Gode råd til en mere bæredygtig hverdag

På denne side finder du gode råd til, hvordan du kan gøre din hverdag mere klimavenlig. Har du et godt råd?, kan du indsende det her.

En gennemsnitlig dansker udleder hvert år elleve tons CO2 relateret til personlig adfærd og personlige valg. Størstedelen af udledningen stammer fra det der lidt populært betegnes som bøffen, boligen og bilen. Det har nemlig stor betydning, hvad vi spiser, hvor meget energi vi bruger hjemme, og hvordan vi transporterer os.

Herunder finder du gode råd til, hvordan du kan få en mere bæredygtig hverdag. Mange af rådene kommer fra andre borgere i Varde Kommune.

Hjemme

Pil ned ikon

Del dine ting
Gå sammen med naboerne og lav en grejbank, hvor I deler værktøj mv. som man kun bruger en gang i mellem fx trailer, slagboremaskine og plæneklipper. Derved undgår I, at alle har samme udstyr liggende.

Dette kan gøres som en fælles liste, hvor man skriver, hvad man har, som man gerne vil låne eller leje ud til naboer.

Sig nej tak til reklamer
Vi modtager årligt omkring 60 kg reklamer, som skal designes, produceres, trykkes og fragtes. På borger.dk kan du framelde reklamer og endda sørge for, at du fortsat modtager de reklamer, som du ikke kan undvære.

Smartere dataforbrug
Du kan gøre flere ting for at reducere din klimagasudledning forbundet med dataforbrug. Fx udleder streaming fra Netflix, HBO og Amazon Prime mere CO2e end Youtube. Dataforbruget reduceres også hvis musik streames uden videoer.

Søg på nettet og plant træer
Du kan reducere dine klimagasudledninger ved at anvende ecosia.org, som søgemaskine i stedet for fx google. Ecosia.org benytter deres overskud til at plante træer. Så mens du leder efter informationer, så planter du træer.

Klimahaven

Pil ned ikon

Behold dit haveaffald i haven 

  • Lav kvashegn eller bunker: Saml grene, kviste og blade i kvashegn eller bunker i haven. Dette sparer CO2 ved at undgå transport til genbrugspladsen og evt. afbrænding. Dit haveaffald giver naturlig kompost, som nærer jorden. Kvashegn og bunker skaber også gode levesteder for pindsvin, insekter og andre smådyr, hvilket øger biodiversiteten i din have.
  • Lad bladene naturligt forgå: Lad blade blive liggende under buske og træer, hvor de kan nedbrydes naturligt. Dette forbedrer jordens kvalitet og skaber levesteder for smådyr og insekter. Nedbrudte blade tilfører også vigtige næringsstoffer til jorden, som dine planter kan nyde godt af.

Lav et skovhjørne 

  • Skab plads til træer og buske: Dediker et hjørne af haven til at plante træer og buske, som kan vokse sig store og suge CO2 op. Dette område kan også fungere som et naturligt habitat for dyreliv, såsom fugle, egern og insekter. Et skovhjørne kan også give skygge og skabe et køligere mikroklima i haven.
  • Læg større grene og blade her: Brug skovhjørnet til at opbevare større grene og blade, som kan nedbrydes over tid og berige jorden. Dette skaber også et naturligt miljø, hvor svampe og mikroorganismer kan trives, hvilket yderligere forbedrer jordens sundhed.

Plant træer og buske 

  • Plant så mange som muligt: Træer og buske binder og lagrer CO2, så plant dem i haven for at maksimere CO2-optagelsen. Vælg gerne hjemmehørende arter for at støtte den lokale biodiversitet. Hjemmehørende planter tiltrækker lokale insekter og fugle, hvilket skaber et sundt og balanceret økosystem i din have.
  • Skab varierede beplantninger: Plant forskellige typer træer, frugttræer og buske for at skabe en varieret beplantning, som kan tiltrække forskellige arter af dyreliv. Dette øger biodiversiteten og gør din have mere modstandsdygtig over for sygdomme og skadedyr.

Reducer græsset 

  • Lad plænen vokse mere vildt: Græsplæner er ikke de bedste til at opsuge CO2. Lad derfor græsset vokse mere vildt og skab en blomstereng, som tiltrækker bier, sommerfugle og andre bestøvere. En vild plæne kræver mindre vedligeholdelse og giver levesteder for mange forskellige arter.
  • Mindre græs, mindre arbejde: Mindre græs betyder også mindre tid brugt på at slå plænen, hvilket sparer energi og reducerer CO2-udledning fra plæneklippere. Overvej at erstatte dele af græsplænen med blomsterbede eller buske, som kan give mere farve og liv til haven.

Grene og hækafklip 

  • Spred under buske og træer: Klip grene og hækafklip i mindre stykker (10-15 cm) og spred dem under buske, træer eller hække. Dette skaber en naturlig CO2 – bank og forbedrer jordens struktur og næringsindhold. Det giver også skjulesteder for smådyr og insekter, som er vigtige for et sundt økosystem.
  • Forbedrer jordens sundhed: Når grene og hækafklip nedbrydes, frigiver de næringsstoffer, som forbedrer jordens sundhed og fremmer væksten af dine planter. Dette reducerer behovet for kunstgødning og skaber en mere bæredygtig have.

Spar på kunstgødningen 

  • Reducer brugen af kunstgødning: Kunstgødning udleder meget CO2 både i produktionen og transporten. Gød derfor sjældnere eller brug kompostmuld, som er en mere klimavenlig løsning. Kompost skaber et større kulstofindhold i jorden og binder derfor mere CO2. Kompostmuld forbedrer jordens struktur og næringsindhold, hvilket fremmer væksten af dine planter på en naturlig måde.
  • Fremmer biodiversiteten: Ved at bruge kompostmuld i stedet for kunstgødning, skaber du et sundere miljø for jordens mikroorganismer og insekter. Dette fremmer biodiversiteten og skaber en mere balanceret og modstandsdygtig have.

Find mere inspiration på:

Køkkenet

Pil ned ikon

Kog vand i elkedel
Det er mere effektivt at koge vand i elkedel frem for på komfuret. Så vandet til pastaen koges i elkedel, før det hældes over i gryden.

Brug låg på gryder
Du bruger noget mindre energi til opvarmning, hvis du lægger låg på gryder og pander.

Put risengrøden i seng
Kog risengrøden op og lad den koge få minutter. Pak derefter gryden ind i viskestykker og put den ned i sengen. Efter en times tid er den klar. Du sparer energi og skal ikke røre i den hele tiden.

Transport

Pil ned ikon

Tag cyklen
Cyklen er et godt transportmiddel til kortere ture. Elcyklen kan forøge rækkevidden og måske erstatte en bil nummer to. Derved reduceres klimagasudledningerne ved transport og ved produktionen af bilen.

Tag naboen med
Ved at køre flere sammen udnyttes tomme sæder i bilerne og antallet af biler på vejene reduceres. Så gå flere sammen om at køre til fritidsaktiviteter, job eller uddannelse. Der findes også apps, hvor du kan skrive, hvis du mangler eller kan tilbyde et lift fx Ta´med, Nabogoo og GoMore.

Bliv hjemme
Overvej om den planlagte tur er nødvendig eller om den kan udskydes til du kan nå flere ting på samme tur.