Ansøgning til datacenter, drivhuse og vedvarende energianlæg ved Krageris, nord for Ølgod

På denne side vil du løbende kunne følge med i processerne vedr. planlægning og inddragelse i forbindelse med sektorkoblingsansøgningen om etablering af datacenter og drivhuse ved Krageris.

Indkaldelse af idéer og forslag:

Idéhøringen af projektansøgningen varer fra den 25. september til 16. oktober. Her er det muligt at indsende sine bemærkninger, bekymringer eller ønsker for ansøgningen til Varde Kommune. De indsendte høringssvar vil efterfølgende indgå i den indledende politiske behandling af ansøgningen. Høringssiden kan tilgås her: Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning for område til et sektorkoblet anlæg ved Krageris – Varde Kommune

Dialogmøde med nærmeste naboer den 19. september 2024:

Torsdag den 19. oktober var de nærmeste naboer til projektet inviteret til dialogmøde med Varde Kommune. På mødet deltog også repræsentanter fra de to ansøgere til projektet, atNorth og WA3RM. På mødet gav Planchefen en introduktion til ansøgningen og den potentielt kommende planlægningsproces. Herefter gav de to projektansøgere en præsentation af sig selv samt af den indsendte ansøgning. Herudover var der sat god til af til spørgsmål og dialog mellem naboer og ansøgere til projektet.

Borgermøde den 30. september 2024:

I forbindelse med idéhøringen af ansøgningen, afholdt Varde Kommune den 30. oktober et dialogmøde. Her havde alle beboere indenfor en radius af 2,5 km fra projektafgrænsningen modtaget direkte invitation til møde. Herudover var mødet åbent for alle som måtte være interesseret i at deltage.

Mødet blev afholdt i Ølgod Hallerne, hvor over 370 mennesker deltog. Også borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune var inviteret til mødet. Ved arrangementet orienterede planchefen i Varde Kommune om den indkomne ansøgning samt om den potentielt kommende planlægningsproces. Herudover præsenterede de to ansøgere af projekter, atNorth (Datacenter) og WA3RM (Drivhuse) deres tanker og ønsker for projektet. Herefter blev der svaret på spørgsmål fra salen. Spørgsmålene samt en række svar findes længere nede på siden.

Præsentationen fra aftenen kan ses her: Dialogmøde i Ølgod hallerne den 30. september

De indkomne spørgsmål fra aftenen kan ses her: Indkomne spørgsmål fra mødet den 30. september

Varde Kommune har efterfølgende samlet op på en række spørgsmål, som ikke blev besvaret på mødet. Spørgsmålene er inddelt tematisk og der fremkommer derfor ikke svar på hvert enkelt spørgsmål:

På mødet inviteredes de deltagende borgere til at besvare spørgsmålet: “Hvad er det vigtigste budskab at bringe videre til politikerne i Varde Kommune?”. De indkomne besvarelser kan findes her: Det vigtigste budskab fra borgerne på mødet den 30. september

Spørgsmål og svar fra mødet den 30. september: 

På mødet indkom en række spørgsmål til projektet og processen. En del af spørgsmålene blev besvaret på aftenen, mens en del af spørgsmålene enten krævede mindre undersøgelser eller simpelthen ikke kan besvares på nuværende tidspunkt. Nedenfor ses et udvalg af de spørgsmål som på nuværende tidspunkt kan besvares. Svar på spørgsmål tilføjes løbende.

Senest opdateret den 05. oktober 2024.

  • Er planerne at der kommer vindmøller eller solceller?

Den indkomne ansøgning indeholder henholdsvis ønske om at bygge datacenter, drivhuse og vedvarende energianlæg. Når vi i Danmark taler om vedvarende energianlæg taler vi typisk om solceller og vindmøller. Projektansøgerne nævner i deres ansøgning både ønske om solceller på tage, over parkeringsarealer samt direkte på terræn. Herudover ønsker ansøger at placere 3-4 vindmøller.

  • Hvad med dem der bor på Kragerisvej

De nærmeste naboer til projektet tæller bl.a. naboerne langs Kragerisvej. Varde Kommune afholdt den 19. september et dialogmøde med nærmeste naboer til projektet. På mødet orienterede planchefen i Varde Kommune og den indkomne ansøgning samt om den potentielt kommende planlægningsproces. Samtidig orienterede Varde Kommune bl.a. om de nationale kompensationsordninger for VE-projekter. På mødet deltog også repræsentanter for projektansøgerne, som fik mulighed for at præsentere deres ønsker og tanker for projektansøgningen samt at gå i dialog med de nærmeste naboer. Varde Kommune forventer, at denne dialog vil fortsætte i den kommende tid. Herudover vil de nærmeste naboer, ligesom resten af lokalsamfundet omkring Ølgod og Krageris, blive inddraget i den potentielt kommende planlægningsproces.

  • Evt. Støj fra de omtalte vindmøller, for de som bor indenfor 2.5km radius?

Hvis man i forbindelse med undersøgelserne af mulighed for placering af vedvarende energianlæg kommer frem til, at der vil kunne placeres vindmøller indenfor området, vil både skygge- og støjpåvirkning fra vindmøller blive undersøgt. Disse undersøgelser vil så blive foretaget i forbindelse med udarbejdelsen af projektets miljøkonsekvensrapport. Man har fra projektansøgers side endnu ikke fastlagt, hvorvidt man ønsker at placere vindmøller indenfor det ansøgte område. Skulle man senere hen ønske at placere vedvarende energianlæg udenfor det ansøgte område, vil det kræve en ny ansøgning til Varde Kommune.

  • Vindmøller 165m højde – er der allerede nu udarbejdet skyggekort – området ligger højt, vil det kunne give skygge kast til byen,, som det ses i Gammelby ved Esbjerg fra vindmøllerne i Måde industri

Placeringer af eventuelle vindmøller indenfor projektområdet er endnu ikke fastlagt og skyggekort er derfor ikke udarbejdet på nuværende tidspunkt. Påvirkninger fra eventuelle vindmøller eller andre former for vedvarende energianlæg vil blive belyst i forbindelse med den kommende miljøvurdering. Hvis projektansøger kommer frem til at fremsætte ønske om placering af vindmøller indenfor projektområdet, vil bl.a. skyggepåvirkning fra disse vindmøller blive undersøgt og vurderet i miljøvurderingen.

  • Får de naboer der skal se på og have gener en ordentlig kompensation.?

Ved placering af vedvarende energianlæg, træder de nationale kompensationsordninger for vedvarende energianlæg i kraft. Læs mere om VE-kompensationsordningerne her: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/fremme-af-udbygning-med-vindmoeller

  • Hvad er afstandskravet til vindmøller i forhold til naboer?

Efter bekendtgørelse om planlægning for vindmøller § 2, stk. 2, må der ikke gives tilladelse efter planloven til at placere vindmøller nærmere beboelse end 4 gange vindmøllens totalhøjde. Det vil sige, at hvis en vindmølle er 150 meter høj, må der ikke være beboelser indenfor en radius af 600 meter fra vindmøllen.

  • Bliver der taget hensyn til vores arkæologiske minder i området, man må kunne forvente at finde fortids bopladser med alle de gravhøje der findes i området

I forbindelse med en eventuelt kommende planlægningsproces vil Arkæologi Vestjylland (Arkvest) typisk foretage en forundersøgelse i området. Her vil man gennemgå området for potentielle arkæologiske fund.