Varde Byråd inviterer til konference om grøn udvikling den 14. november 2024

Overlevelse eller udvikling i fremtidens lokalsamfund? Det spørgsmål er du inviteret til at debattere den 14. november 2024, når Varde Kommune inviterer til en konference, der sætter fokus på potentialerne i nye grønne industrier og samtidig stiller skarpt på udfordringerne.

Danmark står i de kommende år overfor en stor grøn omstilling, og Varde Kommune har en central geografisk placering i opbygningen af den enorme infrastruktur, som skal flytte energi fra Vestkysten og videre til både ind- og udland.

Derfor inviterer Byrådet i Varde Kommune til en konference den 14. november 2024, hvor blikket bliver rettet frem mod 2030. Temaet for denne konference er den grønne industri, og hvordan denne får betydning for Varde Kommunes lokalsamfund.

Nye industrier kan bringe udvikling og jobs til Varde Kommune, som kan skabe grundlaget for øget bosætning og skattegrundlag.

Men udviklingen bringer også dilemmaer og svære valg. Hvordan får vi både plads til mennesker, natur og nybyggeri, så vi fortsat har levende lokalsamfund, der trives? Det ønsker Varde Kommune at skabe en åben dialog om på konferencen.

Du kan deltage både fysisk og virtuelt

Konferencen bliver afholdt på Campus Varde. 500 kan deltage fysisk i konferencen, men der er også mulighed for at deltage online hjemme fra stuen.

Konferencen består af tre dele:

Mød aktører ved stande i bedste folkemødestil

  • I den første del af konferencen er det muligt at besøge stande og indgå i dialog med eksperter og ildsjæle, der engagerer sig i den grønne omstilling, klima, udvikling af lokalsamfund.

Faglige oplæg om grøn udvikling

  • Ørsted fortæller om de lokale og globale perspektiver i de nye grønne industrier.
  • Kristian Borch, lektor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, kommer med et oplæg om lokal forankring og inddragelse ved nye vedvarende energiprojekter.
  • Fra Varde Kommune vil Karoline Klaksvig, direktør for Plan, Kultur og Teknik, og Trine Lyhne, chef for Plan og GIS, fortælle om Varde Kommunes processer ved nye grønne projekter med fokus på borgernes muligheder for at bidrage og gøre sin stemme gældende.

Paneldebat v. Benny Baagø, lokalredaktør hos JydskeVestkysten

  • Et panel bestående af politikere, eksperter, interessenter og borgere debatterer, hvordan Varde Kommune skal udvikle sig.

Undervejs kan både fysiske og virtuelle deltagere indsende spørgsmål og kommentarer.

Hvor og hvornår

Konferencen finder sted torsdag den 14. november kl. 16.30-21.00 på Campus Varde, Frisvadvej 72, 6800 Varde.

Tilmelding

Der er fri entré til konferencen, men det kræver tilmelding for fysisk deltagelse senest 4. november af hensyn til forplejning og en begrænset kapacitet på Varde Gymnasium.

Om konferencen den 14. november 2024

Program for konferencen

Pil ned ikon

Store dele af programmet for konferencen den 14. november 2024 er på plads, men der kan ske ændringer og tilføjelser. Du kan her på siden orienteret dig om det opdateret program.

Kl. 16.00-16.30 – Vi åbner dørene. Der er mulighed for at forsyne sig med sandwich, vand, kaffe og te.

Kl. 16.30-16.40 – Velkomst ved borgmester og kommunaldirektør

Kl. 16.40-17.30 – Åben dialog i folkemødeformat. Stadig mulighed for at forsyne sig med sandwich, vand, kaffe og te.

Kl. 17.30-17.40 – Aftenens program, mulighed for engagement og indflyvning til arealudfordringen v. Laila Kildesgaard

Kl. 17.40-17.55 – Oplæg 1: Grøn omstilling som katalysator for lokal erhvervsudvikling v. Ørsted

Kl. 17.55-18.30 – Oplæg 2: Lokal forankring i projekter og processer v. Kristian Borch, lektor i energiplanlægning på Aalborg Universitet

Kl. 18.30-18.40 – Spørgsmål til professoren v. oplægsholder Kristian Borch

Kl. 18.40-19.00 – Oplæg 3: Varde Kommunes processer med nye energianlæg og industrier v. Karoline Klaksvig, direktør for Plan, Kultur og Teknik, og Trine Lyhne, chef for Plan og GIS

Kl. 19.00-19.10 – Spørgsmål til direktør for Plan, Kultur og Teknik og chef for Plan og GIS

Kl. 19.10-19.40 – Pause med mulighed for at deltage i åben dialog i folkemødeformat.

Kl. 19.40-19.50 – Introduktion og præsentation af paneldeltagere v. Laila Kildesgaard

Kl. 19.50-20.40 – Paneldebat v. Benny Baagø, JydskeVestkysten

Kl. 20.40-20.50 – Opsamling på debat v. Laila Kildesgaard

Kl. 20.50-20.55 – Tak for i aften v. borgmester og kommunaldirektør

Kl. 20.55 og frem – Åben dialog i folkemødeformat

Mød aftenens moderator

Pil ned ikon

Laila Kildesgaard, ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling

Laila Kildesgaard vil som moderator på konferencen guide os sikkert gennem aftenens program. Hun er ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling med erfaring fra Folketinget, ministerier, fagforeninger og kommuner. Laila har også rådgivet regeringen om landsbyudvikling, bymidter, verdensmål og billige boliger.

Mød aktørerne ved standene i bedste folkemødestil

Pil ned ikon

På konferencen er det muligt at besøge stande og indgå i dialog med eksperter og ildsjæle, der engagerer sig i den grønne omstilling, klima, udvikling af lokalsamfund.

Indtil videre kan vi præsentere følgende aktører, som du vil kunne møde på aftenen:

Borgergrupperne imod solcelleprojekterne i Outrup-området

Flere borgere i og omkring Outrup har en bekymring for afvikling af lokalsamfund, ejendomspriser og uhensigtsmæssig placering af vedvarende energianlæg i det åbne land.

EDC Varde

Som lokal ejendomsmægler byder EDC Varde ind med viden om tendenser i ejendomspriser i byen og på landet med et fokus på lokalsamfundenes udvikling og påvirkning fra vedvarende energianlæg og andre tekniske anlæg.

Ørsted som repræsentanter for Nybro gasbehandlingsanlæg

Danmarks største energiselskab vil dele sin viden om udvikling af nye grønne industrier, Power-to-X, CO2-fangst, rekruttering og udvikling af nye arbejdspladser.

WA3RM

Wa3rm er kendte for deres bæredygtige fødevareproduktion gennem udnyttelse af overskudsvarme samt behov for vedvarende energi i den grønne omstilling. Konkret står de bag en ansøgning sammen med atNorth om at opføre et sektorkoblet projekt nordøst for Ølgod i Varde Kommune.

Små Klimamonstre

Små Klimamonstre tilbyder inspiration & læring for de mindste og deres familier om klima og miljø.

Mød oplægsholderne

Pil ned ikon

Mere information kommer snarest…

Mød paneldeltagerne

Pil ned ikon

Mere information kommer snarest…

Hvad er Varde 2030?

Pil ned ikon

Varde Byråd har besluttet, at der skal tænkes mere langsigtet, så der allerede nu kan arbejdes på, at Varde Kommune også er et attraktivt sted at leve og arbejde i 2030.

2030 er også valgt, fordi Varde Kommunes beregninger viser, at der til den tid vil være blandt andet disse udfordringer:

  • 1.500 færre i den erhvervsaktive alder
  • 1.300 flere over 67 år
  • Knap 500 færre i folkeskolen

Der kommer med andre ord til at være færre unge, der skal tage sig af flere ældre. Oveni det så vil der helt generelt være færre på arbejdsmarkedet. Til gengæld har byrådet uændrede høje ambitioner om, at Varde Kommune skal være et godt sted at leve.

Varde Kommune skal være på forkant

Varde Kommunes økonomi er god. Men det betyder ikke, at det er muligt at lukke øjnene for fremtidige udfordringer. Der skal tages ansvar for, at Varde Kommune stadig er attraktiv i 2030.

Allerede nu skal der tænkes både nyt, kreativt og langsigtet. Derfor vil Varde Kommune i den kommende tid inddrage borgerne i processen med at afklare, hvordan kommunen bør udvikles fremover.

Konference var startskuddet for borgerinddragelse om Varde 2030

Den 4. december 2023 inviterede Varde Byråd alle borgere i Varde Kommune til at høre mere om, hvad byrådet mener, når der bliver sagt Varde 2030.

Her fik borgerne indblik i det politiske maskinrum og så, hvad der ligger byrådet på sinde. På den måde blev der sat et godt afsæt til at komme i gang med det konkrete arbejde frem mod 2030.

Næste konference er den 14. november 2024

Konferencen den 14. november 2024 sætter fokus på potentialerne i nye grønne industrier og stiller samtidig skarpt på udfordringerne.