Er du bekymret for et barn?
Hvis du har kendskab til eller mistanke om, at et barn eller en ung ikke trives, har du pligt til at underrette Varde Kommune.
Det gør du ved at kontakte Børn og Families Modtagefunktion på 79 94 78 28.
Modtagefunktionens åbningstider er:
- Mandag 8.30-15.30
- Tirsdag 8.30-15.30
- Onsdag 8.30-15.30
- Torsdag 8.30-17.00
- Fredag 8.30-13.00
Du kan også sende en underretning ved at udfylde en digital blanket via Borger.dk, hvor du logger på med dit MitID. Du finder den digitale blanket her (åbner i nyt vindue). Forældremyndighedsindehavere og barnet over 10 år kan få at vide, hvem der har sendt underretningen.
Du har også mulighed for at sende en anonym underretning via Borger.dk Du finder den digitale blanket her (åbner i nyt vindue).
Vær opmærksom på:
Alle, som har mistanke eller kendskab til mistrivsel, svigt, overgreb eller krænkelser af et barn eller en ung, har pligt til at underrette kommunen.
Offentligt ansatte har en skærpet underretningspligt. Det betyder, at offentligt ansatte har pligt til at reagere alene på forhold, der gør, at et barn eller en ung kunne have behov for særlig støtte.
For at sikre en hurtig og professionel indsats har Varde Kommune udarbejdet en beredskabsplan, der blandt andet indeholder tjeklister og handlevejledninger for henholdsvis medarbejdere og ledere. Samtidig fungerer planen som støtte for medarbejdere og ledere i disse ofte meget vanskelige situationer.
Læs mere om underretning
Hvordan underretter jeg?
Hvis du er usikker på, om du skal lave en underretning, er du velkommen til at kontakte os for at få anonym råd og vejledning. Du kan kontakte os på flere måder:
- Ringe til vores modtagefunktion på 79 94 78 28
- Møde op på Borgercenter Varde, Frisvadvej 35, 6800 Varde og få personlig betjening
- Sende en underretning via digital blanket ved Borger.dk (åbner i nyt vindue)
Forældremyndighedsindehavere og barnet over 10 år kan få at vide, hvem der har sendt underretningen.
Hvordan underretter jeg som offentligt ansat?
Hvis du som offentligt ansat har brug for at sende en underretning, fordi du er bekymret for et barn eller en ung, kan du benytte dette underretningsskema, som du enten afleverer hos Børn og Familie – Myndighed eller sender sikkert til sikkerpost@varde.dk med emnet: Underretning.
Underretningsskema for offentligt ansatte (åbner i nyt vindue)
Bemærk: du skal ikke sende en underretning via Borger.dk og MitID.
Har jeg som fagperson skærpet underretningspligt?
Ja, fagpersoners underretningspligt går forud for deres tavshedspligt. Når du arbejder med børn og unge som fagperson eller professionel (f.eks. skolelærer eller pædagog ) gælder der en skærpet underretningspligt.
Som fagperson har du skærpet underretningspligt i forhold til de børn, du møder i kraft af dit arbejde. Faglige underrettere skal ikke benytte den anonyme løsning.
Du kan læse mere om skærpet underretningspligt på Ankestyrelsens hjemmeside (åbner i nyt vindue).
Hvad sker der når jeg har underrettet?
Når Børn og Familie har modtaget en underretning, vil der inden for 24 timer efter modtagelsen ske en vurdering af, om barnet/den unge har brug for akut støtte. Hvis dette er tilfældet, vil der straks blive taget kontakt til barnet/den unge og familien.
I situationer, hvor der ikke vurderes at være behov for en akut indsats, vil en familierådgiver fra Børn og Familie tage kontakt til forældrene og barnet/den unge for at gennemgå underretningen med dem – med henblik på at afdække, om barnet/den unge kan have behov for særlig støtte.
Som privatperson vil du – hvis du har opgivet dit navn – modtage en skriftlig kvittering inden for 6 dage. Derefter hører du ikke mere til sagen fra kommunen.
Som fagperson vil du som hovedregel blive tilbudt at deltage i underretningsmødet. Du vil også få en tilbagemelding på, hvad underretningen har ført til.
Hvordan underretter jeg anonymt?
Du bestemmer selv, om du vil oplyse dit navn, når du henvender dig til Varde Kommune med en bekymring for et barns trivsel.
Varde Kommune opfordrer dog til, at du ikke underretter anonymt.
Hvis du ikke er anonym, kan forældremyndighedsindehavere og barnet over 10 år få at vide, hvem der har sendt underretningen.
Vi har notatpligt
Når du henvender dig telefonisk, har vi notatpligt. Det betyder, at du ikke skal opgive navn eller andre kontaktoplysninger, hvis du ønsker at være anonym.
Hvis du ønsker at indgive en anonym underretning via mail, skal du sende den fra en mailadresse, som er anonym – det vil sige en mail, hvor hverken dit navn eller dine kontaktoplysninger fremgår.
Hvis du opgiver dit navn eller kontaktoplysninger i telefonen, i din mail eller i en skriftlig underretning, betyder det, at du ikke vil være anonym.
Der kan underrettes anonymt fra Borger.dk via digital blanket (åbner i nyt vindue).
Sådan kontakter du Børn og Familie
Du kan kontakte os på flere måder:
- Ringe på 79 94 78 28.
- Sende et brev eller en mail til bornogfamilie@varde.dk.
- Udfylde en underretning via digital blanket på Borger.dk (åbner i nyt vindue).
- Møde op på Borgercenter Varde, Frisvadvej 35, 6800 Varde, og få personlig betjening.
Beredskabsplan ved mistanke om overgreb mod børn og unge