skriver, hvad man har, som man gerne vil låne eller leje ud til naboer.

Sig nej tak til reklamer
Vi modtager årligt omkring 60 kg reklamer, som skal designes, produceres, trykkes og fragtes. På borger.dk kan du framelde reklamer og endda sørge for, at du fortsat modtager de reklamer, som du ikke kan undvære.

Smartere dataforbrug
Du kan gøre flere ting for at reducere din klimagasudledning forbundet med dataforbrug. Fx udleder streaming fra Netflix, HBO og Amazon Prime mere CO2e end Youtube. Dataforbruget reduceres også hvis musik streames uden videoer.

Søg på nettet og plant træer
Du kan reducere dine klimagasudledninger ved at anvende ecosia.org, som søgemaskine i stedet for fx google. Ecosia.org benytter deres overskud til at plante træer. Så mens du leder efter informationer, så planter du træer.

Haven

Pil ned ikon

Kunstgød græsplænen mindre
Kunstgødning udleder lattergas. Regelmæssig brug af kunstgødning medfører, at græsplænen udleder frem for at optage CO2e. Gød derfor sjældnere og anvend eventuel kompostmuld.

Lad blade og kviste blive i haven
Vi bruger årligt en del resurser på at transportere haveaffald til genbrugspladser og forbrænding. Fej blade og småkviste hen i bede og under hækken, så formulder det af sig selv og er samtidig til gavn for en række orme og insekter.

Plant et træ
Træer optager CO2 og binder det i jorden. Så har du et hjørne i haven, så overvej om der ikke kan stå et træ eller to. Det giver også skygge på en varm dag og smukke er de.

Køkkenet

Pil ned ikon

Kog vand i elkedel
Det er mere effektivt at koge vand i elkedel frem for på komfuret. Så vandet til pastaen koges i elkedel, før det hældes over i gryden.

Brug låg på gryder
Du bruger noget mindre energi til opvarmning, hvis du lægger låg på gryder og pander.

Put risengrøden i seng
Kog risengrøden op og lad den koge få minutter. Pak derefter gryden ind i viskestykker og put den ned i sengen. Efter en times tid er den klar. Du sparer energi og skal ikke røre i den hele tiden.

Transport

Pil ned ikon

Tag cyklen
Cyklen er et godt transportmiddel til kortere ture. Elcyklen kan forøge rækkevidden og måske erstatte en bil nummer to. Derved reduceres klimagasudledningerne ved transport og ved produktionen af bilen.

Tag naboen med
Ved at køre flere sammen udnyttes tomme sæder i bilerne og antallet af biler på vejene reduceres. Så gå flere sammen om at køre til fritidsaktiviteter, job eller uddannelse. Der findes også apps, hvor du kan skrive, hvis du mangler eller kan tilbyde et lift fx Ta´med, Nabogoo og GoMore.

Bliv hjemme
Overvej om den planlagte tur er nødvendig eller om den kan udskydes til du kan nå flere ting på samme tur.