Oversvømmelse

Klimaforandringer bringer hyppigere oversvømmelse med sig, men der er stadig ting, du kan gøre for forebygge udfordringerne.

Oversvømmelse forekommer hyppigere end før, og kræver derfor en større opmærksomhed i dagligdagen.

De fleste vil opleve oversvømmelse i forbindelse med skybrud, hvor vandafstrømning fra overflader forsager oversvømmelser på veje, haver eller kældre.

I andre tilfælde vil  regn skabe oversvømmelse igennem overfyldte vandløb, eller oversvømmede haver og huse grundet højtstående grundvand. I ekstreme tilfælde kan oversvømmelse skyldes storm og stormflod.

På denne side kan du læse mere om hvad du kan gøre for at blive klar på oversvømmelse, og hvorfor oversvømmelsen opstår.

Læs mere på nedenstående grafik og bliv klogere på vandets kredsløb.


Mere om oversvømmelser

Bliv klar til oversvømmelse

Pil ned ikon

Er du klar, når vandet kommer?

Som udgangspunkt har du selv ansvaret for at sikre din ejendom i tilfælde af oversvømmelse.

Ved advarsel om kraftig skybrud kan du følge Videncenter Bolius 8 gode råd til, hvordan du kan forberede dig og din bolig:

  1. Luk vinduer og døre
  2. Luk ventilationshuller i ydervæggende
  3. Tjek afløb og tagrender
  4. Fjern indbo fra kældergulvet
  5. Tjek terrænet ved dit hus
  6. Hav sandsække parat
  7. Begræns opstigende kloakvand
  8. Hav en automatisk pumpe i huset

Du kan læse mere omkring Bolius råd her: Bolius: 8 gode råd før skybrud

Ved vandskader i huset, kan du følge Bolius råd her: Bolius: Sådan reagerer du på vandskader efter skybrud

 

For flere råd til hvordan du som boligejer klimasikrer din bolig, har Bolius samlet et større videncenter på: Bolius: Vandet Kommer

Yderligere tilbyder Beredskabsforbundet et gratis kursus for dig og dine naboer:

 

Oversvømmelse efter separatkloakering

Pil ned ikon

I forbindelse med udførelse af Varde Kommunes spildevandsplan for 2019-2029 separatkloakeres der flere steder i kommunen. Ved udførelse af separatkloakering, vil de nye anvendte rør være tættere end de forgående ældre rør brugt ved fælleskloakering.

I områder med højt stående grundvand, har uvedkommende grundvand kunne trænge ind i de ældre utætte rør. De ældre utætte rør, har derved haft en drænende effekt. Efter separatkloakering vil den drænende effekt forsvinde.

Når grundvandet ikke længere drænes af de gamle rør, kan det medføre fugt eller vandindtrængning særligt i kældre. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at håndtere grundvandet særskilt, ofte ved etablering af et omfangsdræn.

Højtstående grundvand

Pil ned ikon

Det terrænnære grundvand er det øverste grundvandslag. Det er dette grundvand, der drænes til søer, vandløb og potentielt til utætte kloakrør. Det terrænnære grundvandet kan være alt fra få centimeter til flere meter under jordoverfladen.

I de senere år er det terrænnære grundvand steget. Dette skyldes i høj grad tætning af kloaker og ændret nedbørsforhold grundet klimaforandringer.

Ved øget nedbør stiger grundvandsstanden, og det nu højtstående terrænnære grundvand, skaber udfordringer med oversvømmelse.

For at blive klogere på det højtstående grundvand, har Varde Kommune i vinteren 2023 opsat ca. 50 grundvandsloggere fordelt ud på Blåvand, Vejers Strand og Ho. Herved kan grundvandsstanden følges over året. Oplysningerne hjælper også med hvilke løsninger, der kan anvendes for vandhåndtering.

Grundvandsloggerne måler grundvandsstanden ca. hver 15. minut.

Du kan følge med online på kortet over grundvandsloggere her (åbner i nye side)

De brune pile indikerer grundvandsloggere. Hvis du trykker på en brun pil og vælger Uge, kan du se grundvandsstanden inden for den seneste uge. Hvis du i venstre nederste hjørne trykker på Plot dybder, kan du se hvor langt under terræn, dvs. jordoverfladen, grundvandet har stået.

Borgermøder om vandhåndtering

Pil ned ikon

Voldsomme nedbørsmængder i 2023 og 2024 ledte til oversvømmelse flere steder i Varde Kommune.

Grundejere i hele Varde Kommune har oplevet udfordringer med at håndtere de store mængder nedbør, samtidig med at grundvandet står højt.

Varde Kommune inviterede derfor først til et virtuelt borgermøde for vandhåndtering i Blåvand i november 2023, og senere for hele kommunen i marts 2024. Formålet var at oplyse om både muligheder og pligter som grundejer.

Der blev på mødet mulighed for at stille spørgsmål. Hvis disse ikke blev besvaret på selve mødet, blev de opsamlet og besvaret efterfølgende.

 

Virtuelt borgermøde vedr. vandhåndtering i Blåvand

27. november 2023

Her blev håndtering af overfladevand præsenteret for sommerhusområdet Blåvand.

Præsentation og svar på spørgsmål fra mødet (åbner i ny side)

 

Virtuelt borgermøde vedr. vandhåndtering i hele Varde Kommune

14. marts 2024

På mødet blev grundejere præsenteret for vandhåndtering i henholdsvis byområder, hvor der er kloakeret, det åbne land og i sommerhusområder.

Præsentation og svar på spørgsmål fra mødet (åbner i ny side)