Jord
Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du skal flytte jord, eller din grund er forurenet.
Der er en række ting, du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at flytte jord. I nogle tilfælde skal du anmelde jordflytningen, og i andre tilfælde er det ikke nødvendigt. Det er derfor vigtigt, at vide om din jord kan være forurenet, da der gælder særlige regler for forurenet jord.
Læs mere
Jordflytning
Der skal anmelde jordflytning, hvis:
- jorden er forurenet.
- jorden kommer fra en grund, der er kortlagt på V1 eller V2 af regionen (læs forklaring på V1 og V2 nedenfor).
- grunden er områdeklassificeret (byjord).
- jorden kommer fra en offentlig vej.
- jorden kommer fra et godkendt modtageanlæg for jord.
Forklaring på V1 og V2
Et areal kan kortlægges på vidensniveau 1 (V1) som muligvis forurenet, hvis der er kendskab til aktiviteter, der kan have forårsaget forurening på arealet. Kortlægning som forurenet på vidensniveau 2 (V2) betyder, at der er faktisk viden om en forurening, som kan have skadelig virkning på mennesker og miljø.
Anmeldelse
Varde Kommune har et WEB-kort, hvorpå du kan se, om din grund er kortlagt som forurenet eller områdeklassificeret. Du skal blot zoome ind og sætte kryds under jordforurening.
Gebyr for jordflytning
Varde Kommune skal opkræve et gebyr for en jordflytning.
Opkrævningen sker jf. affaldsaktørbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 2097 af 14. december 2020 om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v.) §18 stk. 5. Vi opkræver gebyr, hvis jordflytning er anmeldepligtig iht. jordflytningsbekendtgørelsen (bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord, BEK.nr. 1452 af 07/12/2015).
Hvordan finder jeg ud af om min jord er forurenet?
Regionerne kortlægger arealer, som er forurenet og arealer, hvor der er eller har været aktiviteter, som kan forurene jorden.
Et areal kan kortlægges på vidensniveau 1 (V1) som muligvis forurenet, hvis der er kendskab til aktiviteter, der kan have forårsaget forurening på arealet. Kortlægning som forurenet på vidensniveau 2 (V2) betyder, at der er faktisk viden om en forurening, som kan have skadelig virkning på mennesker og miljø.
Områdeklassificering
De områdeklassificerede områder skal som udgangspunkt være større geografisk sammenhængende områder og ikke enkeltejendomme. Du kan derfor opleve, at der er delområder som typisk ikke ville indgå i områdeklassificeringen, men udelukkende er inddraget, fordi de omkringliggende arealer er områdeklassificeret. Enkelte borgere kan derfor også opleve, at deres ejendom er medtaget i områdeklassificeringen, selv om ejendommen ikke er beliggende indenfor et typisk udpegningsområde.
Nogle virksomheder og brancher har særlige regler på miljøområdet. Du finder mere information om branchernes regler på miljøområdet her.
Har du en olietank? Du kan læse mere om reglerne for olietanke her.
Akut forurening
Ved en akut forurening f.eks. ved spild eller udledning af olie, kemikalier, gylle eller spildevand på jorden eller til søer og vandløb skal du straks ringe 112.
Alarmcentralen videregiver meldingen til redningsberedskabet, der foretager en opsporing og vurdering af forureningens omfang.
Beredskabet kan eventuelt lave afværgeforanstaltninger for at begrænse spredning af forureningen i jord, luft og vand.
Indsatslederen vil afhængig af forureningens art og omfang vurdere, om det er nødvendigt at kontakte Naturcenteret.
Ønsker du at ændre anvendelsen af din forurenede grund?
Du skal søge om tilladelse hos kommunen, hvis din er jord er forurenet, eller din ejendom måske er forurenet, og du ønsker at opføre en bolig eller på anden måde at ændre anvendelsen af din ejendom.
Det kaldes en § 8-tilladelse.
Det er altid en god idé at spørge Varde Kommunes Naturcenter, om det er nødvendigt at få en tilladelse.
Download §8-ansøgningsskema her.
En § 8-tilladelse er altid påkrævet, hvis:
- der skal ske bygge- og anlægsarbejde eller ændring af arealanvendelse på et kortlagt areal med bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, rekreativt område, alment tilgængeligt område, kolonihave, sommerhusgrund eller institution.
- der skal ske bygge- og anlægsarbejde på et kortlagt areal indenfor et indvindingsopland for et alment vandforsyningsanlæg eller et område med særlige drikkevandsinteresser.
- der skal ske bygge- og anlægsarbejde på et kortlagt areal indenfor en afstand på 250 m fra et målsat vandløb.
Region Syddanmark er kortlægningsmyndighed i forhold til jordforureninger.
Derfor skal en § 8-tilladelse til høring hos regionen, som kan stille yderlige krav til betingelserne i tilladelsen.